Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Făgădău, coboară din birou ca să vezi ce-i în jurul tău!<br /><br />                         SATUL DE VACANȚĂ DIN MAMAIA - de la un complex arhitectonic cu specific românesc la un focar de infecție, gunoaie și chinezării<br /><br />
                                                                                    Ce înseamnă ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale

Făgădău, coboară din birou ca să vezi ce-i în jurul tău!

SATUL DE VACANȚĂ DIN MAMAIA - de la un complex arhitectonic cu specific românesc la un focar de infecție, gunoaie și chinezării


Ce înseamnă ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale(3161)

        Motto: Noi vă vom vota să ajungeți la Primării, nu în pușcării!

        Situat la „granița“ dintre Constanța și Mamaia, Satul de Vacanță a fost, în întreaga sa concepție arhitectonică, un complex de case-restaurant din diferite zone reprezentative ale țării, scopul acestuia fiind sublim, și anume de a arăta și a pune la dispoziția turiștilor, români și străini, modele de arhitectură rurală românească, datini, obiceiuri și tradiții folclorice (dansuri, cântece, obiecte și porturi populare), inclusiv specificul bucătăriei și artei culinare din provinciile românești
        „Casa Dobrogeană“, „Casa Suceveană“, „Casa Harghita“, „Casa Oltul, „Casa Prahoveană“, „Casa Apullum“, „Casa Vîlceană“, „Casa Argeșeană“, „Casa Feciorii Vrancei“, dar și alte case cu nume reprezentative, erau atracții pentru relaxare, divertisment și pofte culinare, întreaga zonă fiind un loc preferat de localnici și turiști.
        În Satul de Vacanță poți avea acces atât din bd. Mamaia și bd. Lăpușneanu, cât și prin parcul „ExpoFlora“, dar, pe oriunde vei încerca să pătrunzi în această zonă, imaginile care te întâmpină sunt șocante și devastatoare, mai ales pentrui cei care știu bine cum arăta în vremurile trecute.
        În prezent, cele mai multe dintre fostele case-restaurant au fost modificate îngrozitor, redenumite, înconjurate cu tot felul de acareturi mizerabile, așa-zise „tarabe cu suveniruri“ și „galerii comericale“. De asemenea, au apărut tot felul de construcții dubioase, posibil ilegale, și în totală contradicție cu arhitectura și destinația inițială a zonei.
        În timpul sezonului estival, localnicii și turiștii evită să treacă pe aici, terasele sunt goale, pentru că manelele și alte făcături „muzicale“ le forțează auzul, gunoaiele, mirosurile dubioase, fumul înecăcios, mesele și tacâmurile soioase, cerșetorii obraznici, vânzătorii ambulanți, chinezăriile și alte kitsch-uri domină peisajul, riscul să fie bruscați, jigniți, furați sau intoxicați fiind enorm.
        În extrasezon, peisajul este dezolant: dughene placate cu panouri de placaj, panel sau din tablă, vitrine sparte, tarabe abandonate, grămezi de gunoaie, crengi și frunze uscate împrăștiate, maidanezi, bălți împuțite, noroaie, coșuri de gunoi distruse și stâlpi de iluminat vandalizați, borduri și dale sparte, dislocate sau lipsă, resturi de ciment, beton, cărămizi și alte materiale, platforme de beton nefinisate, garduri de lemn vopsite în culori triste sau țipătoare, borduri văruite, pet-uri și resturi textile, copaci distruși sau tăiați, spații verzi neîngrijite sau abandonate etc. O înghesuiala de construcții și alte acareturi, care îți dau senzația de sufocare și de pericol de prăbușire peste tine. Deși sunt mai multe gherete pentru paznici decât căsuțe autentice, SATUL este mizerabil și devastat, o batjocorire a vederii și bunului simț.
        Ca să înțelegeți și mai bine dezastrul de aici, vă redăm felul laconic în care acesta este prezentat de Wikipedia: „Una dintre atracțiile satului de vacanță sunt suvenirurile din scoici. Acestea sunt lucrate manual din scoici adunate iarna de pe malul mării“.
        Nici Primăria Constanța, pe site-ul său, nu are cuvinte prea multe pentru prezentarea acestui dezastru, pe care ea însăși l-a gestionat, postând un text de brigadă artistică și reclamă comunistă: „Satul de Vacanță este locul care nu trebuie ratat când mergeți în concediu. Plin de veselie și jocuri, acesta oferă instalații de distracții atât pentru cei mici (trenulețe, mașinuțe), cât și pentru tineri și adulți“.
        Așadar, tot ce a rămas și este promovat din fostul complex arhitectonic constă în scoici, trenulețe și mașinuțe! În ceea ce privește „plinul de veselie“, acesta să fie... la Primărie!
        Marea majoritate a improvizațiilor, dar și a altor făcături existente aici, trebuie rase de pe suprafața satului, sau refăcute, sau reamenajate, sau reconstruite, astfel încât întregul peisaj arhitectonic al celui care a fost SATUL de VACANȚĂ să fie readus la forma și scopurile inițiale. Totul pe cheltuiala celor care au aprobat asemenea monstruozități, a celor care s-au pretat la batjocorirea acestei foste oaze de tradiții, relaxare și divertisment.
        Tot ceea ce s-a distrus și s-a improvizat în așa-zisul Sat de Vacanță reprezintă nu numai ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale, dar și corupția la care acestea s-au pretat, puterea și nemernicia mafiei locale - partinice și transpartinice -, totul fiind „feliat“ și împărțit în funcție de interesele personale și de gașcă.
        Nimeni nu vede, nimeni nu aude, nimeni nu se implică, totul se acceptă, se transformă, se cârpește, se improvizează, se distruge!
        Deși puține și incomplete, imaginile surprinse de noi (vezi galeria foto!) sunt dezolante, îți jignesc amintirile și te umplu de revoltă.
        Atenție, tot ceea ce am constatat și am fotografiat noi se afla pe un traseu de promenadă, neavând timp să mergem „după case“ și nici acces prin curțile privaților!

 

        P.S. - Nu mă subestimați Gândesc mai mult decât arăt, știu mai multe decât scriu și observ mai multe decât credeți! 

Comentarii

Shark
25-03-2016
Fără melancolii ieftine,fără nostalgii trecute,satul de vacanţă în vremurile de "tristă amintire" chiar era un sat de vacanţă. Care oferea turistului cât şi localnicului o îngemănare de servicii specifice. Linia de trenuleţ cu gările şi tunelul ei care făcea turul lacului, ambarcaţiuni de închiriat, cele câteva localuri cu specific diferit,modeste într-adevar dar plăcute, câteva bazaruri discrete, un magazin, câteva jocuri şi distracţii pentru copii, bowlingul şi poate unele uitate făceau atractivitatea locului.Azi zugrăvirea ziaristului plus propriile constatări oferă o atmosferă de sfârşit de lume, de indolenţă împinsă spre extrem, de decadenţă şi deznădejde. Cât despre acest viceprimar care păstoreşte de ani buni urbea şi care se agită spasmodic acum la spartul tărgului să demonstreze ce valoare inestimabilă este,ce am mai putea spune? Poate eternii pomanagii vor puncta cu votul. Iar ceilalţi blazaţii vor sta acasă ca de obicei. Urmând ca oraşul să rămână în continuare prizonierul hoţiei,neputinţei, degradării fizice şi morale.Şi aşa ne vom merita soarta.
Ratacitul
25-03-2016
Cu parere de rau va spun ca acest oras este mutilat de kitsch-uri. Incompetenta, coruptia si ticalosia au facut din Constanta o bucata de rahat urat mirositor si imposibil de curatat. Inconstienta batranilor care si-au condamnat membrii familiilor la saracie, mizerie si proasta educatie, lacomia locotenentilor si a paduchilor politici au facut din urbea noastra o imensa groapa a deseurilor de tot soiul.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ECOLOGIȘTII, NOII ALIAȚI AI LUI MOHAMMAD MURAD
scris de Lucian Cristea
Când te prindea Radu Cristian la înghesuială, în calitatea pe care o avea, aceea de șef al Gărzii Financiare Constanța, te "ardea te(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii