Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Laureaţii Turnirului de Poezie de la Neptun: Leo Butnaru şi Mircea Bârsilă

Laureaţii Turnirului de Poezie de la Neptun: Leo Butnaru şi Mircea Bârsilă(2090)

 Încheiam rândurile precedentului material cu întrebarea Cine va fi câştigătorul ediţiei din această vară a Turnirului de Poezie de la Neptun?, eveniment cultural organizat de Uniunea Scriitorilor din România, cum şi cu promisiunea că-i vom afla răspunsul la vremea cuvenită.

 Îndemnat de vocea poemelor ce-aveam să aud, iată-mă în cursa spre Mangalia şi de aici înapoi spre Jupiter, la hotelul Rio, în a cărui sală de conferinţe, când am ajuns eu, întârziat fiind de blocajul din zona Lazu pod Agigea pe care se circula pe o singură bandă în direcţia de mers spre sud, auditoriul asculta cuvântul preşedintelui USR, Nicolae Manolescu. S-au înmânat diplomele de participare poeţilor ce s-au confruntat în simboluri şi jocul corespondenţelor, în metafore, idei şi limbaj, în pretexte de a spune ce cred despre Univers şi despre ei. Se începea cu partea cea mai uşoară.

 A fost invitat apoi să citească poetul Arcadie Suceveanu, câştigătorul ediţiei de anul trecut desfăşurată la Balcic. Premiul publicului, cum s-ar zice pentru poetul devenit cel mai popular pe parcursul rundelor de lecturi, i-a revenit lui Ioan Radu Văcărescu, membru al filialei Sibiu a URS, care a lecturat două poeme, amintindu-ne, cu o doză de teribilism că ,,dragostea e scârţâitul sertarului de la scrin.“
 Potrivit protocolului, turnirul a avut o echipă câştigătoare formată din reprezentanţii filialelor USR din Piteşti – Sibiu, respectiv Mircea Bârsilă, Liviu Capşa, Virgil Diaconu şi Ioan Barb, Ioan Radu Văcărescu şi Emil Cătălin Neghină, precum şi doi câştigători Exaequo (ceea ce înseamnă că valoarea poemelor n-a stat doar în ultima imagine poetică), ai Cununei de Lauri de la Neptun, aceştia fiind Leo Butnaru şi Mircea Bârsilă. După cele câteva poeme (am reţinut pentru dumneavoastră şi aceste versuri: ,,Între inimile noastre/ doar un fir de nisip poate să încapă“), zâmbitor, criticul Alex Ştefănescu l-a întrebat pe Leo Butnaru ,,Cine ţi-a scris poemele astea, de sunt atât de frumoase?"

 La final, preşedintele filialei Dobrogea a USR, Angelo Mitchievici, preluând cuvântul de la preşedintele USR a spus, într-o notă de umor, că şi pentru el a fost o ocazie rară (aşa cum se vede şi în fotografia cu membrii juriului), să se afle între două istorii ale literaturii române, aluzie, desigur, la cea semnată de Alex. Ştefănescu şi la cea a lui Nicolae Manolescu. 

 Scriind aceste rânduri iată cum un alt timp prins în gânduri s-a consumat în această vară la malul mării, poezia nefiind o pasăre mai puţin şi nici acele cuvinte care, probabil, se vor subţia, uneori, cum urma pescăruşilor pe nisip.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PNL SE IMPLICĂ ÎN AFLAREA ADEVĂRULUI DESPRE 10 AUGUST 2018 ȘI PEDEPSIREA VINOVAȚILOR!
scris de Lucian Cristea
Ca un făcut, la români, se adună parcă numai suferințe! Nici nu s-au vindecat vechile răni, că au și apărut altele! Mai mari,(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii