Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
NE-AU ARS PÂNĂ ŞI EI:   ROMÂNIA – BULGARIA 0 – 1

NE-AU ARS PÂNĂ ŞI EI: ROMÂNIA – BULGARIA 0 – 1(1848)

 De ieri este oficial. Bulgaria ne-a luat-o înainte. Cel puţin la capitolul sănătate.

 În anul 1982, eram student în anul al doilea, s-a organizat de către facaultate o excursie în Bulgaria. Prin BTT-ul de atunci, cu preţ redus, studenţesc. Cum să nu te duci. Se punea că am fost în străinătate. Cu paşaport colectiv. Am rămas uimit de două lucruri. Faptul că se găsea la alimentara, cam până pe la la orele prânzului, carne şi brânză, fără prea multă coadă, cam zece persoane, iar la chioşcuri se găseau ţigări străine şi whiskey. Şi mai era încă ceva. Nu se lua lumina. Era inclusiv pe stradă. Bulgarii ne-o luaseră înainte. La noi era nenorocirea pe care mulţi dintre dumneavoastră aţi trăit-o.

 După Revoluţie, în 1991, prima ţară străină în care am plecat a fost Grecia. Trebuia să traversez Bulgaria, prospăt ieşită şi ea de sub dictatură. Jale. O sărăcie cumplită. Casele coşcovite, ici-acolo pe şosele câte o maşină rusească prăpădită, oameni trişti şi ponosiţi. Era mult, mult mai rău decât în România noastră şi ea proaspăt ieşită de sub dictatură. Avantajul cu carnea, brânza, ţigările străine, whiskey-ul şi curentul electric dispăruseră. Rămăsese diferenţa uriaşă la vremea aceea între cum arăta România şi cum arăta Bulgaria. Diferenţă clar în favoarea noastră. Chiar discutam cu bunl meu prieten cu care plecasem la drum. Aveam atunci visuri să intrăm în Europa civilizată şi eram îngrijoraţi că vom fi luaţi de către cei de la Bruxelles la pungă cu Bulgaria. Asta ar fi fost în detrimentul nostru, credeam noi atunci, pentru că ar fi trebuit să stăm pe loc să ne ajungă Bulgaria din urmă.

 De atunci, am mai traversat de multe ori Bulgaria în drum spre Grecia şi am tot sesizat că lucrurile se mişcau. Se mişcau din ce în ce mai repede. Când am intrat împreună în UE, nu a mai fost nici un fel de problemă. Bulgaria ne ajunsese din urmă rapid. O ajutasem şi noi. Nu stătusem pe loc. Ci dădusem înapoi. Ne străduiam să facem un plan ca să aducă nivelul de trai la cel de pe vremea lui Ceauşescu, când nu era carne, brânză şi lumină.

 Ieri, 27 august, Guvernul României a recunoscut oficial că Bulgaria ne-a luat-o înainte. Că diferenţele acelea dintre noi şi ei din anii ’90, care ne îngrijorau că vom fi luaţi al pungă cu ei când va veni vorba de aderare, au rămas doar nişte simple poveşti vechi.

 Iată cum sună recunoaşterea, dată de Ministerul Sănătăţii:
 „Una dintre persoanele rănite sâmbătă dimineața în explozia care a avut loc în sectorul 4 al Capitalei va fi transferată cu un avion SMURD la Sofia, în Bulgaria. Este vorba despre un bărbat de 75 de ani, cu arsuri de gradul II — III pe 60% din suprafața corpului. Acesta a fost stabilizat la Spitalul Universitar, sedat și intubat pentru transport. Bărbatul va fi transferat cu un avion SMURD din cadrul Ministerului Afacerilor Interne la Sofia, în Bulgaria".

 Aşadar, sâmbătă în Bucureşti a avut loc o explozie. O butelie. Nu am avut unde să-l tratăm pe rănit şi l-am trimis în Bulgaria.

 Ce facem cu Spitalul de Arşi? La ce mai este el bun? Ce facem cu Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca, inaugurată cu surle şi trâmbiţe, asezonată şi cu un dosar penal, că dă bine la public, în care s-au băgat o groază de bani şi în care nu poate fi tratat nici un pacient? Astea sunt măsurile pe care le-a luat „guvernul meu” după tragedia de la „Colectiv”, care l-a adus la putere? A luat măsuri să trimită răniţii cu arsuri în Bulgaria, unde există posibilităţi să fie trataţi? Pentru că la noi, ioc?

 Iar în acest context, mi se pare firesc să ne gândim dacă nu cumva scandalul „Hexipharma” nu a fost o diversiune ordinară, ca să abată atenţia de la adevărata problemă? Parte dintre arşii de la „Colectiv”, au murit din cauza infecţiilor pe care le-au luat din spitale. Medicii din străinătate, unde unii dintre ei au fost trimişi să fie trataţi, au semnalat acest lucru. Şi atunci, nu e mai bine decât să răspundă Guvernul pentru subfinanţarea sistemului sanitar şi condiţiile mizere din spitale, să fie vinovat de infecţiile nosocomiale banditul de Condrea, care dilua dezinfectanţii?

 Stau şi mă gândesc. Dacă tot trimitem răniţii în Bulgaria, nu ar fi bine să trimitem şi miniştrii ăştia în Bulgaria?

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

DE CE S-AU SUPĂRAT RAREȘ ȘI CHIȚAC?
scris de Lucian Cristea
Nu mi-am făcut niciodată iluzii că Rareș Bogdan ar fi unul dintre presupușii îngeri păzitori ai PNL. Omul este mult prea vulcanic pe(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii