Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Concluzii ale mesei rotunde  PORTUL CONSTANȚA PE DRUMUL MĂTĂSII, desfășurate la Administrația Porturilor Maritime

Concluzii ale mesei rotunde PORTUL CONSTANȚA PE DRUMUL MĂTĂSII, desfășurate la Administrația Porturilor Maritime(1451)

Miercuri, la sediul Companiei Naționale ADMINISTRAȚIA PORTURILOR MARITIME (A.P.M.) S.A. CONSTANȚA, a avut loc o "masă rotundă", pe tema "PORTUL CONSTANȚA pe...DRUMUL MĂTĂSII !"

Acest eveniment este inițiativa a trei entități: C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, Asociația Patronală a Operatorilor Portuari "Constanta Port Business Association" și "Silk Road Association" (Asociația "Drumul Mătăsii"), reunind specialiști din domeniul transportului naval, pentru a dezbate aspecte importante, despre cooperarea dintre China și țările de la Marea Neagră și Marea Caspică, în beneficiul tuturor.

Au fost înregistrați 80 de participanți, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Afacerilor Externe, operatori portuari, autorități locale.

Nicolae Dan TIVILICHI, director general C.N. A.P.M. S.A. Constanța: „Portul Constanța a făcut deja pași importanți pentru a îmbunătăți cooperarea pe această rută de transport, a "Drumului Mătăsii", prin semnarea unor protocoale de colaborare cu: portul Qingdao (din R.P. Chineză), porturile Batumi și Poti (din Georgia), portul Aktau (din Kazakhstan) și cu Serviciul de Stat pentru Transport Naval din Turkmenistan / State Service for River and Maritime Transportation “.

Viorel PANAIT, președinte "Constanta Port Business Association": „Transportul este o activitate în slujba comerțului, iar noi, firmele din Portul Constanța trăim într-o realitate la care trebuie să ne adaptăm. Mediul de afaceri din port, împreună cu Administrația Portului Constanța, ne exprimăm interesul pentru dezvoltarea cooperării pe coridorul Drumului Mătăsii pentru a atrage fluxuri noi de mărfuri. Indiferent de forma lor, vrac solid, vrac lichid, containere, operatorii din port au abilitatea de a dezvolta facilitățile care să facă posibil acest lucru“

Apti METIN, președintele Asociației "Drumul Mătăsii": „Când dezbatem conceptul Drumului Mătăsii, discutăm despre un concept pe cât de larg răspândit, pe atât de diferit înțeles. Este amplu discutat de către politicieni, dar nu sunt destule proiecte care să îl concretizeze. În acest cadru, astăzi, venim cu o propunere clară pentru partenerii de pe vechiul și noul Drum al Mătăsii să ia în considerare facilitățile pe care Portul Constanța și Dunărea le au pentru dezvoltarea țărilor noastre.“

 

Au participat:

-Ministerul Afacerilor Externe - Sorin Moldovan, Consilier Diplomatic, Direcţia Europa de Est şi Asia Centrală (viitor Ambasador al României în Turkmenistan).
- Diplomați:
- E.S. Dl. Daulet Batrashev – Ambasadorul Rep. Kazahstan în România, plus secretar 1 Chingiz Kemel;
- E.S. Dl. Farid Abdinbayov – Ambasadorul Rep. Azerbaidjan în România;
- Simion Butnari, secretar 1, Ambasadorul Moldovei în România;
- Consulatul Chinei la Constanta – Consulul General Liang Caide, împreună cu atașatul consular Wang Fei;
- Uygar Mustafa SERTEL, Consul general al Republicii Turcia la Constanța;
- Archyn Seyidov - Atașat Ambasada Turkmenistanului în România;
- Giorgi Tsikarishvili – consilier Ambasada Georgiei.

 

Portul Constanța pe Drumul Mătăsii

„Portul Constanța pe Drumul Mătăsii” a fost un eveniment care își propune să evidențieze rolul portului Constanța pe "Drumul Mătăsii", în cadrul proiectelor de transport intermodal, potențialul său de atragere a fluxurilor de mărfuri și avantajele acestei rute de transport.
Sunt invitați să ajute la realizarea acestui scop atât reprezentanții autorităților statelor aflate pe "Drumul Mătăsii", cât și ai autorităților portuare și ai partenerilor privați din domeniu.

Din anul 2007 Portul Constanța a devenit membru al B.A.S.P.A. și odată cu aceasta s-a implicat activ într-un proces continuu de menținere și căutare a unor noi parteneriate între porturile de la Marea Neagră, cu scopul deschiderii de noi rute comerciale cu porturi din întreaga lume.

Portul Constanța a parafat, în anii următori, parteneriate cu porturile Aktau - Kazakhstan, Poti și Batumi – Georgia, cu State Service for River and Maritime Transportation din Turkmenistan, cu portul Qingdao – China, iar în prezent se pregătește semnarea unui protocol de colaborare cu portul Baku - Azerbaijan.

Schimbul de informații între acești parteneri se axează pe identificarea blocajelor și crearea unui proces prin care să se utilizeze soluții optime, care pot fi oferite tuturor actorilor implicați în transportul intermodal pe coridorul Asia-Europa.

„Portul Constanța pe Drumul Mătăsii” înseamnă aducerea împreună a tuturor factorilor decizionali, autorități de stat, autorități portuare, companii private, cu scopul de a contribui cât mai eficient la dezvoltarea optimă a coridorului de transport Asia – Europa, iar Portul Constanța are ocazia încă odată să sublinieze rolul său important în această configurație.

În 2016, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a încheiat un parteneriat strategic împreună cu S.N.T.F.M. C.F.R. MARFĂ S.A., concretizat printr-un protocol de colaborare menit să consolideze legăturile intermodale la nivel național și internațional.

O altă direcție de acțiune va fi identificarea posibilităților de atragere a noilor fluxuri de marfă, care ar putea fi operate pe ruta Europa – Marea Caspică – Asia Centrală, cu implicarea și sprijinul reprezentanților celor două companii în țările care definesc "hinterland"-ul Portului Constanța. "
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CHIȚAC ȚINE CU DINȚII DE TAXA LUI MAZĂRE
scris de Lucian Cristea
Vergil Chițac trăiește printre sateliți, singura lui preocupare fiind amânarea sfârșitului lumii. Și încă ceva. După el, ca prim(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii