Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
dosarele timpul
Călător prin ţara mea      Tăranului român

Călător prin ţara mea Tăranului român(1807)

 

Ai fost definit ca talpă a ţării, ca element peren al naţiunii, ca păstrător al tradiţiei şi culturii orale româneşti, iar când patria a fost în pericol, stăpânirea pe tine s-a bazat pentru apărarea şi refacerea ei. În existenţa sa seculară ai fost de fapt exploatat, dispreţuit, batjocorit. Iar mai apoi, când ai început să contezi în politică, amăgit şi manipulat. Ai însemnat pentru stăpâni de-a lungul timpului forţa de muncă ieftină, masa de manevră, carne de tun. Pentru a-ţi îndeplini toate aceste roluri ai fost ţinut în obscurantism şi superstiţii, aceesibilă fiindu-ţi doar religia. Astăzi se spune despre tine că eşti needucat, necivilizat, că prin însăşi existenţa ta şi modul de viaţă arhaic pe care-l duci, încremenit în istorie, pui în pericol propăşirea naţiunii, prezenţa uneori până şi în Europa. Nu dai bine în statistici. Existenţa ta provoacă îngrijorare statisticienilor şi politicienilor. Eşti un factor negativ în negocieri.

CE NE FACEM CU TINE ŢĂRAN ROMÂN?

Ai avut tupeul să rămâi fidel regulilor tale de viaţă şi a înaintaşilor tăi. Nu ai reuşit să asimilezi preceptele vieţii moderne, nu se întrevede în timp util transformarea ta într-un bun membru al societăţii de consum. Te încăpăţânezi să rămâi acelaşi trăindu-ţi viaţa după norme demult uitate în Europa. Ţi-au rămas străine noţiuni ca eficienţă, organizare, globalizare, informatizare. Viaţa ta se desfăşoară în continuare în funcţie de anotimpuri, muncile câmpului, sărbători religioase etc., iar rigorile capitalismului te lasă rece. Eşti atemporal! Preferi să rămâi fidel aceloraşi principii contra productive care au guvernat de secole comunitatea ta, nu te grăbeşti să transformi omenia în spirit de competiţie, întrajutorarea în individualism sau bunul simţ în tupeu. Nu înţelegi că modul tău de viaţă sfidează trendul actual, nu înţelegi semnalele politice pe care le primeşti şi care-ţi prevestesc beneficiile ce se vor răsfrânge asupra ta. Nu trebuie să-ţi faci griji, pentru bunăstarea ta lucrează planificatori, futurologi, politicieni care îţi explică ce bine vei trăi în viitor. Contează mai puţin dacă şi tu îţi doreşti să trăieşti în modul respectiv, condiţia este să-ţi abandonezi modul tău de viaţă arhaic, iar ’’binele’’ se va revărsa spre tine şi comunitatea ta. Banul, eficienţa cu orice preţ, individualismul feroce vor trebui să devină măsura acţiunilor tale, astfel vei da bine în statistici, iar existenţa ta va fi comensurabilă şi previzibilă, caz în care nu vei mai da bătăi de cap politicienilor. Vei deveni fermier, iar viziunea ta asupra pământului va fi bazată pe exploatarea optimă şi eficientă a resurselor de producţie. Patima, dragostea ta seculară faţă de pământ, simbioza care s-a creat de-a lungul timpului între comunitatea ta şi pământ cu toate consecinţele rezultate, vor rămâne o amintire, îngropată în paginile lui Rebreanu, Preda şi Stancu. Ce contează că ai fost traumatizat cu cooperativizarea forţată, devenind cooperator sau navetist, după caz (dar sufletul tău rămânând ţăran), nici atunci nu ai simţit trendul, ’’saltul istoric’’. Nu înţelegi însă că nu trăieşti şi nici nu vei trăi după cum doreşti tu, ci după cum doresc alţii, cei care gândesc pentru tine şi în schema cărora ai tupeul să nu te încadrezi. Eşti pe cale de dispariţie ţăran român, copleşit de tăvălugul globalizării. Dispariţia ta va bucura pe mulţi; în sfârşit România nu va mai avea 45 % din populaţie ţărani şi va fi, astfel, mai compatibilă cu Europa.

Eu, noi, nu ne numărăm printre cei care se vor bucura de dispariţia ta, căci credem că odată cu aceasta va dispare ceva esenţial din fiinţa poporului român, din individualitatea sa ca naţiune. Suntem printre cei care credem că forţa morală a acestei naţii nu poate fi revitalizată decât întorcându-ne trecutul nostru de fii şi urmaşi de ţărani, lepădându-ne de toate obiceiurile şi reflexele dobândite la porţile Orientului. Avem credinţa că putem extrage seva necesară renaşterii noastre morale şi spirituale din rădăcinile ancestrale ale trecutului nostru. Dacă vom reuşi să ne însuşim această moştenire, regretul nostru că vei dispărea de scena istoriei ţăran român va fi mai puţin amar. Aşa să ne ajute şi să te ajute Dumnezeu!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii