Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
Turismul rămâne susținut de vacanțele românilor, în pofida creșterii numărului de vizitatori străini

Turismul rămâne susținut de vacanțele românilor, în pofida creșterii numărului de vizitatori străini(825)

 Anul 2016 este considerat de toți reprezentanții industriei de ospitalitate și ai autorităților din domeniu ca fiind cel mai bun din ultimii ani pentru litoralul românesc, numărul de turiști majorându-se cu 12% – 15%, în timp ce, în primele zece luni ale acestui an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România au crescut cu aproape 11%, la peste 9,43 milioane. Piața a fost “zdruncinată” pe la mijlocul anului de insolvența unor agenții de turism, analiștii estimând că circa 70% dintre firmele din domeniu au un grad mare de îndatorare. Autoritatea Națională pentru Turism a demarat controale la operatori și a publicat o listă cu firmele fără licență. Deși bugetul pentru promovare era, potrivit operatorilor din turism, similar celui “pentru promovarea unui salam”, autoritățile, bazându-se pe “atuurile României”, și-au propus o creștere a numărului vizitatorilor străini. Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și al Asociației Litoral — Delta Dunării, a fost prima care a reacționat, încercând atragerea turiștilor ruși, cu oferte tentante, dar fără a le pune la dispoziție și infrastructura necesară și calitatea serviciilor cu care au fost obișnuiți.

Statistic, pe litoralul românesc au fost, în 2016, cu 11% mai mulți turiști români și cu 10% mai mulți turiști străini comparativ cu sezonul estival 2015, dar numărul străinilor care s-au bucurat de ospitalitatea litoralului românesc nu a depășit cu mult cifra de 50.000 de turiști, în structuri clasificate.

Prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan, anunța în septembrie că turiștii au cheltuit, în medie, în jur de 100-120 de lei de persoană pe zi, dar înnoptările pe litoral au scăzut cam cu 0,3% față de anul trecut. Conform reprezentanților federației, în acest sezon se văd rezultatele beneficiilor fiscale, printre care reducerea TVA la alimentație și lărgirea conceptului de cazare. La acestea se adaugă vremea bună din vârf de sezon, dar și contextul politic internațional, ceea ce făcut ca numărul de turiști să crească față de anul trecut. Scăderile din mai și iunie se datorează în primul rând structurii anului școlar cred reprezentanții industriei, pentru că turismul de litoral este un turism de familie, iar familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii. În topul stațiunilor în acest an, Mamaia a ocupat în continuare primul loc, urmată de Venus și Eforie. O altă stațiune cu rezultate bune a fost Vama Veche, potrivit reprezentanților Asociației Litoral Delta Dunării (ALDD), care au estimat o creștere între 12% și 15% a numărului de turiști pe litoralul românesc. După un început mai timid în luna mai, cererea a explodat în perioada iulie — august, iar în septembrie s-au majorat semnificativ vânzările sejururilor, în special prin programele, “Înscrieri Timpurii” și “Litoralul pentru toți”. În opinia reprezentanților Federației Patronatelor din Turism, punctele slabe ale acestui sezon au fost neintroducerea impozitului specific și “boicotul CNADNR”, care a afectat stațiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea lucrărilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adăugat “boicotul CFR”, victimele fiind tot stațiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe această rută. O altă problemă a fost ”nepăsarea autorităților locale față de aspectul stațiunilor”.

Potrivit vicepreședintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Gheorghe Fodoreanu, numărul turiștilor străini care au vizitat România în acest an se ridica la circa 1,3 milioane, ceea ce reprezinta o creștere cu aproape 20% față de anul 2015. Cei mai mulți turiști străini au fost din Germania, urmată de Franța, Anglia, Italia și Spania, creșterea estimată pentru acest an de patronatele din domeniu fiind apreciată ca “impresionantă”, în condițiile în care în anii trecuți trendul s-a menținut pe o tendință ascendentă cu o medie de 8-10%. Mulți reprezentanți ai industriei au pus rezultatele favorabile pe seama contextului european favorabil României, care a fost, în 2016, una dintre cele mai sigure țări din regiune.

Rezultatele au convins chiar înalți demnitari ai ONU să spună că România a devenit o poveste de succes în turism și “merită mai mult, întrucât are atracții care nu se găsesc în altă parte în lume”, după cum afirma la mijlocul anului Taleb Rifai, secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului.

Cu toate aceste realizări, Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a atras atenția că, în prezent, gradul mediu de ocupare a hotelurilor din România, de 27-30%, este foarte mic, iar creșterea turismului în 2016 este sub potențialul țării. Agențiile de turism sunt, astfel, cea mai viabilă soluție la problema gradului de ocupare a hotelurilor, în măsura în care pot asigura o creștere a incomingului. Iar pentru că incomingul înseamnă export, reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism au reclamat lipsa unei promovări eficiente cauzată de un buget de “doar” 0,1% din suma totală a încasărilor provenite din turismul extern, care au fost de circa două miliarde de euro. De altfel, Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, a estimat că un buget decent de promovare a României ar trebui să fie de minimum 10 milioane de euro, constituit ca buget multianual.

Cu un buget de promovare, echivalat de președintele FPTR “cât cel pentru promovarea unui salam”, România a rămas, în proporție de 80%, o destinație pentru vacanțele românilor. Industria românească a turismului a trecut, în continuare, printr-o lipsă acută de forță de muncă, hotelurile funcționând doar cu 70% din necesarul de personal, pe fondul unei legislații a muncii învechite și sindicalizate, conform patronatelor din sectorul de hospitality.

Voucherele de vacanță, legalizate în 2015 dar implementate în 2016, au ajutat mult în obținerea rezultatelor industriei, dar nu au fost încă implementate în totalitate față de ceea ce prevedea legea. Reprezentanții industriei afirmau că încă există întreprinderi de stat românești cu contracte colective de muncă care le permit să ofere primele de vacanță în bani.

Va urma

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
https://www.ctbus.ro/ConsultarePublicaTraseeConstanta/

Editorial

PRINȚESA ȘOMERĂ
scris de Lucian Cristea
Într-o manieră dramatică și într-o viziune progresistă, cazul prințesei Luminița Vlădescu s-a transformat subit din unul disciplin(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • UDMR bastionul păcii e
  • UN INGINER LA POALELE CULTURII - Harry Tavitian și Mircea Dinescu un duet cu explozie întârziată
  • MEDGIDIA - APTĂ SĂ ÎNFRUNTE PANDEMIA!
  • ALERGÂND DUPĂ O STEA! STEAUA LUI CORNEL ANDREȘOIU...
  • Acces rutier îmbunătățit în Campusul Universității „Ovidius” din Constanța