Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
„CĂCAŢII SCRIU ÎN LOC SĂ PUTĂ”

„CĂCAŢII SCRIU ÎN LOC SĂ PUTĂ”(8993)

 Plecat din prăfuitul şi necăjitul Teleorman degrabă la Bucureşti, să se specializeze în domeniul auto, că pe atunci se făceau bani frumoşi ca mecanic la „Service”, Liviu Dragnea nu a mai avut timp să afle că tot din Teleorman plecase unul Marin Preda. Din Siliştea Gumeşti de fel.

 Ce făcu Marin ăsta, când ajunse la Bucureşti. Se apucă să scrie cărţi. Aşa, de capul lui, fără ca să fie nevoit pentru a i se reduce din pedeapsă.

 Îl informăm pe domnul Dragnea că în una din cărţile conjudeţeanului său, este vorba despre o poiană, aflată în faţa fierăriei din sat, că pe fierar îl chema Iocan şi în Poiana lui Iocan aveau obiceiul ca duminica să se adune sătenii şi să facă un fel de revistă a presei. Adică să comenteze ceea ce scria în ziare. Şi pe vremea aceea se cam scria.

 Părăsind meseria sa de auto şi ajuns prin împrejurări întunecate mare mahăr la Bucureşti, domnul Dragnea vrea acum să închidă Poiana lui Iocan, printr-o lege aberantă şi complet antidemocratică. Cică să nu mai jicneşti. Ziariştii să-şi bage minţile în cap şi să nu mai scrie ei tot ce vor. Un pumn în gură băgat presei, chiar în an electoral.

 Ca să ne dumirim şi noi cam câtă amendă o să ne luăm dacă îndrăznim să ne întrebăm cum dracu’, din salariul de bugetar, Liviu Dragnea şi-a construit un domeniu cât o jumătate din Alexandria (de Teleroman), am vrea să facem câteva comparaţii.

 Cât ar fi trebuit să plătească amendă Marin Preda pentru replica celebră a lui Cocoşilă: „Păi vezi că eşti prost?”

 Sau câţi bani ar fi trebuit să scoată din buzunar teleormăneanul Vasile Voiculescu pentru că a îndrăznit să vorbească despre beteşugul unui om? „Zahei orbul”, îi zice, domnul Dragnea, la roman, dar nu aveţi de unde şti, pentru că nu are nimic despre auto în el.

 Despre Ion Budai Deleanu, ce să mai zicem. Rămâne fără casa memorială, pentru că se ia de o întreagă etnie. Şi o mai ia şi la mişto. „Ţiganiada”, domnu’ Dragnea, îi zice.

 Şi acum, vine partea grea. I-auziţi aici, domnule Dragnea şi spuneţi-ne cam ce sancţiune merită aceşti nemernici care scriu cam aşa:
„Dar creditul statului e sus, ni se zice. Să nu se uite cumcă încă aveţi ce vinde. Mai sunt de vândut trupurile de moşii ale statului, mai e de vândut dreptul de-a le cumpăra; mai sunt de vândut încă multe din România din câte strămoşii au păstrat.

Şi, dacă ne veţi întreba care e împrejurarea ce inspiră străinătăţii încredere în solvabilitatea statului român, vă vom spune asemenea care e.

Din ce în ce elementele naţionale sunt substituite prin cele străine; siguranţa că România devine un simplu nume pentru a însemna colonii din centrul Europei lângă Dunăre, siguranţa că poporul nostru nu mai e în stare de a-şi recâştiga vreodată pământul patriei sale din mâini străine, pe această siguranţă că viitorul e al lor în această ţară, ei creditează guvernului”.
(Mihai Eminescu, Timpul, 1 decembrie 1882)
Pentru asta, şi alte scrieri asemenea, Eminescu a fost asasinat. Dumneavoastră, domnule Dragnea, unde l-aţi încadra astăzi în legea dumneavoastră idioată.

Dar acum? I-auziţi:
„O infimă fracțiune de indivizi înțeleg lucrurile într - altfel, probabil cei mai mărginiți, din care face parte cu evidență şi semnatarul. Noroc pentru colectivitate, că ei n-au nici un rol social și că se fac de râs, când pe amvoane, când pe scris, recomandând portul pe toată viața al unei singure fizionomii, pretinzând că nu s-ar uza la purtare, şi că nu trebuie dată la spălat. Relativ, ca să spunem așa, la convingeri și credințe (vai ! ce arhaisme !) schimbate săptămânal sau aninate pe anumite zile de călindar, un om politic eminent, şi, fără îndoială de al nostru, a proclamat odinioară un mare adevăr, că numai proştii nu-şi primenesc părerile de câteva ori pe an.”
Ăsta-i unul, Tudor Arghezi, iar pamfletul din care am citat se numeşte: „Cu ce se mângâie un imbecil”

Şi dacă tot a venit vorba de Arghezi, ce credeţi că pedeapsă merită pentru asta:
„În lumea asta prost făcută
Căcaţii scriu în loc să pută
Şi sciitorii consacraţi,
Nu pot sa scrie de căcaţi”

Merită să i se ia casa de la „Mărţişor”, nu-i aşa?

Dar toate aceste personaje nu-l interesează pe domnul Dragnea. Pentru bunul motiv că, deşi unele dintre ele sunt originare din Teleorman, când au murit au fost îngropate la Bellu, pe Aleea Scriitorilor. Deci, nu pot vota la Teleorman, aşa că nu au nici o valoare electorală. Faţă de ăştia cu toate cărţile lor, o bătrânică moartă acum 20 de ani, dar care nu a ratat nici un tur de scrtuin de la Revoluţie încoace, e mult mai valoroasă.

Apropo, domnu’ Dragnea. Credeţi să e jicneală dacă v-am întreba: În calitatea dvs de lider al celui mai mare partid din România, ţară membră UE, aţi pune mâna pe telefon şi aţi suna în Europa asta civilizată la vreo cancelarie. Credeţi că v-ar răspunde cineva? Sau dacă v-ar răspunde, ar şti cine sunteţi?
 

Comentarii

Frumaosa Gioconda
15-07-2018
Frumos comentariu . Din pacate nesimtirea celor ca Dragnea ese atat de mare , incat nu-i pasa ce a scris acest jurnalist deosebit de inteligent si cu inima de roman adevarat .

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte