Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic

Cumpără “smart” un telefon din UE(684)

A venit vremea să îți schimbi telefonul! Dar nu ești hotărât de unde să iei sau ce tip de telefon să cumperi. Clar ai nevoie de unul „smart”, dar ofertele sunt atât de multe, iar site-urile de pe care poți cumpăra sunt și mai multe. Și pentru că veni vorba de site, cum știi să îl alegi pe cel mai serios, să găsești un comerciant care să nu te păcălească? Plus că ai vrea un telefon din străinătate, că tot vorbește lumea că ce e de afară e mai bun. Centrul European al Consumatorilor- ECC Romania te învață tot ce trebuie să știi despre cumpărăturile online din UE.

De ce online? Pentru că este mult mai ușor să compari prețuri și să vezi cât mai multe produse într-un timp scurt. O alegere potrivită este o alegere informată, așa că mai bine aloci câteva zile pentru a găsi telefonul adecvat nevoilor tale. Iar dacă nu te pricepi la detalii tehnice, cere ajutorul unui specialist: sigur ai în lista de Facebook un prieten care îți poate oferi câteva sfaturi practice.

Bun! Ai vorbit cu prietenii, ai decis ce telefon îți trebuie. Caută pe mai multe site-uri și compară prețurile: numai așa poți găsi cea mai bună ofertă. Orice comerciant care vinde produse sau servicii online trebuie să ofere mai multe informații legate de caracteristicile și prețul produselor, perioada de valabilitate a ofertei, modalitățile de plată și livrare a produsului, procedura de soluționare a eventualelor reclamații, termenul în care poți returna produsul și formularul tipizat de retragere din contractul online, durata contractului și existența unei garanții legale. De obicei, toate aceste informații se găsesc în secțiunile “Cum plătesc?”, „Livrare” „Garanții” sau „Termeni și condiții”.

Informațiile găsite sunt satisfăcătoare? Nu te grăbi! Înainte de a plasa comanda, trebuie să afli câteva lucuri și despre comerciant, cum ar fi denumirea comercială, adresa poștală, un număr de telefon, de fax, adresa de email, numărul de înmatriculare și codul de înregistrare fiscală. Dacă găsești toate aceste informații în secțiunile „Contact”, „Mențiuni legale”, „Termeni și condiții” sau „Protecția datelor personale” înseamnă că vânzătorul este serios.
 

“Află în ce stat își are sediul principal profesionistul. Dacă are sediul în afara UE, este posibil să nu ai aceleași drepturi, soluționarea unei eventuale probleme poate fi mai dificilă, iar ECC-Net nu te mai poate ajuta. Nu te lua după terminația site-ului. Aceasta indică statul unde este înregistrat acel site, nu statul unde este înregistrat comerciantul. De exemplu, un site cu terminația .ro poate aparține unui profesionist din Ungaria sau Polonia. Dacă nu poți găsi informații despre identitatea comerciantului pe site, poți utiliza WHOIS (terminații .org, .com etc.), ROTLD (terminații .ro), EURID (terminații .eu) sau altele asemănătoare pentru a vedea de cine este înregistrat acel domeniu de internet”, a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CU INDIFERENȚA, PRIMARUL RADU OMOARĂ TINEREȚEA!
scris de Lucian Cristea
Nu m-am născut în Mangalia! Nici măcar nu locuiesc aici...Nu am afaceri în Mangalia, ceea ce nu este un motiv de mândrie patriotică p(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii