Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
cultura-educatie
Sfantul Nicolae, protectorul copiilor

Sfantul Nicolae, protectorul copiilor(788)

Sfantul Nicolae, praznuit in 6 decembrie, este unul dintre cei mai iubiti sfinti, protectorul copiilor, al celor nevoiasi, al marinarilor si, in general, al tuturor calatorilor.

Cu el incepe, de fapt, adevarata poveste a lui Mos Craciun.

Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul al III-lea, in satul Patara (aflat astazi pe coasta de sud a Turciei), intr-o familie instarita. Parintii, care l-au crescut in iubire pentru Dumnezeu, au murit in timpul unei epidemii, pe cand Sfantul Nicolae era inca destul de tanar. Ghidandu-se dupa cuvintele lui Iisus Hristos, Vinde tot ce ai si imparte banii saracilor, tanarul Nicolae si-a folosit mostenirea pentru a-i ajuta pe cei aflati in nevoie, pe cei bolnavi si suferinzi. Si-a pus viata in slujba lui Dumnezeu si a fost numit Episcop al Myrei (oras situat pe coasta Marii Mediterane, in Turcia de astazi). Vestea despre generozitatea sa, iubirea pentru copii si grija fata de marinari s-a raspandit repede in tinut. Datorita marinarilor, cultul Sfantului Nicolae s-a raspandit in toata Europa.

Popularitatea Sfantului a crescut in Evul Mediu, cand Sfantul Nicolae a devenit patronul a numeroase orase din Grecia, Italia, Franta, Germania, Austria, Elvetia sau Belgia. Dupa ce a fost botezat la Constantinopol in religia ortodoxa, in anul 987, cneazul Vladimir I al Rusiei a dus legendele si cultul Sfantului Nicolae in tara sa. Iar Sfantul Nicolae este si astazi cel mai indragit sfant din Rusia.

In credinta populara, Sfantul Nicolae este cunoscut ca San-Nicoara. El pazeste Soarele, care incearca sa plece spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si lumina. In tara noastra, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetutele si le asaza langa usa sau pe pervazul ferestrelor, in asteptarea Sfantului Nicolae, care are cadouri, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, deopotriva. Daca in ghetute copiii gasesc o nuielusa, e semn ca trebuie sa fie mai cuminti.

Pe 6 decembrie, se fac daruri prietenilor si celor aflati in nevoie. La noi, sute de biserici au hramul Sfantului Nicolae, iar numele de Nicolae, Niculina sau, mai modernul, Nicoleta sunt foarte dese, lucru firesc dat fiind faptul ca Sfantul Nicolae este un sfant foarte mare si indragit.

La multi ani tuturor sarbatoritilor!

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

TOVARĂȘUL COMAN
scris de Lucian Cristea
Constanteanul 7 aprilie Sunt informat de către publicul meu, mult mai inteligent decât publicul lor și decât mine, că există pr(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii