Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
CINE ESTE PREFECTUL ȘI CE VREA EL?

CINE ESTE PREFECTUL ȘI CE VREA EL?(2349)

Dacă întrebi pe stradă cine este prefectul județului Constanța, cum îl cheamă și care-i rostul lui pe lume, politic sau apolitic, o să constați că cei mai mulți dintre constănțeni nu au habar de existența sa! Nici dacă le arăți o fotografie, ca în cazul celor dați dispăruți.

În cele mai multe din situații, prefectul este confundat cu primul secretar al județului. Desigur, cu efectele generate de flocăiala de rigoare în contul comunismului.

Din motive de interes național, cum spunea domnul Oprea, generalul cu girofar, prefectul, dacă vrea să fie prefect, trebuie să joace comedia apoliticului. Culmea, deși el este susținut din umbră de partidul care hotărăște totul în teritoriu!

Până acum, la acest capitol, PSD conduce net, în sensul că el a decis soarta mai multor candidați la această funcție. A avut și mână bună. O singură dată, numindu-l pe Gheorghe Martin, cu o bună pregătire în administrație. Ne aflam în anul 2003, când funcția de prefect era reprezentativă.

De altfel, a fost o concurență acerbă în PSD pentru scaunul de prefect, situație care a dat naștere la numeroase conflicte în interiorul partidului de guvernământ. Pe atunci, mai marii de la București obișnuiau, cu de la sine putere, să arbitreze meciurile politice din teritoriu, principalii artizani fiind Adrian Năstase și Octav Cozmâncă.

A fost cea mai agitată perioadă din istoria prefecților de Constanța, când s-au realizat și câteva obiective din programul dedicat luptei împotriva corupției. Reamintesc de finanțistul Tinca Adrian, care a pus pe tapet, cu sprijinul prefectului Martin, cazul returnărilor ilegale de TVA, în care erau implicați și pesediști importanți! Că, până la urmă, dosarul cu pricina a greșit destinația, asta este o altă poveste...

PSD reprezintă un veritabil barometru în ce privește importanța funcției de prefect. Când dumnealor se agită, e limpede că la mijloc e vorba de un interes și atunci ies la bătaie. O vreme, a fost liniște și pe nimeni nu a interesat dacă în fruntea județului se află sau nu un prefect!

Am avut parte și de un moment de telenovelă, cu un băiat frumușel, Claudel, care, plecând el de la piciorușul podului, a ajuns ditamai prefectul! Desigur, opinia publică știe povestea lui Claudiu Palaz, cum a devenit el din apolitic prefect!

Uneori, prefecții sunt numiți la botul calului. Cu destui ani în urmă, mă aflam, într-o seară, cu Traian Băsescu în biroul său de ministru al Transporturilor. La un moment dat, a sunat telefonul pe rețeaua ministerială și l-am auzit pe Petre Roman spunându-i: “Dă-mi în 10 minute un prefect la Constanța”. În paranteză fie spus, Constanța nu avea prefect de șase luni de zile! Băsescu a rămas cu receptorul la ureche, a tras aer în piept și a rostit: Aurel Carp.

Sunt situații în care, ca prefect, e suficient să ai noroc! Stai acasă, la televizor, și îți vine numirea pe gaura cheii! Alții au cules laurii de pe urma neputinței unor partide. Deși era un partid mare și cu pretenții, PD nu a fost în stare să-și pună un prefect din propria pepinieră de cadre! Așa a ajuns la mâna lui Claudiu Palaz, recunoscut, ce-i drept, pentru priceperea sa în ale administrației...

Cei mai mulți dintre prefecții Constanței nu au lăsat urme prea adânci în urma lor. Anghel Constantinescu, agrarul, Dan Chirondojan, rugbystul, Marcel Dragu, militarul în rezervă, Marian Pârjol, consulul, Nicolaescu, dușmanul lui Palaz, Rădulescu, muzeul, Chilea, procurorul, sunt deja istorie.

Prefectul a devenit mai mult o funcție onorifică, un fel de medalie atribuită partenerilor politici mai mici din alianțele de conjunctură.

Un singur lucru nu-l înțeleg. De ce sunt obligați domnii prefecți să joace la infinit rolul absurd al celui care, chipurile, nu are nicio treabă cu politicul, când toată lumea știe cine dictează!

Dintre toți, doar Marian Pârjol a fost reactivat, numărându-se printre consilierii primarului Decebal Făgădău... 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii