Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
Făgădău, coboară din birou ca să vezi ce-i în jurul tău!<br /><br />           SUPRANUMIT „PLĂMÂNUL ORAȘULUI“, PARCUL EXPOFLORA ESTE BOLNAV DE... TUBERCULOZĂ <br /><br />Ce înseamnă ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale

Făgădău, coboară din birou ca să vezi ce-i în jurul tău!

SUPRANUMIT „PLĂMÂNUL ORAȘULUI“, PARCUL EXPOFLORA ESTE BOLNAV DE... TUBERCULOZĂ

Ce înseamnă ticăloșia, indolența, incompetența și iresponsabilitatea autorităților locale(2421)

        Motto: Noi vă vom vota să ajungeți la Primării, nu în pușcării!

        Situat într-o zonă superbă a Constanței, mărginit de bd. Soveja, bd. Al. Lăpușneanu, Satul de Vacanța și malurile distruse și împuțite ale Lacului Tăbăcăriei, cel mai mare PARC al orașului (cred că nu mai are de mult 20.000 mp!!!), care, pe vremuri, se numea EXPOFLORA, în prezent i se spune „Parcul de la City Mall“, pentru că, nu-i așa, prima denumire era prea comunistă, iar cea de azi este mai cool, mai occidentală!
        Parcul este delimitat la nord de Satul de Vacanţă, la sud (parțial) de bd. Soveja și City Mall, la vest de bd. Al. Lăpuşneanu și (parțial) de City Mall, iar la est de Lacul Tăbăcăriei.
        În general, pe ceea ce ar fi trebuit să fie o întindere diversificată de gazon, flori, copaci și alei, deci într-un PARC civilizat, poți avea acces atât pe alei asfaltate, cât și pe cărărui făcute și bătătorite de pașii oamenilor, dar, pe oriunde vei încerca să pătrunzi în această zonă, imaginile care te întâmpină sunt dezolante, mai ales pentru cei care știu bine cum arăta în vremurile trecute.
        Nu sunt un nostalgic al acelor vremuri, dar îmi aduc aminte cu reală plăcere de întinderea de spații verzi, copaci și, mai ales de diversitatea coloristică și plăcut mirositoare a unor specii de copaci, arbuști și flori, inclusiv culturi de lalele negre (!), amenajate în spații riguros delimitate, îngrijite, întreținute și etichetate. Dacă la toate acestea mai adaug și celebrul trenuleț colorat, care te purta pe șinele de cale ferată ce înconjurau parcul, trecând prin la fel de celebrul tunel, rezultă o imagine aproape completă a ceea ce a fost și nu va mai fi, comparativ cu halul în care arată în prezent și tinde să nu mai poată fi modificat.
        Nimic nu mai poate fi schimbat nu numai pentru că suprafața utilă pentru promenadă și relaxare a parcului inițial a fost drastic diminuată, dar, pentru că zona rămasă nu aduce voturi, nimic nu mai prezintă interes!
        Parcul a fost aproape abandonat și lăsat pradă betoanelor, grămezilor de gunoaie, crengilor și frunzelor uscate și împrăștiate, maidanezilor, bălților împuțite (pline de mormoloci de broască și mătasea broaștei), noroaielor, totul pe un fundal cu copaci distruși sau tăiați, alei neîngrijite, coșuri de gunoi distruse și stâlpi de iluminat vandalizați, borduri și dale sparte, dislocate sau lipsă.
        Este adevărat, peisajul este dominat de culoarea verde, de aceea și este numit PARC, nu-i așa?, dar predominante sunt indolența, incompetența, nesimțirea, iresponsabilitatea și nemernicia autorităților locale.
        Un râuleț sărac în apă străbate timid o porțiune din parc. În Japonia sau pe-oriunde, ar fi fost populat cu pești exotici ce s-ar fi zbenguit într-o apă limpede curgătoare, dar la noi este populat cu sacoșe și sticle de plastic, resturi textile, stuf și lemne putrezite, cutii de conserve, broaște și fecale.
        Într-un colț al parcului, izolat și aproape necunoscut publicului, zace lampadarul japonez din piatră, simbol al înfrățirii orașului nostru cu Yokohama. Nu de puține ori a fost vandalizat, fiind acoperit cu „declarații de dragoste” , rămas fără placa din oțel inox pe care se afla scris rostul existenței sale pe aceste meleaguri. Monumentul este, și în prezent, într-o stare jalnică și într-un decor sinistru, dominat boscheți din stuf și apă mocirloasă. Este de neînțeles de ce autoritățile nu îl mută în oraș, unde ar fi protejat și admirat de orice rătăcit prin zonă.
        Treci cu reținere pe oriunde te plimbi, pentru că nu se știe pe ce poți să calci, numărul câinilor de companie sau maidanezi, dar și al vagabonzilor umani, fiind mai mare decât al celor care mai speră într-o oază de liniște, verdeață, curățenie, promenadă și relaxare.
        Deși sunt mai multe gherete pentru paznici, decât coșuri de gunoaie în bună stare și stâlpi drepți și cu bună funcționare, PARCUL este mizerabil, total neadaptat cerințelor reale și justificate ale constănțenilor, cu mult sub pragul pretențiilor unui oraș cu rang de municipiu, în fapt el fiind oglinda a tot ce gândesc și pot face autoritățile locale.
        Nimeni nu vede, nimeni nu aude, nimeni nu se implică, totul se acceptă, se transformă, se cârpește, se improvizează, se distruge!
        Nu voi exemplifica cu parcurile unor metropole europene, ar fi prea mult, multe și umilito(a)r(e) pentru „edilii“ locali, dar le recomand să viziteze, în loc să se ducă la „curve, băute și friptane“, Parcul Copou, Parcul din Cluj, Parcul din Tg, Mureș, Parcul din Craiova și, deloc așa departe, Parcul din Slobozia!
        Într-o prezentare mincinoasă și plină de erori a mai multor site-uri se afirmă, printre altele: „(...) Parcul Tăbăcăriei este locul ideal pentru o gură de aer proaspăt (...)“. Este singura afirmație corectă, căci, este adevărat, aici poți inspira nu mai mult de o singură gură de aer proaspăt, în loc ca zona să aibă un rol esențial de „plămân al orașului“, un plămân bolnav de tuberculoză - boală infectocontagioasă cronică, produsă de bacilul Koch, manifestată prin leziuni localizate în plămâni și în alte organe, în (bronho)pneumonie, cu distrugeri extinse ale plămânului etc.
        Conștientă și ea de halul în care a adus acest parc, Primăria Constanței acordă (pe site-ul său) doar câteva cuvinte descrierii zonei: „În jurul lacului Tăbăcăriei se află parcul cu același nume. Vegetația parcului cuprinde specii de arbori specifici zonelor lacustre ca: sălcii, plopi, chiparoși de baltă, stejar roșu. Peisajul este completat de mica biserică maramureșană din lemn, biserica «Sfântul Mina»“.
        În treacăt fie remarcat: de când plopul este un arbore specific zonelor lacustre, numai niște capete vidate ar putea susține (A, poate plopii care fac mere ca răchita micșunele)!

•••

     În urmă cu aproape opt ani (25 iulie 2008), Consiliul Local Municipal, adică „aleșii noștri“, au emanat și o „HOTĂRÂRE privind aprobarea aplicării la «Programul național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități» și aprobarea Studiului de fezabilitate și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivele de investiții din cadrul proiectului «REABILITAREA ȘI EXTINDEREA SPAȚIILOR VERZI DIN ZONA PARC TĂBĂCĂRIE - EXPOFLORA DIN MUNICIPIUL CONSTANȚA».

      În documentul de mai sus se afirmă, în termeni meniți să impresioneze pe orice măicuță, tăicuță, bunic și bunicuță așezați umili la cozile pentru sacoșe cu rații alimentare:
   „Văzând Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 59/ 2007 privind instituirea Programului național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități;
         În temeiul prevederilor art. 36 alin. 2 lit. „b“, alin.4, lit. „e“ și art. 115 alin. l, lit. „b“ din Legea nr. 215/ 2001 a administrației publice locale, republicată, HOTĂRĂȘTE:
   Art. 1. - Se aprobă aplicarea la «Programul național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități» a proiectului «Reabilitarea și extinderea spațiilor verzi din ZONA PARC TĂBĂCĂRIE - EXPOFLORA DIN MUNICIPIUL CONSTANȚA» și contractarea finanțării acestuia. Plata cheltuielilor neeligibile se va face din bugetul local al municipiului Constanța. 

   Art. 2. - Se aprobă studiul de fezabilitate și principalii indicatori tehnico-economici pentru obiectivele de investiții din cadrul proiectului «REABILITAREA ȘI EXTINDEREA SPAȚIILOR VERZI DIN ZONA PARC TĂBĂCĂRIE - EXPOFLORA DIN MUNICIPIUL CONSTANȚA», cf. anexei nr. 1. 

  Art. 3. - Terenul în suprafață totală de 20.000 mp, situat între (...) constituie domeniu public al municipiului Constanța și este pus la dispoziție in vederea implementării proiectului. Planul de situatie al terenului constituie anexa nr. 2. 

  Art. 4. - Se împuternicește Doamna Ani Viorica Merlă, Director Executiv, Direcția Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Constanța să fie responsabil de proiect, să semneze contractul de finanțare și să reprezinte municipiul Constanța în relația cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea derulării proiectului (...).
  Art. 5. - Anexele nr. 1 - 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
  Art. 6. - Serviciul Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Municipal Constanța va comunica prezenta hotărâre Direcției Programe și Dezvoltare, Direcției Financiare, Administrației Fondului pentru Mediu, în vederea aducerii la îndeplinire, și instituției Prefectului județului Constanța, spre știință. Adoptată de ... consilieri din 27 membri în funcție“.
        Nimic dintre cele de mai sus nu merită comentat, dar poate fi constatat la fața loului. Singura remarcă pe care îmi permit să o fac este aceea că, între timp, în loc să fie reabilitate și extinse, spațiile verzi și aleile parcului au fost distruse și diminuate drastic prin cedarea unor suprafețe considerabile de teren în favoarea... City Parc!
        Să trăiască, să înflorească, n-au băut, n-au mâncat, să se dea prosoape la nuntașii noștri, pentru că au fost darnici și au onorat pe cine au vrut și pe lăutarii care le-au cântat la mese!
        Ăștia sunt „aleșii noștri“, ei decid în locul nostru, ei își bat joc de oraș și de noi!

        Notă: - Nimic din ce am scris mai sus nu trebuie crezut! Mergeți la fața locului ca să vă convingeți sau urmăriți imaginile din galeria foto! Deși puține și incomplete, secvențele surprinse de noi sunt dezolante și te umplu de revoltă.

        P.S. - Nu mă subestimați! Gândesc mai mult decât arăt, știu mai multe decât scriu și observ mai multe decât credeți!  

Comentarii

Anto
27-03-2016
Si mai grav este ca o asa "minune" de parc vor sa faca si din piata Tomis 3. Sau doar "se fac" si finalul va fi cine stie ce "plome" si ...stim noi ale cui... Dormi in pace, constanteanule! Mai ales, tu, cel din zona...si vei ajunge cu pui, in sacosa, iesiti din ouale pe care le vei cumpara din Grivitei, daca nu i-or pune gand rau si aleia...
PIRVU GABRIELA
27-03-2016
NU SINT DE ACORD SA STRICATI PARCU TABACARIE ACOLO ESTE AER DAR IN PIATA TOMIS 3 NIENTI DACA STRICATI PARCU IO NU MAI VA VOTEZ

Carmen
26-03-2016
Absolut de acord cu tot ce scrieti, domnule Cumpana. Am doar o remarca de facut. In ultimii doi ani, mareata primarie a orasului CT a MASACRAT, la propriu, 10.000 de maidanezi! Chiar azi m-am plimbat prin putin prim "parcul" Tabacarie si n-am vazut picior de caine maidanez... mizeria, insa, este exact asa cum ziceti... Pare-se ca sunt bani pt. ucis caini, dar nu si pt. curatenie...
Elena
26-03-2016
Primaria are datoria sa curete orasul. Bun. Dar oare vine domnul primar si arunca gunoaie in parc? Stim toti ce frumos a fost dupa campania de curatare a orasului, de anul trecut. Cat a durat? 2 zile. De ce doar atat? Pentru ca ne place sa bem suc si sa aruncam sticla pe jos. Pentru ca ne place sa mancam chipsuri si sa aruncam punga pe jos. Pentru ca ne place sa fumam si apoi sa aruncam chistocul pe jos. Noi, constantenii, facem mizerie. Noi suntem problema. Angajatii primariei trebuie sa intretina frumusetea unui oras, nu sa stea ca slugile dupa fundul nesimtitilor.
Shark
26-03-2016
Parcul la care va referiţi poate combate cu prisosinţă populara zicală "Omul sfinţeşte locul !". I se potriveşte mult mai bine "Omul şi indiferenţa sa distrug locul !"

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

ECOLOGIȘTII, NOII ALIAȚI AI LUI MOHAMMAD MURAD
scris de Lucian Cristea
Când te prindea Radu Cristian la înghesuială, în calitatea pe care o avea, aceea de șef al Gărzii Financiare Constanța, te "ardea te(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii