Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Veşti bune pentru jurnalişti şi militari !

Veşti bune pentru jurnalişti şi militari !(874)


Două noi categorii de pensionari vor putea beneficia, din data de 7 mai a.c., la cerere, de o indemnizaţie lunară specială, aşa cum prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, potrivit realitatea.net.
Jurnaliştii şi militarii ieşiţi la pensie, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, vor putea să primească, la cerere, o indemnizaţie lunară.
"În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică", scrie în noua lege, cu precizarea că indemnizaţia este acordată, mai exact, pensionarilor din sistemul public.
Această prevedere nu este inclusă în prezent în Legea nr. 8/2006, ci în normele sale de aplicare, acolo unde jurnaliştii nu sunt trecuţi pe listă.
Conform expunerii de motive ce a însoţit Legea nr. 83/2016 în forma sa de proiect, Academia Română consideră actul jurnalistic ca fiind unul de creaţie, atunci când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă deontologia profesiei. Acesta este motivul pentru care parlamentarii au propus acordarea indemnizaţiei şi pentru jurnalişti.
Cuantumul indemnizaţiei speciale reprezintă, potrivit Legii nr. 8/2006, echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Totuşi, limita maximă a acesteia este echivalentul a două salarii de bază minime brute.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

În umbra laptelui și-a mierii
scris de Mircea Lungu
M-am postat ieri sub un afiș electoral liberal al unui candidat local, cu gura căscată și ochii cu osârdie drăcească deschiși. N-am(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii