Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Bani pentru cercetări arheologice subacvatice în Delta Dunării

Bani pentru cercetări arheologice subacvatice în Delta Dunării(1275)

Ministerul Culturii a alocat aproximativ 19.000 de lei cercetărilor subacvatice efectuate de specialiști româno-germani la epava din cel de-al II-lea secol descoperită în această primăvară în Marea Neagră, suma fiind prima alocare financiară pentru cercetările arheologice din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

„O noutate în acest an în ceea ce privește cercetarea arheologică susținută de Ministerul Culturii o reprezintă alocarea financiară pentru proiectul epavei ‘Rusu’, descoperită în primăvara acestui an, în Marea Neagră, epava fiind denumită astfel după numele responsabilului științific al cercetării”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion”, Sorin Ailincăi.

Echipa de scafandri din Germania și România care a anunțat în luna martie descoperirea în Marea Neagră a unei epave din cel de-al II-lea secol continuă cercetările pentru înregistrarea grafică a vasului. „Se încearcă o desenare a întregii epave, lucru care este destul de dificil, având în vedere vizibilitatea redusă din apă”, a menționat managerul Ailincăi. Pentru derularea cercetărilor subacvatice ale epavei „Rusu”, Ministerul Culturii a alocat 18.700 de lei, suma totală destinată proiectelor de cercetare arheologică în județ fiind de 167.570 lei, unul dintre cele mai mari bugete obținute de un județ în urma concursului de proiecte derulat recent. Cercetările se vor desfășura atât la epava din Marea Neagră, cât și în siturile arheologice din Taraschina, Noviodunum, Ibida, Argamum și Halmyris. Reprezentanți ai „Societății de arheologie subacvatică” din Bavaria (Bavarian Society for Underwaterarchaeology — BSfU) și ai ICEM „Gavrilă Simion” au descoperit în luna martie a acestui an, în Marea Neagră, epava unei nave datând din secolul al II-lea.

„Programul de cercetare al echipei româno-germane durează cinci ani, însă primele rezultate ale observațiilor din acest an vor fi făcute publice în luna noiembrie”, a precizat Sorin Ailincăi. BSfU a încheiat anul acesta un protocol de colaborare cu ICEM „Gavrilă Simion” în vederea înființării, la Tulcea, a unui centru de cercetări arheologice subacvatice, proiectul fiind depus spre finanțare la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Investiții Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării.

Primele intenții de realizare a unor cercetări arheologice subacvatice în județul Tulcea au fost făcute publice în urmă cu aproape nouă ani, atunci când fosta conducere a anunțat un parteneriat cu Universitatea din Iași. Intențiile de la acea vreme însă nu s-au concretizat. Înființată în anul 1984, BSfU numără 70 de membri, printre atribuțiile societății numărându-se inclusiv monitorizarea subacvatică a siturilor UNESCO. Rezervația Biosferei Delta Dunării, care include și zona costieră a Mării Negre, este în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991 și este considerată una dintre cele mai bine conservate delte din Europa.

Sursa: Radio Constanta

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii