Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Crescătorii de porci primesc 11 mil. euro despăgubiri pentru perioada în care au vândut sub costul de producţie

Crescătorii de porci primesc 11 mil. euro despăgubiri pentru perioada în care au vândut sub costul de producţie(1198)

Crescătorii de porci din România vor primi 11 mil. euro până la sfârşitul anului, plăţi menite să reducă pierderile suferite de fermieri în perioada septembrie 2015 – mai 2016, când au vândut carnea de porc către abatoare sub costul de producţie, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern săptămâna trecută.

Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înre­gis­trate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă. Jumătate din suma alocată finanţării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro, provin din fonduri europene (…), iar jumătate din fonduri naţionale“, se arată în comunicatul Executivului. În perioada septembrie 2015 – mai 2016, fermierii au vândut carne de porc în viu la un preţ mediu de 4,49 lei pe kilogram, în condiţiile în care costul mediu de producţie în România se situează în jurul valorii de aproxi­mativ 5 lei pe kilogram în viu, cu variaţii de la 4,8 lei la 5,2 lei pe kilogram, în funcţie de dimensiunea fermei, echipamentele din dotare, dar şi alţi factori, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Conform ZF Corporate, apogeul deznădejdii crescătorilor de porci din România a fost înregistrat în luna martie a acestui an, când fermierii au vândut carnea de porc către abatoare cu doar 3,7 lei pe kilogram în viu, potrivit aceleaşi surse.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

REVOLUȚIA PESCĂRUȘILOR LA MANGALIA
scris de Lucian Cristea
Când a fost declarat simbolul orașului Mangalia, pescărușul arăta impecabil. Edilii Mangaliei tinere și nobile de atunci l-au(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii