Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
CONSTANŢA – FATA MORGANA CARE-ŢI RUPE DINŢII ŞI COASTELE

CONSTANŢA – FATA MORGANA CARE-ŢI RUPE DINŢII ŞI COASTELE(1912)


        Ca şi când zvăpăielile climaterice ale acestei primăveri nu ne-ar fi fost suficiente ca să ne producă dezechilibre fiziologice, zilele trecute a apărut la Constanţa şi Fata Morgana, ca să ne producă şi deficienţe psihologice. O doamnă specialist meteo s-a grăbit să ne lumineze cum se produce un astfel de fenomen, căci există şi o explicaţie ştiinţifică: „Prin devierea razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite”. Aşa o fi. Doamna specialist a comis însă o eroare. A spus că este un fenomen rar. Complet greşit!
         La Constanţa, Fata Morgana se arată destul de des.

        Pe faleză spre exemplu. Așa de special s-a difractat lumina printre straturile de aer neuniform încălzite, încât Fata Morgana s-a arătat sub forma Cazinoului, care era strălucitor, renovat, reabilitat, rezugrăvit, restaurat, cu candelabrele scânteind înăuntru. Aşa de reală li s-a părut unor jucători căzuţi în patima ruletei imaginea asta, încât s-au năpustit către ea, de s-au trezit prăvălindu-se din înălţimea falezei direct în mare, cu coastele rupte de stabilopozi.
        Dar şi în Piaţa Ovidiu. Nu ştiu cum s-a sucit iarăşi lumina printre straturile de aer neuniforme, că unor turişti li s-a arătat vedenia cum că toate acele case-monumet din piaţă şi dimprejur, inclusiv Hotel D’ Angleterre, unde a locuit Eminescu, nu sunt prăbuşite, ci în picioare, cu faţadele renovate ca noi. Iar la parterul uneia dintre ele funcţiona o prăvălioară unde se vindea iaurt de oaie şi de capră, alături de tot felul de cofeturi care umpleau cu mirosul lor morganatic aerul, de te lua capul. Atât de real li s-a părut acelor turişti mirajul, încât s-au repezit la prăvălioară să guste din minunăţii, dar s-au trezit că şi-au lăsat dinţii în câteva pietre de pe eternul şantier, care aveau formă de şuberek.
        Au fost şi cazuri în care cei cărora li s-a arătat Fata Morgana din Constanţa, nici măcar nu erau în oraş. A fost suficient să pornească din Bucureşti către mare că, deodată, lumina s-a difractat aşa de special pe întinderea câmpiei, încât li s-a arătat fantasmagoria că autostrada până la Drajna este netedă ca-n palmă. Aşa de reală li s-a părut arătarea, încât au încercat să meargă cu 130, viteza maximă admisă, de s-au trezit că le-a sărit imediat basca din cap, nevasta şi-a înghiţit rujul cu care se machia în oglinda de la parasolar, iar copiii şi-au muşcat involuntar limba de la ţopăitul maşinii prin hârtoape.
        Dar ceea ce o deosebeşte esenţial pe Fata Morgana de Constanţa de celelalte surate de pe mapamond este faptul că ea apare şi noaptea. Se întâmplă de regulă în staţiunea Mamaia. Se arată direct în cluburile de fiţe, îl umflă pe fraierul fascinat de apariţia ei, îl duce în camera de hotel şi-l lasă dimineaţa dormind fără griji. Mai ales fără grija banilor, pe care-i ia la plecare direct din portofel, atâţia câţi sunt, fără să mai ceară voie proprietarului.

       Există însă şi un moment al adevărului. Al dispariţiei mirajului şi al revenirii cu picioarele pe pământ. Dacă atunci când veţi termina sejurul la mare şi înainte de plecare, făcând bilanţul, veţi constata că preţurile v-au spart, că serviciul a fost jalnic, mâncarea proastă, personalul ţâfnos şi lipsit de respect, în loc de preţuri normale, seriviciu ireproşabil, mâncare bună şi personal mereu zâmbitor, la dispoziţia dumneavoastră, aşa cum aţi văzut când aţi început sejurul, să ştiţi că nu a fost decât Fata Morgana.


       Iar acum este crunta realitate.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii