Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri
Să reînvățăm să citim

Să reînvățăm să citim(1746)

Marian Tălpigă, Maria Neagu şi Dana Toader sunt autorii cărţii ,,Dincolo de aparenţe”. Aceasta reprezintă prima ediţie a proiectului-manifest ,,Să reînvăţăm să citim” care circulă pe reţelele de socializare. In continuare vom aborda teme variate cu doi dintre scriitori.
 

1) De unde a izvorât apetitul tău pentru scris?
Maria Neagu: Scriu de când mă ştiu, mai bine zis de la vârsta de 10 ani. În acea perioadă am creat prima mea revistă. Am replicat-o prin xerosare şi am împărţit-o cu ceilalţi colegi de-ai mei. Îmi amintesc că îmi plăcea pe atunci să scriu povestiri scurte, iar una dintre ele a purtat numele de “ Misterul piramidei”. Mai târziu, în perioada liceului, mi-a plăcut să studiez mult filosofia şi să încep să scriu diverse eseuri tematice, inspirate din diversele curente filosofice. Acum cochetez cu povestirea, eseul şi romanul. Am realizat că istoria reprezintă cu adevărat muza mea.
 

2) Cum v-a venit ideea pentru ,,Dincolo de aparenţe”?
Marian Tălpigă: Cartea “Dincolo de aparenţe” reprezintă prima ediţie a proiectului-manifest “ Să reînvăţăm să citim “, iar acesta a luat naştere în urmă cu câţiva ani prin intermediul celei mai cunoscute reţele de socilizare. Am creat un grup de carte, unde discutăm despre cărţile pe care le-am citit sau pe care ni le dorim să le citim şi într-una din zile ne-am gândit că ar fi tare plăcut dacă am mai diversifica topicul şi dacă am da cititorului ceea ce noi ne dorim pentru a duce povestea până la capăt: proză scurtă şi poezie. Aşadar, prin proiectul-manifest “ Să reînvăţăm să citim “ a luat fiinţă “Dincolo de aparenţe”, adică dincolo de noi cei care am decis să facem şi altceva cu timpul petrecut în faţa calculatorului.

3) Ce înseamnă această carte pentru tine ?
Maria Neagu: Această carte pentru mine reprezintă un preambul la ceea ce va urmă. Este un mic pas către zeci de proiecte pe care ne-ar plăcea să le desfăşurăm atât în colaborare, cât şi individual sub marca “ Să reînvăţăm să citim “.
 

4) Ai mai fost implicat în astfel de publicaţii?
Marian Tălpigă: Pentru noi reprezintă prima implicare de acest gen. O facem din pasiune pentru lectură. Nu ne-a fost impus un standard, aşadar, o facem cu tot sufletul şi ne dorim să atragă atenţia celor care nu mai ştiu să citească, nu mai ştiu să termine poveştile începute şi să îşi dorească să facă parte din comunitatea noastră.
 

5) Ce feedback aţi primit din partea cititorilor?
Maria Neagu: Părerile au fost împărţite. Nici nu ne aşteptam la altceva. Am ales diversitatea tematică, diversitatea de stil pentru ca cititorul nostru să aibă de unde să aleagă, însă nu au fost excluse cazurile în care ni s-a spus că a noastră cartea a fost “ savurată “. Ceilalţi de-abia aşteaptă următoarea carte şi următoarea lansare.
 

6) Care sunt dificultăţile pe care le-aţi întâmpinat în tipărirea şi promovarea acestei cărţi?
Maria Neagu: Nu putem spune că am întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte tipărirea cărţii. Cu adevărat timpul de tipărire a fost de o lună cu tot cu ISBN, însă considerăm că a meritat. Publicitatea pentru proiectul în sine a fost făcută pe reţelele de socializare. Evenimentul, şi anume lansarea a fost promovată atât de noi prin intermediul paginilor create, respctiv Unofficial: Coming soon şi profilul nostru personal, cât şi de Radio Constanţa. Am fost chiar invitaţi înainte de lansare la un talk-show în cadrul unei emisiuni culturale. Totodată Boring Constangeles, Evenimente Constanţa, Thiess Tv s-au mai implicat în promovarea proiectului nostru. Ca şi sponsori de protocol i-am avut şi pe Murfatlar, Dobrogea Group şi Forte Life, locul unde am desfăşurat evenimentul.

7) Ce alţi autori români ai recomanda publicului nostru?
Marian Tălpigă: În primul rând, aş recomanda să citească orice carte pe care pot pune mâna, deoarece citind învăţăm să vedem lucrurile din mai multe perspective, şi prin urmare, să găsim mai uşor soluţiile unor probleme. În altă ordine de idei, mereu am recomandat cu drag scrierile lui Marin Preda şi mai ales romanul “Cel mai iubit dintre pământeni”. După cum spunea şi Maria, istoria reprezintă o adevărată muza, tocmai de aceea trebuie să o şi cunoaştem cum trebuie. Pentru o cunoaştere adecvată a istoriei României Lucian Boia nu trebuie să lipsească din rafturile noastre.Am last pentru final un scriitor mai puţin cunoscut, şi anume Antonie Plămădeală. Cartea “Trei ceasuri în iad” apărută în 1970 reprezintă o alegorie a sistemului comunist şi frizează legile logicii, totul ducând la un sfârşit deloc predictibil pentru care se merită să trăieşti tulburările personajului principal.

8) Vă gândiţi să mergeţi mai departe cu un nou proiect?
Marian Tălpigă: Ne gândim din toamnă să reîncepem un proiect în colaborare tot marca ,,Să reînvăţăm să citim”. El va cuprinde scrieri scurte şi va purta numele “ Îmi amintesc..”. O carte care va pune accent foarte mult pe simţurile noastre atunci când vine vorba de anumite locuri, obiecte sau culori. Va fi un proiect frumos, însă nu ştim cu exactitate câţi colaboratori va reuni, însă cert este că lansarea acestuia va avea loc în vara anului 2016.
În plus, în iarna acestui an, colega mea Maria îşi va lansa pe piaţă un roman, pe care eu deja îl savurez în premieră zilelea astea. Pot să vă spun despre el că o să vă încălzească nopţile lungi de iarnă.
Vă mulţumim!


Ates Casimceali 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

NE ÎNTOARCEM ÎN EVUL MEDIU!
scris de Lucian Cristea
Trăiesc cu senzația că mă aflu într-un tren al timpului pierdut, care trece dintr-un tunel în altul, are o frecvență bună în mers(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii