Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social

Sfaturi IMPORTANTE pentru siguranţa alimentelor în perioada sărbătorilor de iarnă(454)

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a intensificat în luna decembrie controalele tematice, asigurând, astfel, un climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar.

DSVSA recomandă achiziţionarea cărnii de porc şi a produselor alimentare specifice numai din unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, deoarece aici se asigură controlul sanitar veterinar de specialitate, ceea ce garantează salubritatea produselor alimentare.
Efectuarea examenului trichineloscopic a cărnii, provenite de la porcii sacrificaţi , este obligatorie, astfel:
- pentru animalele sacrificate care ajung în consum în reţeaua publică acest examen este efectuat în abator.
- pentru porcii crescuţi în gospodăria proprie examenul trichineloscopic se efectuează de către proprietarul animalului înainte de consumarea oricărei părţi anatomice.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură posibilitatea efectuării examenului de identificare a Trichinellei spp. din carnea de porc la: sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele : Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari.
Medicii veterinari de asistenţă, cu activitate pe raza judeţului Constanţa, pot efectua examenul trichineloscopic în localităţile arondate. În prezent avem confirmate un număr de 34 locaţii.
Programul de funcţionare este în zilele lucrătoare şi zilele de sâmbătă, de la ora 8 la ora 18, iar în zilele de duminică de la ora 8 la ora 14.
Tariful este de 11,16 lei pentru porcul domestic şi de 22,32 lei pentru porcul mistreţ.

  Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.
Aceştia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.
Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului.
Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. .
Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.
Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor.
Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

De asemenea, în perioada Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va efectua şi va intensifica controalele tematice, prin acţiunile medicilor veterinari oficiali din structura proprie, dar şi împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor partenere, constituindu-se astfel echipe mixte interinstituţionale şi intrainstituţionale.
  

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

OBRAZUL DE CATIFEA AL MANGALIEI
scris de Lucian Cristea
În facultate, aveam un coleg care, ori de câte ori se amețea bine la câte o sindrofie, avea și el o dambla...Se replia repede în căm(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii