Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi vor fi obligate să accepte şi plata cu cardul

Instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi vor fi obligate să accepte şi plata cu cardul(800)

 Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi au obligaţia să accepte şi plata cu cardul, acceptând unele amendamente la solicitarea de reexaminare adresată de preşedinte.

Pentru acest proiect de lege care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea pe motiv că actul normativ primit spre promulgare conţine unele dispoziţii ce pot genera incertitudine juridică şi lipsă de previzibilitate în aplicare. Deputaţii au adoptat proiectul în varianta Senatului, care a amendat textul de lege iniţial, la solicitarea preşedintelui.

Potrivit textului adoptat, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe şi amenzi au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de credit şi debit. În OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menţionaţi pot accepta şi plata cu cardul.

Una dintre prevederile adoptate se referă la faptul că "operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante".

Avansul în numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzacţia este asimilată retragerii de bani din bancomat. Forma iniţială a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans în numerar. Camera Deputaţilor are rol decizional în acest caz. 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CUM SE NUMEȘTE COPACUL CARE FACE STRUȚI?
scris de Lucian Cristea
Ce este gluga de coceni și ce vrea ea de la înalta societate? Care este contribuția ei la definirea științifică a profesionalismului (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii