Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
OCAUA EUROPEANĂ ŞI OCAUA BRAZILIANO-CHINEZO-SOVIETICĂ

OCAUA EUROPEANĂ ŞI OCAUA BRAZILIANO-CHINEZO-SOVIETICĂ(1329)

Pe data de 15 septembrie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, adevăratul ctitor al României moderne, în loc să se ducă la festivităţile de deschidere a anului şcolar, făcea ceva mult mai bun. Semna Decretului-lege nr. 1181, care însemna încă un pas înainte în integrarea noastră în lumea civilizată a vremii respective.

În acest act normativ istoric se stabilea că: “Sistemul metric de greutăţi şi măsuri se adoptă şi măsurile întrebuinţate până acum se desfiinţează în toată întinderea României“.

Aşa a apărut „Ocaua lui Cuza” şi obligativitatea ca toată lumea, indiferent de rangul pe care îl avea, să folosească aceleaşi unităţi de măsură.

Acum, la început de secol XXI, România îşi caută din nou locul în lumea civilizată a vremii nostre, de unde a fost alungată de cei cincizeci de ani de comunism. De foarte multe ori auzim sintagma: „Ne obligă Uniunea Europeană”, sau „Aşa este în Europa”.

La sfârşitul anului trecut, ca să ne căutăm mai bine locul în Europa, ne-a fost livrat de la UE un fel de Alexandru Ioan Cuza la pungă, multiplicat, adică o adunătură de specialişti şcoliţi la Bruxelles, înhăitaţi sub eticheta de Guvern tehnocrat. Şi s-au pus pe treabă. Iată un exemplu:

Zilele trecute, ministrul Transporturilor, Dan Costescu anunţa că cel mult până la sfârşitul anului, va fi achiziţionată o aeronavă pentru uzul preşedintelui Johannis. Ca să justifice acest gest, ministrul a afirmat: "Practica europeană este (ca statele membre n.n.) să aibă flotile între 3 și 5 aeronave. Așa este afară”. 

Păi dacă este aşa afară, să facem la fel şi la noi. Să achiziţionăm între 3 şi 5 aeronave speciale, care de care mai luxos dotate, destinate exclusiv înalţilor demnitari. Să folosim adică aceeaşi oca cu occidentalii.

În urmă cu aproape o lună de zile, doamna ministresă Anca Paliu Dragu, referindu-se la evoluţia salariilor românilor în 2016, ne păleşte cu o replică de mai mare dragul: „Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri. În Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”. 

Lăsând de-o parte nedumerirea generată de faptul că nu ştim la ce se referă doamna Paliu atunci când spune că ceilalţi fac ceva ce românul nu mai face de mai multă vreme (gândiţi-vă, doamnă, că s-ar putea să fiţi un caz izolat, că totuşi românul de rând mai face încă ce a făcut de multă vreme, doar că dumneavoastră nu vi s-a mai întâmplat pentru că, devenind înalt demnitar, ocupată cu treburile ministerului şi implicit ale ţării, nu aţi mai avut timp să zăboviţi pe acasă alături de soţ), să revenim la oca.

Va să zică, atunci când este vorba despre ei, ocaua spune că trebuie să aibă între 3 şi 5 avioane de lux la dispoziţie, că aşa este ocaua europeană.

Când este vorba despre noi, ocaua spune că trebuie să avem salarii de 2 lei pe lună, că aşa este ocaua în China, Rusia sau Brazilia.

Nu-i aşa că i-am prins cu ocaua mică?

Ce-ar fi să schimbăm între noi ocalele? Salariile noastre să se măsoare cu ocaua europeană, iar plimbările lor prin lume să se măsoare cu ocaua indienilor care trăiesc şi mor pe stradă sau a ruşilor din izbele pierdute prin taiga?
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CHIȚAC ȚINE CU DINȚII DE TAXA LUI MAZĂRE
scris de Lucian Cristea
Vergil Chițac trăiește printre sateliți, singura lui preocupare fiind amânarea sfârșitului lumii. Și încă ceva. După el, ca prim(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii