Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social

Prohibiția la pescuitul sturionilor, prelungită cu cinci ani(670)

Prohibiția la pescuitul de sturioni va continua în următorii cinci ani, potrivit guvernatorului Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Lucian Simion.

”Din studiile realizate în ultimii ani, dar și din obligațiile externe care ne impun protecție sporită pentru această specie aflată pe Lista Roșie a Convenției de la Berna, s-a decis continuarea prohibiției la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani”, a scris guvernatorul Rezervației pe blogul său.

Decizia, potrivit sursei citate, va fi luată de Ministerul Mediului, pe baza studiilor care vizează populațiile de sturioni.

”Am susținut în continuare acordarea unor subvenții pentru pescarii care aveau cotă de pescuit la sturioni și (...) am inițiat deja o discuție pe această temă cu vicepreședintele Comisiei de pescuit din Parlamentul European, doamna Norica Nicolai, care ne-a promis că supune dezbaterii problema noastră”, a mai scris guvernatorul Simion pe blog.

Potrivit sursei citate, în timpul întâlnirii desfășurată zilele trecute la București, conducerea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a dat asigurări că pescarii care capturează calcan în Marea Neagră vor avea anul viitor aceleași cote ca anul acesta, în contextul în care CE dorește să impună pentru anul viitor cote zero la această specie pentru România și Bulgaria.

Prohibiția la sturioni va expira luna viitoare, proiectul de ordin privind prelungirea moratoriului adoptat de România în urmă cu aproape 10 ani fiind public pe site-ul ANPA.

Dunărea inferioară deține în momentul de față singurii sturioni sălbatici din Uniunea Europeană care cresc și se reproduc în mod natural.

Având în vedere declinul populației speciilor de sturioni, România a decis în anul 2006 renunțarea pentru 10 ani la capturile în scop comercial la aceste specii într-o întreagă regiune bio-geografică, Regiunea Dunării Inferioare, decizia fiind ulterior asumată de Bulgaria, Serbia și Ucraina.

Sturionii au supraviețuit erei dinozaurilor, iar până în secolul al XIX-lea au migrat până în Germania. În momentul de față, calea lor migrație se pare că se oprește în Serbia, zona dunăreană respectivă fiind declarată de câțiva ani parc natural în care activitățile de pescuit sunt interzise.  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii