Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Consiliul Concurenţei cere înfiinţarea unei burse române a cerealelor

Consiliul Concurenţei cere înfiinţarea unei burse române a cerealelor(642)

 Consiliul Concurenţei cere înfiinţarea unei burse române a cerealelor, după ce în urma unei investigaţii finalizate anul trecut în rândul celor mai mari tarderi de cereale a observat „dezechilibre” pe piaţă.

Mai mult, instituţia cu atribuţii în protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei, încurajează asocierea micilor fermieri, pentru ca astfel, aceştia să aibă o mai mare putere de negociere în relaţia cu traderii. Tona de grâu de panificaţie se vindea în Portul Con­stanţa cu circa 100 de lei mai mult decât primea producătorul agricol pe aceeaşi cantitate, po­trivit unei analize realizate de ZF în luna iulie a anului trecut, pe baza datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, o diferenţă de preţ pe care unii producători agricoli, precum Lau­ren­­­ţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Pro­ducă­torilor Agricoli din România (LAPAR), o considera nejustificat de mare. Preşedintele LAPAR, Lau­ren­ţiu Ba­ciu, acu­­za atunci traderii de cereale că s-au în­ţeles asupra pre­ţului de achi­ziţie al cerea­lelor de la pro­du­cători şi că nu se ra­por­tea­ză la bursa MATIF (Marché – Terme International de France, Paris – una din­tre platformele de refe­rin­ţă în comerţul cu ce­reale) când stabilesc pre­ţul de achiziţie al grâului, ci la o bursă „ima­gina­ră“, cea a Mării Negre în care ţin cont de preţul la care vând ruşii şi ucrai­nenii cerealele.

Actuala recomandare a Consiliului Concurenţei vine în contextul în care acum câteva luni reprezentanţii instituţiei spuneau că traderii nu sunt obligaţi să se raporteze la vreo bursă, inspectorii putând interveni doar acolo unde există suspiciuni de înţelegeri anticoncurenţiale.

Sursa: zf.ro

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

VITORIA LIPAN NU ÎȘI DĂ DEMISIA!
scris de Lucian Cristea
Ca întotdeauna, orgoliile prostești de sorginte pesedistă ne omoară. Ca și ambițiile provinciale ale doamnei premier de fier,(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

  • SĂ MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE SPORT...
  • Al cui este Teatrul de vară din Mamaia, cine își bate acum joc de el și nimeni nu se supără?
  • SCURTA VARĂ FIERBINTE A NOULUI MINISTRU DE INTERNE
  • CASA MORTUARĂ ALBASTRĂ A PRESEI
  • CA SĂ AJUNGĂ PRIMAR, HORIA DE LA OPC ESTE CÂND CATTANI, CÂND ÎMPĂRATUL CONSTANTIN, CÂND SFÂNTA ELENA!