Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
ÎNCĂ  VĂ  MAI  AŞTEPT  (1)

ÎNCĂ VĂ MAI AŞTEPT (1)(1548)

     Nu, nu voi transforma acest subiect într-unul de poveste. Asupra lui s-ar putea concentra biografii domniilor lor. Într-o zi. Dacă meritaţi, şi, bineînţeles, dacă şi subiectul în sine. Dar unul pentru istoria locală şi sociologia politică poate fi, atâta timp cât vreţi să deveniţi ,,funcţionari ai gândirii“ – îmi cer scuze, pentru această alăturare, funcţionari ai gândirii fiind catalogaţi savanţii şi epistemologii – şi acţiunii, întru binele comunităţii dumneavoastră şi a mea. Că vă consideraţi înzestraţi pentru asta, sau să vă realizaţi social. Deşi, atent fiind la rubrica profesie de pe listele de candidaţi, nu ar fi motive: avocaţi, ingineri, profesori. Universitari, ce mai tura-vura! Decăderea, însă, este şi ea în firea omului.

    Am început cu o negaţie, semn că pot fi drept măcar cu mine, în sensul de a avea răbdare şi a vă mai aştepta, prin CETATE. Pentru că nu v-am văzut pe aici. Nu v-am întâlnit în drumurile mele pe străzile oraşului pe care îl străbat, pe picioare, destul de des. De la campusul universitar spre cartierele de care fugiţi, dinspre aceleaşi cartiere spre faleză, adică de la Nord la Vest şi de la Sud la Est. De ce am folosit majuscule? Nu doar pentru a onora conceptul ajuns la noi din antichitatea elenă prin intermediul unui Aristotel, Platon sau Tucidide, ci pentru că cetatea e cetate. De aici începe guvernarea. Şi a-ţi păsa de ea înseamnă că îi aparţii şi că eşti gata să suporţi greutăţile pe care le presupune administrarea treburilor sale, dar să nu ceri apoi să fii preamărit. De barbari. Da, domniile voastre, de barbari. În pas de defilare şi într-o limbă pe care nu o înţelege nimeni. Cărora le-aţi vorbit de fraternitate în alegeri în momentul când aţi purces la strânsul semnăturilor pentru dosarul de candidat. Indiferent pentru ce demnitate. E pretenţios pentru domniile voastre acest cuvânt: demnitate? Cumva pentru polisemia lui? Să lăsăm plăcerea sensurilor în seama cărturarilor? Nu cred.

   Eu, însă, vă mai aştept pe domniile voastre, cadidaţi la primărie sau consilii. Unde? În CETATE, desigur. Pe străzile ei. Prin îngrijitele, adevărate modele de grădini europene, parcurile constănţene. Sau unde doriţi. Să vorbiţi public, să vă sfătuiţi cu electorii. ELECTORII. Seducător cuvânt, nu? Se spune că seducţia se joacă între seducători. În cazul corpurilor politice seducţia s-ar baza pe psihologia maselor. Sfătuială? Ce-o fi aia? Haideţi să întrebăm un zeu? Dar nu, nu vreau mitologie! Să-i întrebăm pe barbari. Adică pe electori. Fără dispreţ.

    Nu întâmplător îl citez aici, şi-l voi cita şi în viitor, pe John Maxwell Coetzee din romanul Aşteptându-i pe barbari: ,,Cu dispreţul ăsta pentru barbari, dispreţ pe care îl manifestă cu toţii, de la cel mai umil hangiu ori ţăran, cu el a trebuit eu să mă lupt, ca magistrat, timp de douăzeci de ani. Cum elimini dispreţul, mai ales când nu e fondat pe nimic altceva decât pe diferenţele în felul de-a sta la masă?... Să-ţi spun ce mi-aş dori uneori? Mi-aş dori ca aceşti barbari să se ridice şi să ne dea o lecţie, aşa, ca să-nvăţăm să-i respectăm“.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte