Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
interviuri
Marian Baban, participant la Jocurile Olimpice din Sydney şi Atena:  Primul pas este să formăm cât mai multe cluburi şi echipe de kaiac polo

Marian Baban, participant la Jocurile Olimpice din Sydney şi Atena: Primul pas este să formăm cât mai multe cluburi şi echipe de kaiac polo(5995)


1) Când şi cum a apărut acest sport, kaiak-canoe?

Triburile arctice Inuit şi Aleut din America de Nord au fost primele care au construit kaiace , folosindu-le la vânătoare. Cuvântul kayak înseamnă de fapt barca vânătorului. Caiac-Canoe îşi are începutul ca sport recreaţional la debutul secolului al XIX-lea, datorită în mare parte unui avocat pledant englez, John MacGregor. În 1945 John MacGregor şi-a construit propriul caiac, după modelul eschimos, şi a petrecut o mare parte a sfertului următor de secol vâslind pe lacuri şi râuri din Europa. În acest timp el a scris o serie de articole şi de cărţi, cea mai importantă fiind "A Thousand Miles în the Rob Roy Canoe ", în care descrie experienţele personale în canoe. Aventurile lui MacGregor au atras mulţi imitatori, şi în 1866 el a fondat Royal Canoe Club pentru a încuraja interesul oamenilor în acest nou sport. Clubul a ţinut prima regată în anul următor, şi până în 1868 numără 300 de membri şi un set complet de reguli care să guverneze concursurile de Caiac-Canoe.

Kaiac Polo este o altă ramură a kaiacului care îmbină vâslitul cu mânuitul mingii, practic este un joc de echipă în care trebuie să înscrii goluri. Debutul acestei ramuri a kaiacului a avut loc la Londra în 1970 unde a avut loc primul meci demonstrativ.


2) Ai practicat şi cele 2 sporturi din care a deviat această ramură aparte? 

Am practicat kaiacul sprint ( flat water) timp de 21 de ani de la vârsta de 12 şi am obţinut numeroase titluri naţionale, dar şi medalii la Campionatele Europene şi Mondiale. Am reprezentat România la 2 ediţii ale Jocurilor Olimpice , Sydney 2000 şi Atena 2004.


3) Ce poţi să ne spui despre evenimentul de sâmbătă? 

Este un eveniment de promovare a kaiacului polo. Această disciplină deşi este organizată la nivel de Campionate Europene şi Mondiale şi este practicată de foarte mulţi adulţi şi copii ( în Italia sunt 3 ligi şi peste 100 de echipe active) în România este nepracticată, deci inexistentă. Iniţiativa promovării acestei discipline aparţine unui Constănţean, Sorin Vrâncianu, care trăieşte în Roma unde a practicat kaiac polo în prima liga Italiană. El a venit în România încă de acum 6 ani împreună cu echipa sa din Roma şi a organizat un meci demonstrativ în cadrul Campionatului Naţional de Kaiac Canoe. Din păcate eforturile lui nu au fost continuate. Anul trecut, în luna Decembrie am organizat împreună cu domnul Gabriel Bălan şi Gabi Culea de la ANSPSR care ne-au facilitat accesul în bazinul Şcolii de înot Gheorghe Oancea şi au jucat împreună cu noi, un meci de kaiac polo. Aflând de iniţiativa noastră, Sorin Vrâncianu a fost din nou prezent şi ne-a prezentat noţiunile de bază ale acestui sport. De atunci se joacă aproape zilnic.


4) Ce aşteptări ai de la publicul constănţean? 

Aşteptări nu am numai de la publicul constănţean. La evenimentul nostru vor fi prezenţi oameni din Bucureşti, Galaţi şi probabil din Iaşi. Sunt iubitori ai kaiacului în toată ţara.

 

5) Cum intenţionezi să promovezi acest sport pentru a ajunge să constituiţi un campionat naţional ? 

Primul pas este să formăm cât mai multe cluburi şi echipe de kaiac polo şi să jucăm meciuri. S-au făcut demersuri la Federaţia Internaţională de kaiac canoe pentru formarea de arbitri şi antrenori de kaiac polo. De aici mai avem doar un pas şi putem avea primul Campionat Naţional de kaiac polo.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

În umbra laptelui și-a mierii
scris de Mircea Lungu
M-am postat ieri sub un afiș electoral liberal al unui candidat local, cu gura căscată și ochii cu osârdie drăcească deschiși. N-am(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii