Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
Făgădău i-a luat locul lui Oprea.  Dar fără girofar...

Făgădău i-a luat locul lui Oprea. Dar fără girofar...(1925)

 Sunt politicieni care se conduc în viață după propria lor filozofie bazată pe vorbe de duh, cimilituri, fabule răsuflate, pilde cu termenul de valabilitate expirat, glume proaste, fițe și aroganță cât cuprinde. Cu un astfel de arsenal, își conturează singuri imaginea preferată.

Aceea de șmecheri ai patriei, cu sau fără pălărie, cu sau fără trabuc în colțul gurii. În cazul personajelor feminine, cu sau fără decolteu, cu sau fără sandale de lux oferite, cu titlul de ajutoare, sinistratelor din zonele inundate, cu sau fără parașută.

Unii au șmecheria în sânge, fiind făcuți așa de la mama naturii. Sunt familii care își transmit șmecheria din tată-n fiu, ca pe niște moaște... De aceea, nu o să-i vezi niciodată printre donatori pe cei care au șmecheria în sânge. Ca să nu se ia de la unul la altul...

Alții învață șmecheria din scoarță în scoarță, de la prima până la una ultima pagină a ceaslovului. Ca să fii șmecher cu adevărat, nu e suficientă teoria. E musai să ai și ceva de la mama natură, după un model dat. Dacă nu, măcar puțină practică.

Șmecheria trebuie exersată. Nu e suficient să știi regula șmecheriei pe de rost. Treaba e cum aplici regula în practică...

Decebal Făgădău, primarul Constanței, a avut șansa de a fi elevul lui Radu Mazăre, campion mondial în toate.

În materie de afirmare plenară, Radu a făcut drumul invers. A început cu practica, copilărie, studenție etc., și a terminat cu teoria.

La cursurile cu Radu, ca să nu se prindă cei din jur, Făgădău spunea la toți că ia lecții de vioară. Dacă te uiți atent la domnul primar, îți dai repede seama că seamănă cu o rudă a lui Paganini, care nu are nicio treabă cu vioara! Trebuie să recunosc, un elev silitor, căruia, acum, îi sunt de un real folos notițele luate în preajma mentorului său...Nu numai notițele, ci și tacticile subtile cu care avansează, cu o oarecare obrăznicie, în cariera sa politică.

În acest context, lui Făgădău i se potrivește de minune rolul celui care face pe mortul în păpușoi sau într-o vie cu struguri acri. Cei care l-au tratat ca pe un simplu figurant au comis greșeala vieții lor...

Când ai de-a face cu un exponent al unei grupări specializate în diversiuni și jocuri politice, nu îți poți permite să te culci pe o ureche! Mă refer, desigur, la conducerea PSD Constanța.

În opinia mea, aceasta a comis câteva greșeli care s-ar putea să o coste. Făgădău s-a înconjurat de susținători cărora le place mierea. Felix a reușit să intre în dizgrația conducerii superioare a PSD, care, la fel de orgolioasă ca orice conducere de partid și de stat, nu-i suportă pe cei care au păreri, concluzii, exemple și sunt unși cu toate alifiile.

Făgădău își vede de drumul său. Și-a pus omul dorit pe listele pentru alegerile parlamentare.

Intrând pe sub pielea lui Dragnea, a reușit să-i ia locul lui Gabriel Oprea. E drept, fără girofar.

Dacă Dragnea scapă nepriponit, o să aibă în dotare și girofar. Tot mai mulți sunt cei care, pe fondul unor nemulțumiri, îl văd ca fiind viitorul președinte al PSD Constanța!  

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

OPRIȚI RECRUTAREA CADRELOR PESEDISTE!
scris de Lucian Cristea
Amiralul Chițac nu reușește să se acomodeze cu dimensiunile navei “Primăria Constanța”, la comanda căreia se află, în postura (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii