Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Turoperatorii ar trebui să asigure 15% din cifra de afaceri din vânzarea pachetelor pentru persoanele fizice

Turoperatorii ar trebui să asigure 15% din cifra de afaceri din vânzarea pachetelor pentru persoanele fizice(966)

Turoperatorii ar trebui să constituie garanții pentru 15% din cifra de afaceri care provine strict din vânzarea pachetelor turistice către persoanele fizice pentru a reuși să ne încadrăm în reglementările Directivei UE privind pachetele de servicii de călătorie, a declarat președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

“Noi avem, în momentul de față, garanții foarte mici la agențiile de turism turoperatoare, 50.000 de dolari, iar la agențiile detailiste 10.000 de dolari, sumă care este insuficientă în momentul actual. Aceste sume au fost stabilite de mine, în urmă cu 15 ani, din poziția de secretar de stat în Ministerul Turismului. Dar cei care au venit după mine nu au mai ținut pasul cu ce se întâmplă în piață. Acum se pare că ne-a ajuns cuțitul la os, după ce Europa a zis că România trebuie să lase la o parte glumele balcanice și să se integreze și cu sumele de garantare a pachetelor turistice. Și nu mă refer doar la una, două insolvențe care au avut loc anul acesta. Mă refer la ce poate să vină de acum încolo”, a spus Burcea. România ca stat membru va transpune în legislația națională prevederile acestei directive cel târziu până la 1 ianuarie 2018, iar aceste prevederi trebuie să devină aplicabile cel târziu la 1 iulie 2018. Comisia Europeană s-a angajat să publice “Raportul despre serviciile de călătorie asociate și piața de travel online”, până la 1 ianuarie 2019. Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a pregătit deja un proiect de ordonanță care prevede asigurarea pachetelor turistice, document care, conform președintelui ANT, Anca Pavel-Nedea, are toate șansele să fie aprobat în mandatul actualului Guvern.

Noua ordonanță de urgență, aflată pe circuitul de avizare, prevede eliminarea diferenței de responsabilitate dintre turoperatori și agențiile detailiste, pentru întărirea protecției turistului. Acesta a precizat că în această sumă asigurabilă nu intră corporate-ul că au un altfel de contract, nu intră incoming-ul pentru că vin turiști cu asigurări din țara lor și nu intră biletele de avion IATA pentru că oricum turoperatorii plătesc garanții către această asociație. Consiliul de supraveghere ar urma să fie format din șapte persoane, din care patru vor reprezenta industria, unul din partea ANT, unul de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și unul de la Ministerul Finanțelor Publice. Conform noului act normativ propus de ANT, se are în vedere și mărirea amenzilor pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice și introducerea de contravenții noi. Amenzile vor fi cuprinse între 4.000 și 10.000 de lei, până la de 10 ori mai mari decât în prezent, după cum a spus președintele ANT. 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

„Nu am nicio reținere
scris de Mircea Lungu
în legătură cu experimentul schimbărilor care se vor petrece”. Amorțitor, în plină lumina unei conferințe de presă, glasul ofici(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii