Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri
Dragoş Suciu: Am avut şansa de a comenta ambele finale ale US Open 2015

Dragoş Suciu: Am avut şansa de a comenta ambele finale ale US Open 2015(6274)

Dragoş Suciu trăieşte, simte, respiră şi transmite tenisul. De la 6 ani de când microbul sportului alb l-a atins nu s-au despărţit deloc indiferent dacă a fost vorba despre jocul în sine sau despre activitatea sa de comentator sportiv la Eurosport. În finalul acestui interviu, Dragoş va face şi o scurtă analiză a anului 2015 pentru tenisului românesc.7

1) Cum şi când a început colaborarea ta cu Eurosport?

Încă de când eram mic am studiat cu interes modul în care se realizează transmisiile competiţiilor sportive. Am fost mereu pasionat de sport, iar felul în care competiţiile sportive erau relatate mi-a stârnit interesul pentru această formă a jurnalismului. Deşi am studiat cu totul alte domenii în facultate, în primăvara acestui an am avut şansa de a susţine un interviu la Eurosport. În urma interviului, cei de acolo m-au solicitat pentru a comenta, ca turneu de probă, Turneul de la Estoril, de la sfârşitul lunii aprilie. Feedback-ul a fost unul bun, motiv pentru care am continuat colaborarea la turneele de Grand Slam, Roland Garros şi US Open. Practic, nu m-am gândit până anul acesta că voi putea ajunge să activez în acest domeniu, totul fiind la stadiul de speranţă, de ideal.

2) Ce calităţi consideri că trebuie să aibă un crainic sportiv?

În primul rând, consider că în televiziune este mare nevoie de diversitate. Un comentator transmite cu atât mai multă emoţie, cu cât este mai natural şi trăieşte competiţia, tensiunea. Evident, este vorba şi de calităţile standard: dicţie, tonalitate, debit verbal, informaţii relevante, etc. Însă consider că esenţa unui comentariu sportiv corect o reprezintă cunoştinţele practice stăpânite în ceea ce priveşte sportul pe care îl comentezi. În general, cel puţin din punctul meu de vedere, cele mai reuşite comentarii sunt făcute de cei care au practicat sportul respectiv, deoarece pot înţelege mult mai repede ceea ce se întâmplă pe teren. Şi cu cât înţelegi mai repede şi mai complet ceea ce priveşti, cu atât poţi transmite telespectatorilor mai clar ceea ce se întâmplă. Practic eşti un intermediar între competiţie şi telespectator, iar nivelul de concentrare din momentul transmisiei trebuie să fie apropiat de cel al sportivilor implicaţi.

3) Care sunt meciurile cu care te mândreşti că le-ai comentat în direct?

Întotdeauna îmi voi aminti primul meci comentat, în primul tur al Turneului de la Estoril, Jeremy Chardy vs. Borna Coric. Croatul este un tânăr foarte talentat, iar atitudinea sa mă face să mă gândesc la faptul că am avut ocazia de a-l comenta la prima mea transmisie pe un viitor număr 1 mondial. Însă, din punct de vedere al amplorii, este vorba de finala masculină de la US Open 2015, Novak Djokovic vs. Roger Federer, o adevărată bătălie a titanilor, între 2 supercampioni. Am avut şansa de a comenta ambele finale ale US Open 2015, atât cea masculină cât şi cea feminină, lucru de care sunt foarte mândru. Este o mare realizare în acest domeniu să ajungi să comentezi o finală de Grand Slam, iar faptul că le-am comentat pe ambele, încă din anul meu de debut, mă face să fiu optimist. De asemenea, sunt foarte mândru de faptul că am reuşit să comentez performanţa Simonei Halep de la ediţia din acest an a US Open-ului, comentând meciurile din turul 1 şi 3, precum şi sfertul şi semifinală. I-am comentat pe Federer, Djokovic, Nadal, Murray, Serena Williams ; mari campioni cu toţii, iar faptul că am ocazia de a le analiza evoluţiile este o reuşită în sine pentru mine.

4) Cum ai descrie legătura dintre tine şi sportul alb?

Am început să joc tenis încă din 1998, când aveam 6 ani. A fost o modalitate de a-mi petrece timpul liber şi de a-mi consuma energia, până în momentul în care am realizat că îmi place şi că aş putea fi un jucător destul de bun. Apoi, din anul 2001 am început să joc în competiţii şi a urmat o carieră fructuoasă la juniori, cu rezultate foarte bune, cu turnee câştigate şi cu multă experienţă acumulată. Este vorba de acel gen de experienţă pe care nu o capeţi nici la şcoală, nu o capeţi nici în alte aspecte ale vieţii. Tenisul te învaţă ce este competiţia, te învaţă cum să îţi depăşeşti mereu limitele şi cum să rămâi pozitiv, atât în cazul succesului cât şi al eşecului. Acum, după atâţia ani de când am început să îl practic, cred că pot spune că îl înţeleg mai bine şi că îi realizez meritele în dezvoltarea mea personală. Făcând sport am crescut într-un mediu sănătos, mi-am dezvoltat spiritul de competiţie şi pot acum să privesc meciurile şi competiţiile dintr-o altă perspectiva.

5) Ce aşteptări ai de la jucătorii de tenis români pentru finele anului 2015?

Anul 2015 a fost unul foarte bun pentru tenisul românesc până în prezent. Simona Halep şi-a ridicat nivelul jocului, pare să aibă o cu totul altă maturitate în turneele mari şi poate produce rezultate foarte bune în circuitul asiatic, totul culminând cu Turneul Campioanelor, de la Singapore. Horia Tecău a avut şi el un an extraordinar, a reuşit să câştige primul său turneu de Grand Slam, la Wimbledon, şi este cu siguranţă unul dintre favoriţii Turneului Campionilor la Dublu, în noiembrie, la Londra, alături de Jean Julien Rojer. Faptul că avem doi sportivi calificaţi deja la Turneele Campionilor este un lucru deosebit de important nu numai pentru tenis, cât şi pentru sportul românesc, iar faptul că aceştia au şanse reale de a se impune acolo ar trebui să fie un factor motivaţional şi pentru restul tenismenilor români, deoarece potenţial cu siguranţă există. Victor Hănescu, Adrian Ungur şi Marius Copil au o perioadă destul de bună în turneele Challenger şi, probabil, în 2016 vor putea să impresioneze şi în cele ATP. Tenisul în România începe să devină complet, să punctăm pe toate planurile, iar acest lucru nu poate fi decât încurajator.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

NE ÎNTOARCEM ÎN EVUL MEDIU!
scris de Lucian Cristea
Trăiesc cu senzația că mă aflu într-un tren al timpului pierdut, care trece dintr-un tunel în altul, are o frecvență bună în mers(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii