Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
opinii
EVALUAREA PROCURORILOR ȘI HARTA CONCESIUNILOR ROMÂNIEI

EVALUAREA PROCURORILOR ȘI HARTA CONCESIUNILOR ROMÂNIEI(6013)

Astăzi, miercuri, 29.03.2017, urmează ca, după prânz, ministrul Justiției să facă publice concluziile evaluării celor doi procurori cu funcții cheie în statul român, Laura Codruța Kövesi și Augustin Lazăr. Nu știm, deci, la această oră care vor fi respectivele concluzii și nici consecințele lor administrative. Ce știm, însă, este că ele sunt așteptate cu o anume încordare de opinia publică, pe care (deși este vorba despre soarta a doi înalți funcționari așa-zis apolitici!) o putem numi, în acest caz, electorat! Electorat, pentru că în fața evenimentului prezumat, oamenii par a se grupa în pro - și anti-pesediști.

Evenimentul în sine pare a nu putea fi analizat separat de niște biete coordonate politice care, în acest caz, nu dezvoltă un nivel al dezbaterii „de idei” mai sus de genunchiul broaștei. Amenințările tinerilor frumoși și liberi nu au întârziat să apară, solicitându-se „cel mai mare miting de până acum”, în cazul în care evaluarea iese prost, atrăgând solicitarea de mazilire a noilor sfinți din calendar!

Căci, da, ne-am „făcut chip cioplit” de două ori, al doilea chip, al lui Augustin Lazăr, fiind așa, doar prin ricoșeu. Nu contează, cruci cu limba!

Desigur, despre necesitatea legală a obținerii unei autorizații de miting de la primărie, nu se vorbește deloc. Istoria se repetă și, chiar dacă ea se mai învață pe zdrențe astăzi în școală, pare a nu se prea înțelege prea mult din micile ei învățăminte. Când au venit romanii peste daci, atâta cale, to-o-o-cmai de la ei de-acasă, aceștia au fost „legendați” drept barbari, cu zeii lor cu tot.

Nimic nu era bun la ei, nimic, dar nimic, cu excepția aurului și argintului care a fost degrabă cărat la Roma, cel gata extras, și exploatat în continuare, cel din zăcământ; când au venit maghiarii în Transilvania, românii au fost legendați drept schismatici și trecuți oficial în rândul toleraților, asta echivalând cu al deposedaților. Căci s-a cam ras tot; doar armatele țariste când intrau pe la noi spuneau că o fac de buni ce suntem, fiindcă vor să ne elibereze de păgânii musulmani, și rădeau cu preocupare tot ce mai lăsaseră ceilalți. Dar, când armatele țariste s-au transformat în Armata Roșie elibratoare, românii au devenit reacționari și burjui și băgați la diverse zdupuri, uneori până la sfârșitul vieții!

Excelent, s-a dus matca elitelor! Cam din mie în mie de ani se schimbă calificativul! Doar Revoluția Portocalie, venită atipic mult mai repede de cum eram învățați, la vreo șaizeci de ani, ne-a transformat oficial în corupți! Corupți din naștere!

Totuși, celelalte două tovarășe de revoluție portocalie (Ucraina și Georgia) au fost puțin tăvălite cu trupe, noi (în NATO, Slavă Domnului!) suntem de atunci doar într-o prelungită lingoare! Aceasta, deoarece e mai simplu și mai ieftin să convingi tânăra generație că se trage dintr-un neam de șnapani, de care trebuie să se despartă.

Convingerea se face simplu: a.) ei sunt prea tineri pentru a ocupa deja posturi de decizie sau demnități, și atunci, din principiu și tainic jind îi simt drept adversari pe cei care le posedă, și b.) cu doar unul, două manuale, niște calculatoare, niște operatori plătiți ieftin, chiar de aici, copii de-ai „corupților”, și – la treabă!

Poate n-ar fi fost nevoie nici de asta, dacă niște lideri de partid nu s-ar fi încăpățânat să se mai gândească, pe alocuri, și la o rază de demnitate națională și suveranitate. Partidele au fost aduse la absolută obediență prin instituțiile discreționare create și transformate într-un veritabil guverno-parlament tip gândac de bucătărie, pânditor „la dos”, înlocuind în putere și decizie parlamentul oficial-constituțional rahitic și guvernele, instabilizate prin răcnetele din stradă și din presa vândută.

Toate partidele! Câțiva lideri, doar, mai opun rezistență, deci pe aceștia se aruncă mu-u-ult rahat, multă mâzgă! Unii au fost băgați prin pușcării, unii au fost dați jos cu strada, unii încă mai sunt huiduiți. Generațiile mai peste vârsta medie a partidului lui Nicușor Dan, în general nu s-au lăsat păcălite de propaganda comunistă pe care au trăit-o!

Această propagandă – naivă și obtuză - a fucționat ca un vaccin, ea necreând comuniști, ci doar oportuniști, șmecherași, băieți descurcăreți, capabili să mănânce orice rahat pictat grosolan în ecler pentru a-și servi interesele. Nu mi se pare că astăzi acest tip de cetățean ar fi mai slab reprezentat, dimpotrivă!

Cunosc multe nume de politicieni sau administratori de astăzi, în administrația publică sau în companiile de stat, care ar putea înlocui fără probleme numele lui Petru Groza în epigrama lui Păstorel:

Din Galați la Port Arthur,/ Petru Groza, în carlingă,/ N-a găsit atâta cur,/ Cât ar fi putut să lingă!”.

În comunism nu credea, de fapt, nimeni. Constatăm cu surprindere că tinerii frumoși și liberi cred, căci ei strigă jos „comunismul” și jos „ciuma roșie”! Sloganuri, sloganuri, dar strigă de răgușesc câte-o săptămână! Leagă de nume concrete, de lideri, dincolo de numele partidului acestora.

Pe rând au fost „legendați” Năstase, Ponta, Dragnea. Adeziunea la acest tip de mărețe idei se obține metodic, atunci când subuiectul manipulării este convins că tocmai lui i-a venit ideea! Nimeni, nimeni nu i-a zis-o lui și nu l-a influențat, ce, el nu-i capabil? Ați auzit, însă, vreun jos „securiștii”? Eu n-am auzit, deși teoretic au dispărut și aceștia odată cu bieții comuniști legendari, care sunt tăvăliți rău, rău, însă. Este posibil să nu fi fost trecută expresia pe facebook!

De ce s-or întâmpla toate astea? De ce i-o fi făcut o vizită ministrului Justiției ambasadorul Hans Klemm marți, înainte cu o oră să se prezinte Laura Codruța Kövesi?

Istoria ne învață că, de câte ori am fost legendați, ni s-a înșfăcat mult, mult de tot. Anexăm harta concesiunilor din România, spre studiu. Nu veți găsi una comparabilă a Ungariei. Ungaria este o țară mică, o câmpie cu un lac în mijloc.

Dar România?


(ADRESE: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/11528530/2/harta-exploatari.png; http://www.hotnews.ro/zoom.html?desc=Foto:%20ANRM&name=Harta%20perimetrelor%20de%20explorare%20petroliera%20din%20Romania&imgUrl=http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2009-02-4-5389502-41-harta-perimetrelor-explorare-petroliera-din-romania.jpg; etc.)

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

NOPȚI ALBE LA MANGALIA
scris de Lucian Cristea
Într-un salon de spital, indiferent de confortul care ți se oferă, chiar și unul de calitatea celui de care am avut parte în Pavilionu(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii