Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
MIOPIA

MIOPIA(2903)

Nu m-am omorât cu cartea niciodată, dar nici cum se ,,lăudau" Băsescu cu Mazăre n-am fost . În I-IV am luat constant premiu ținând însă cont că, de exemplu, în clasa I, jumătate am luat premiul l, o treime premiul ll iar restul premiul lll. Nici repetenți n-au fost deoarece sistemul împingea orice copil spre cunoaştere şi asta nu formal ci chiar având pretenții. În V-VIII a apărut un SENIOR: d-nul Nedelcu de matematică despre care doar acum realizez că n-am auzit pe nimeni să i se adreseze cu "tovarăşe"... Avea har omul, ajuns profesor din învățător, dar şi dacă nu te aliniai la exigențele d-lui urma câte o ,,castană" în creştet. Am luat vreo 4-5 în 4 ani şi pentru că la prima, reclamată mamei, am mai primit o bătaie acasă (nu se putea concepe ca un părinte să pună la îndoială motivele şi metodele d-lui Nedelcu) am păstrat pentru mine restul nereuşitelor. Eram elev cam de 8, nu-mi plăcea gramatica, practic teoria ei pentru că nu erau copii să nu citească, să scrie sau să vorbească corect. A urmat liceul Mircea şi ca să nu mă dezic n-am excelat nici de această dată subliniind totuşi că la ce pretenții serioase erau acolo n-am avut vreodată probleme de corigență, ba chiar a trebuit să trec , fără supraefort, două examene: treaptă şi bacalaureat. Am lucrat imediat după terminarea liceului, am simulat că dau la medicină şi la un moment dat am zis că trebuie şi studii universitare, făcând iarăşi fără mare stres, petrochimia. Mi-a plăcut să întâlnesc în viață oameni strălucitori, să te îmbeți ascultându-i, să citesc multe cărți şi mereu să cad în admirația imaginației autorului. Ascult orice fel de muzică, merg la spectacole de operă sau rock, îmi place teatrul şi cinematografia. Mă încântă să urmăresc un spectacol netitrat din engleză sau franceză, dar mai mult să am posibilitatea să le vorbesc aceste limbi sau turca.

De ce atâta introducere? Pentru că începând cu anii '90, dar mai pregnant după anul 2000 mă izbesc de copii , de absolvenți chiar de facultate care au mari probleme de exprimare. Băiatul meu are 26 de ani şi am avut noroc pentru că având un fond bun n-a trebuit să insistăm să se autodepăşească şi urmărindu-l am cunoscut mulți din generația lui. Ajung la vârsta facultății fără elementare noțiuni; vorbesc greşit , scriu înfiorător şi asta însemnând nu urât ci total incorect. Sa, sau, mia, miam etc au o singură variantă...! Calculatorul, mijloc de îndobitocire în acest caz, a dezvoltat acel limbaj idiot cu prescurtări împotriva firescului, cu litera K folosită abuziv etc. Atât timp cât la examenele de definitivat în învățământ se ia masiv nota 1, iar absolventele cu ,,drag" de catedră sunt prinse copiind e normal ca elevii să termine liceul fără să ştie formula sării de bucătărie, despărțirea în silabe, capitala Portugaliei sau elementare cuvinte în limba străină ,,studiată" 4-8 ani ! Se greşeşte grav simplificând continuu (scăzând nivelul) examenele de intrare în clasele a V-a, a IX-a, bacalaureat sau admiterea la facultate. Cum poate învăța un tânăr biochimie la medicină sau farmacie când nu ştie nimic de valențe, orbite sau elemente? 

M-am apucat de (exagerat spus) presă din două motive şi anume: primul, ambiționat de fiul meu care scria mai de mult ( şi pentru că-i al meu) şi de calitate; al doilea motiv, un grup de absolvenți de ziaristică (!?!?) îngroziți să nu ajungă în presa scrisă tocmai din prea ,,multă cunoaştere" a limbii române. Ei, atunci am zis de ce nu ? Am idee despre directori numiți politic cu facultăți la super fără frecvență, directori care rupeau hârtia şi făceau să roşească secretara la greşelile lor gramaticale. Apelez aici la susținerea profesorului Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, care în articolul din Adevărul din 10 februarie a.c. amintea de calitatea mobilierului cranian în cazul miniştrilor de finanțe, interne şi (culmea) învățământului. În acest ultim caz, fost rector al ASE, domnul ministru face greşeli de ortografie şi este sub ,,deja banala" suspiciune de doctorat plagiat. Ne lăudăm cu 2-3 copii excepționali, olimpici, dar marea majoritate nu ştiu la terminarea liceului când este ziua națională, la ce echipă joacă Mircea Cărtărescu sau localizarea muntelui Ceahlău în Banat sau oare în Basarabia? 

Ajung acum la extremă şi anume tinerii care nu înțeleg ce citesc, enunțul problemei e o dilemă nu rezolvarea. Ar vrea uneori să întrebe, dar nu ştiu ce şi cum să formuleze!? Unde ne îndreptăm oare? A abramburit învățământul Abramburica şi alții ca ea că avem plin de analfabeți funcționali. Ce putea fi încercarea de impunere a admiterii în învățământul superior fără bacalaureat? Tot mai mulți tineri deja refuză să ajungă la această etapă... Domnilor guvernanți şi legiuitori, doar propria piele vă interesează? Sunteți MIOPI să nu vedeți generațiile tot mai slab pregătite ce vin din urmă sau e ceva controlat de voi ? Adevărul că văzând structura gradului de educație din parlament parcă vă înțeleg. Drama e că nu-i vorba doar de învățământ ci vă pot acuza de gravă MIOPIE şi în cazul sănătății şi al infrastructurii şi al siguranței etc.

URGENT LA OFTALMOLOG MIOPILOR!

Dacă dumneavoastră cititorilor descifrați mesajul meu, distribuiți !

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CHIȚAC ȚINE CU DINȚII DE TAXA LUI MAZĂRE
scris de Lucian Cristea
Vergil Chițac trăiește printre sateliți, singura lui preocupare fiind amânarea sfârșitului lumii. Și încă ceva. După el, ca prim(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii