Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
România îşi sporeşte cheltuielile pentru apărare pe fondul creşterii prezenţei militare ruse la Marea Neagră

România îşi sporeşte cheltuielile pentru apărare pe fondul creşterii prezenţei militare ruse la Marea Neagră(1216)

 România îşi va consolida apărarea în contextul sporirii prezenţei militare a Rusiei în regiunea Mării Negre, a declarat ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc pentru agenţia Associated Press, preluată de cotidianul american The New York Times.

Mihnea Motoc a menţionat că România va începe să aloce domeniului apărării 2% din produsul său intern brut (PIB) în 2017, lucru pe care Alianţa Nord-Atlantică îl doreşte de la toate statele sale membre.

Social-democraţii, care au câştigat alegerile parlamentare au promis că vor respecta acordurile internaţionale încheiate de Bucureşti, adaugă sursa citată. potrivit lui Motoc, membru al guvernului tehnocrat aflat la final de mandat, apacităţile militare ale Rusiei în Marea Neagră "s-au întărit considerabil în ultimii ani''.

''Nu cred că poţi rămâne indiferent la lucrul acesta'', a continuat oficialul român. El a explicat că NATO nu intenţionează să aibă acelaşi nivel de "dezvoltare militară ca a Rusiei''.

"Ideea noastră nu este de a intra într-o cursă a înarmării cu ei'', a menţionat Mihnea Motoc, în opinia căruia relaţiile cu Rusia au devenit ''minimale'' după ce această ţară a anexat, în 2014, peninsula ucraineană Crimeea. Ministrul român şi-a exprimat speranţa că situaţia se va îmbunătăţi, dar a estimat că pe termen scurt ''realităţile nu se vor schimba în mod decisiv''.

Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Moscova şi Occident după anexarea Crimeii de către Rusia, NATO a deschis la Bucureşti, anul trecut, Unitatea de Integrare a Forţelor NATO şi a activat Comandamentul multinaţional de divizie Sud-Est. Acestea s-au înscris în măsurile stabilite în Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, adoptat la Summitul NATO din Ţara Galilor, din septembrie 2014.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii