Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri
Profesoara Loredana Tănase: ,,Elevii mă urmează şi le cultiv spiritul de competiţie”

Profesoara Loredana Tănase: ,,Elevii mă urmează şi le cultiv spiritul de competiţie”(3507)

Doamna profesoară Tănase Loredana este genul de cadru didactic care îşi extinde programul de muncă până şi în weekend de dragul elevilor, al cercului de biologie şi al pregătirii suplimentare pentru pasionaţii de natură. Dumneaei a contribuit decisiv în formarea unor olimpici străluciţi şi al unor studenţi responsabili prin activitatea la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Când aţi simţit chemarea pentru biologie ?
…E greu de precizat momentul exact! Cred că orice copil care a avut şansa uneii copilării cu mai puţin “beton şi asfalt” manifestă o atracţie către această disciplină; nu mai vorbesc de faptul că pe vremea aceea televizorul nu era un factor atractant – dimpotrivă! Iar de calculator – nici vorbă… Ne salva apetitul pentru cărţile de aventură care ne îndemnau de la stadiul de lectură la cel de explorator: ne închipuiam că suntem pe rând Robinson Crusoe, apoi Winnetou, apoi… cine mai ştie ce! Şi în mod cert, grădina bunicilor era întotdeauna terenul de desfăşurare al acţiunii. Cum să nu te apropii de natură? Să nu încerci să-i descifrezi semnalele şi indiciile – întocmai ca eroii cărţilor citite! La şcoală profesorul de biologie nu a făcut decât să-mi completeze tabloul realităţii înconjurătoare cu argumentele ştiinţifice. Altfel spus, momentul care cred că a marcat “chemarea” a venit la începutul clasei a douăsprezecea, când am decoperit genetica; pe scurt, m-a fascinat şi mi-a influenţat deciziile ulterioare legate de traseul profesional. Iar în facultate, anatomia şi fiziologia umană au fost cele care mi-au acaparat atenţia cu totul.

Cum reuşiţi să îi ademeniţi pe elevi să se îndrăgostească de fauna, flora şi anatomia umană ?
Ademenit?... Nu tocmai. Când mă prezint pentru prima dată în faţa lor le spun că nu am venit pentru a-i învăţa, ci pentru a-i ajuta să uite ceea ce ştiau până acum. Şi asta le place! Restul vine de la sine şi cred că este mai degrabă o „contaminare” lentă. E plăcut să-i vezi după un timp declarându-se” bolnavi” de biologie. Totul este să le stârneşti curiozitatea.

Prin premiile acumulate de elevi este dovedită şi iscusinţa pedagogică. Ce rezultate au obţinut învăţăceii dumneavoastră la olimpiade şi admiteri?
Olimpiadele şi concursurile şcolare de profil reprezintă o parte importantă a activităţii mele didactice; elevii mă urmează şi le cultiv spiritul de competiţie. Asta presupune timp alocat pregătirii suplimentare, adică inclusiv zilele de sâmbătă şi duminică petrecute în laboratorul şcolii cu un număr considerabil de elevi, de la clasa a IX a până la clasa a XII a. E dificil să lucrezi pentru performanţă pe patru niveluri diferite, dar rezultatele pe care le obţin şi bucuria lor mă motivează. Rezultate bune şi foarte bune au obţinut începând de la nivel judeţean, am avut elevi calificaţi şi premianţi la fazele naţionale şi de curând chiar o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie din 2014. Biologia fiind o disciplină de admitere la facultăţile de medicină, am constatat în ultimii ani o revigorare a concurenţei; în consens cu această tendinţa, un număr destul de mare din absolvenţii noştri optează pentru facultatea de medicină, iar feed-back-ul pe care îl primim din mediul universitar ne arată că devin unii din cei mai valoroşi studenţi. Mă mândresc cu ei!

Care credeţi că sunt criteriile după care mulţi constănţeni consideră Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân unul dintre cele mai bune din oraş ?
Cel mai important criteriu cred că rămâne renumele de cel mai bun liceu din oraş (judeţ) care derivă din calitatea demersului didactic, rezultatele obţinute la examene naţionale, concursuri şi olimpiade şcolare, dotarea unităţii şcolare şi – de ce nu? – climatul afectiv- emoţional în care elevii îşi desfăşoară activitatea; eu cred că este foarte important.

Ce reviste şi ce emisiuni le recomandaţi pasionaţilor de biologie pentru o mai bună documentare?
Hm… Reviste? Emisiuni? Glumeşti?...Elevii nu se mai dau în vânt după reviste. Sunt atât de multe surse de informare care” bat” hârtia şi ei le au la degetul mic. Sincer, pe mine mă deranjează când văd cât de rapid obţin orice informaţie care se află la doar un click distanţă, fiindcă dispare fiorul descoperirii după ceva muncă de cercetare ori documentare. Biologia este ştiinţa vieţii, este o ştiinţă dinamică iar noi suntem părţi din mecanismul evolutiv în plină desfăşurare. Natura trebuie cunoscută prin explorare – să parcurgi muntele la picior, să-i simţi spiritul vibrând prin fiecare fir de iarbă de sub talpa ta; să ai curajul de a te scufunda în apa mării pentru a-ţi da seama că nu ştiai mai nimic despre ea. Să te laşi explorat de o buburuză şi să ai răbdarea de a o urmări cum îşi deschide elitrele şi zboară… Natura este cea mai bună sursă de documentare, nu trebuie uitat! Tot vorbim despre întoarcerea omului modern către natură, dar câţi dintre noi facem într-adevăr asta?

Comentarii

Tanase L
09-10-2015
Pentru toți cei care s-au grabit sa arunce cu noroi, fiindca la asta se pricep cel mai bine. Acesta nu a fost un articol scris de mine, ci un interviu. Frustrarile unora sunt multe. Nu mi s-a reproșat vreodata o jignire la adresa parintilor si nici la adresa "plozilor" sau "taranilor" cum îi numiți pe elevi. Dar voi ați facut-o; v-ati jignit parintii imediat dupa ce v-ati nascut, chiar de la primul scâncet. Cu restul, totul v-a venit firesc! Viata mea a fost si ramâne plina de fapte, întâmplari si oameni care au stiut sa mi se apropie, cum voi nu ati reusit, sau nu ati vrut. Si nu e nicio problema - pentru voi, probabil nu a fost o pierdere, dar pentru mine a fost un câstig: ati lasat loc unor OAMENI adevarati, de care m-am bucurat!
Ati crezut ca loviti sub centura cu comentariile? Nu, sub centura este -cel mult - nivelul la care puteti doar sa ridicati ochii, fiindca nu aveti coloana vertebrala!...
Cu toate acestea, eu va doresc sa fiti împliniti, sa va urmati calea aleasa si sa va înconjurati de oameni care sa va daruiasca tot ceea ce le daruiti si voi!
Fiti fericiti si împacati!
P.S. Daca cineva nu si-ar fi exprimat indignarea față de ce ati scris, nu as fi ajuns sa citesc. Obisnuiesc sa discut deschis, pe fata cu oamenii demni. Acesta nu a fost un drept la replica, deci nu va mai obositi în continuare, nu ați stârnit valul dorit.Nu din partea mea.
Anonim12C Reloaded (2014-2015)
09-10-2015
Da normal, doamna "Trufă". Normal ca esti unul dintre cei mai de pret profesori din CNMB, cand esti mana in mana cu Moraru, si ati transformat un liceu bun si de prestigiu intr un liceu de tarani in care corectitudinea nu este apreciata si spaga este la ordinea zilei. Da, avem nevoie de DEX, din cauza cadrelor didactice fenomenale care ne au instruit pe parcursul acestor 4 ani.
PS: Se pregateste fiita de preselectiile pentru Miss din clasa a 9-a sau nu va bateti capul ca oricum n o sa reuseasca sa intre la fel ca in clasa a 5a ?
O voce din public
09-10-2015
Comentariile reflecta sociograma perfecta a faunei pestrițe care populeaza bancile scolii: cei care au demnitatea comentariului fara sa se ascunda dupa pseudonime ( putini, de altfel) si cei care desi au terminat liceul înca se mai vaita ca au nevoie de un Dex pentru a citi un interviu.
Radu
09-10-2015
Comentarii date de elevi frustrati. Mai bine puneti mana pe carte inainte sa va dati inteligenti pe internet. Tanase Loredana este unul dintre cei mai de pret oameni care lucreaza in CNMB. Numai niste elevi tembeli pot scrie astfel de comentarii.
Cineva
09-10-2015
Mai mananca fiita snitel de pui cu maioneza in mana dreapta si in stanga liptonu de piersici? Spune i sa numai muste cu tot cu ciolofan pls
Anonim 12C
09-10-2015
Pai ma tu ordinaro . Nu iti e rusine vorbesti de trebuie sa stam cu dexu langa noi cand citim articolul si de fapt ai o educatie de balta . Nu esti om ! Pe vremea lui Ceausescu te ai incadra perfect . De abia astept sa ti o faca cineva din urmatorii tai elevi mult mai grav decat ti am facut o noi . Nu esti mai presus decat copiii carora le predai . Ne ai chinuit si ti ai batut joc de noi 4 ani de zile . Ne ai jignit parintii . In afara de 2-3 parinti distrusi care veneau cu cadouri ca sa aibe plozii note mare nu te suporta absolut nimeni . 30 de perechi de parinti te privesc cu scarba datorita faptului ca le ai denigrat copiii . Nu ne ai ajutat niciodata cu nimic ! --> baga ti biologia undeva..degeaba stii o porcarie de materie daca esti paralela cu viata !
Ps: cumpara ti o viata !
un fost elev mai mult decat nesatisfacut
09-10-2015
M ati pierdut din momentul in care in al 3-lea rand a fost folosita expresia " de dragul elevilor " ,aceasta vietuitoare (nu poate fi numit om in nicio circumstanta ) se intampla sa fie una dintre cele mai malefice persoane pe care le cunosc, prin urmare aceasta fiinta este incapabila de a face ceva benefic pentru studenti . Nesimtirea si lipsa de respect cu care aceasta isi trateaza elevii se afla in conflict pana si cu constitutia care afirma in cap 2 art 22 rand 2 : "NIMENI NU POATE FI SUPUS UNUI TRATAMENT INUMAN ORI DEGRADANT " .Intr adevar acest cadru didactic m a invatat nenumarate lucruri , dar cel mai important este acela ca in viata vei intalni aceste " vietuitoare " care nu pot da dovada de maturitate nici macar acum , ajunsi in pragul varstei a treia .

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

NE ÎNTOARCEM ÎN EVUL MEDIU!
scris de Lucian Cristea
Trăiesc cu senzația că mă aflu într-un tren al timpului pierdut, care trece dintr-un tunel în altul, are o frecvență bună în mers(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii