Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
IARNA ÎN BIKINI

IARNA ÎN BIKINI(1976)

Decebal Făgădău râvnește la celebritatea mentorului său, Radu Mazăre, pe care îl copiază la indigo, în diverse ipostaze, inclusiv în privința deszăpezirii prin mimica de sezon.

Când face pe durul cu singurul consilier independent de pe mapamondul județului, încercând să-i bage bețe în roate pe tema transparenței și nu numai...

Când face pe blajinul sau pe blândul Ben în situații în care, citându-l pe Traian Băsescu, se scuză, în raport cu situația dezastruoasă din oraș, că iarna nu-i ca-vara...

Da, nu-i nici ca el! Practic,nimic nou sub soare. Decebal Făgădău, la greu, dă vina pe natură! Tocmai el, care-i bun de gură! Din punct de vedere calendaristic, domnul primar are dreptate.

Iarna nu-i ca vara. Iarna de la noi. Firesc, iarna sunt cele mai multe sărbători cu plecăciune, cum ar spune prietenul meu Pompiliu Comșa... Iarna nu-i ca în Brazilia, unde umblă în bikini. Iarna nu-i nici ca ziua de luni, când, mahmur fiind, nu ai chef de muncă.

Vara nu-i ca iarna, când sunt convocați aproape toți sfinții importanți. Domnul Făgădău este un primar rațional. Nu își pune iarna toți sfinții în cap. A rupt cu responsabilitate civică fila din calendarul fixat pe perete. Cu aceeași responsabilitate civică, a numărat din degete, inclusiv cu cele de la picioare, câte zile mai are de stat în Primărie.

Când e vară, nu e iarnă! Mai departe, mergând pe firul logicii kantiene a domnului primar, luna ianuarie nu seamănă cu luna iulie. Chiar dacă în oraș se menține starea de vraiște,care asigură o oarecare continuitate, fiind vorba de același regim politic și gospodăresc.

Decebal Făgădău a ajuns la această concluzie după o lungă și grea aprofundare mentală. În timp ce orașul respiră greu sub troiene, Decebal Făgădău continuă să filozofeze pe tema diferențelor dintre iarnă și vară, politizând acest subiect până la absurd.

Cu ani în urmă, ca să poată decide asupra acestei controverse, fostul primar s-a deplasat în Brazilia, unde dezbaterile, considerate sport extrem, s-au ținut sub un palmier. Gurile rele spun că primarul Făgădău ar fi procedat, ca tactică, la fel, dar nu în Brazilia. Ci, precizează anumite surse, loco, scenografia fiind asigurată de câteva dansatoare de samba care nu s-au mai întors în țara lor de baștină. Și bine au făcut.

Date fiind legăturile de suflet și inimă rea dintre Mircea Dobre, noul ministru al Turismului, și fosta administrație a orașului, e posibil să ne întoarcem la vechile obiceiuri braziliene de altădată - datul din buric și din buci, la cererea populației, dansuri dedicate caprei cu trei iezi, după indicația de partid, lapte-n țâțe...

Cum, însă, noul primar este un gânditor profund al zilelor noastre, sunt convins că domnia sa va emite și alte teme de meditație. De pildă, iarna românească nu e ca iarna braziliană, scuză pe care, deocamdată, nimeni nu o poate demonta.

De când domnul Făgădău s-a instalat în fruntea Primăriei Constanța, nimic nu se compară cu iarna indolenței celor care ar fi trebuit să prevină dezastrul existent în mai multe cartiere. Totuși, indiferent cât de critici am fi, nu putem să nu semnalăm spiritul artistic al domnului Făgădău.

Acesta, ușor iritat de tupeul celor care au construit un hotel de gheață la Bâlea, s-a întrecut pe sine, oferind o replică pe măsura ambițiilor sale de viitor președinte al PSD Constanța, organizația județeană. Dacă cei de la Bâlea au construit un hotel din gheață, ei bine, mister Făgădău a înălțat un oraș din gheață!

Orașul Constanța, care reprezintă o premieră din punct de vedere arhitectural, fiind, în mare măsură, opera naturii lăsate de capul ei. Cum este el obișnuit, primarul a stat cu mâinile încrucișate, perioadă în care orașul a înghețat bocnă, fiind cotat ca unul de referință, chiar și pentru zona polară.

Cu toate acestea, sunt voci care susțin că orașul din gheață este o operă efemeră, pentru că, dacă iarna o ține langa, din cauza frigului din case, o să fim nevoiți să le transformăm în igluuri.

După cum se menționează, de altfel, în programele miere și lapte ale noului guvern.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii