Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Hramul mănăstirii Peștera Sf. Ap. Andrei

Hramul mănăstirii Peștera Sf. Ap. Andrei(767)

30 noiembrie este zi de sărbătoare legală în care poporul român îl cinstește pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Astfel, luni, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate, va oficia Sf. Liturghie. Pentru că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reactivarea așezământului monahal, la sfârșitul slujbei va fi lansată lucrarea „Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei - 25 de ani de vatră monahală neîntreruptă, 1990-2015”, semnat de către arhimandrit Cosma Mitu, starețul mănăstirii, și un pasionat de istorie dobrogeană, teologul Ionuț Druche.
Începând cu ora 18.00, pe scena Casei de cultură din Constanța va avea loc concertul de muzică patriotică: „Sus inima români!” susținut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” (dirijor arhid. Asist. univ. dr. Ion Iulian Dumitru) și Muzica Militară a Forțelor Navale Române (dirijor col. dr. Cornel Ignat).

În deschiderea concertului, vor fi amenajate două expoziții: „Peștera Sfântului Apostol Andrei în fotografii de epocă”, organizată de Ionuț Druche, și „Peștera Sfântului Andrei în ochii copiilor”, coordonată de prof. Mădălina Oana Sfetcu, profesor de desen în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Tuzla. În deschidere vor vorbi: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și dr. Virgil Coman, directorul Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
Intrarea este liberă.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru și Andrei au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.
 

La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care, conform tradiției, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.
 

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

OBRAZUL DE CATIFEA AL MANGALIEI
scris de Lucian Cristea
În facultate, aveam un coleg care, ori de câte ori se amețea bine la câte o sindrofie, avea și el o dambla...Se replia repede în căm(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii