Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
Minivacanța de 1 Mai. După ce agenții de turism (A.N.A.T.) au raportat cifre triumfaliste, hotelierii (din F.P.T.R.)... îi contrazic: mai puțini turiști și încasări cu 20% mai mici, față de 2016 !

Minivacanța de 1 Mai. După ce agenții de turism (A.N.A.T.) au raportat cifre triumfaliste, hotelierii (din F.P.T.R.)... îi contrazic: mai puțini turiști și încasări cu 20% mai mici, față de 2016 !(3363)

"Minivacanța" de 1 Mai: DIFERENȚE ENORME, între statisticile triumfaliste (!) furnizate de către agenții(le) de turism (A.N.A.T.) și cele substanțial mai ponderate/realiste ale hotelierilor (F.P.T.R.) !!!

Pe cine să credem, oare ?!?...

În jur de 94.000 de turiști au ajuns anul acesta, în "minivacanța" de 1 Mai, în diverse stațiuni din țară, unde au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro.
Suma aceasta este cu aproape un milion de euro mai... puțin decât în anul 2016, când de Ziua Internațională a Muncii au plecat în vacanță 99.000 de turiști, potrivit unui studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.).

Zonele rurale și litoralul romănesc, vedetele minivacanței de 1 Mai !

Vedeta acestei minivacanțe a fost zona rurală, pensiunile reușind să atragă peste 40.000 de turiști. Cele mai căutate zone au fost Bran, Bucovina și Maramureş. În zona rurală, cazarea a costat între 40 și 300 lei de persoană.

Litoralul românesc a fost și el la mare căutare în acest an.

Deschiderea oficială a sezonului s-a transformat într-o tradiție care îi determină, an de an, pe români, să ajungă la mare de 1 Mai. Nu putem face însă o comparaţie cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanţă prelungită, Paştele fiind legat de 1 Mai”, susțin analiștii FPTR.

Cei mai mulți turiști care și-au petrecut minivacanța de 1 Mai la malul mării au fost tineri. Aceștia au preferat Mamaia, datorită posibilităților variate de distracție, iar cluburile și barurile au fost principalele atracții. Alături de Mamaia, și stațiunea Vama Veche s-a aflat în preferințele tinerilor.

În acest an au fost ofertate mai puţine locuri de cazare pe litoral !

„Faţă de anul 2016, am constat că au fost cu 40% mai puţine locuri de cazare ofertate, în ciuda faptului că au apărut unităţi noi de cazare. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate”, se precizează în studiul amintit.

În Sudul litoralului turiştii au ocolit staţiunile, aceştia preferând să meargă direct în Vama Veche, celălalt pol al distracţiei de 1 mai, unde sunt 2.500 de locuri clasificate şi probabil mai există încă 1.500 neclasificate.

Cifrele exagerate vehiculate în mass-media !

Din datele puse la dispoziție de hotelieri, anul acesta, de 1 mai, aproximativ 20.000 de turiști, au achiziționat cel puțin o noapte de cazare pe litoral. Un număr mult mai mare decât al turiștilor a fost reprezentat de către vizitatori, în general locuitori ai orașelor de la malul mării, care au venit pentru căte o zi în stațiuni, fără a înnopta în vreo structură de cazare. Diferența dintre cei 20.000 de turiști și cifrele exagerate de 40.000 sau chiar 70.000, vehiculate în mass-media, o reprezintă vizitatorii, relevă studiul FPTR. Pe litoral, tarifele au pornit de la 30 până la 250 - 300 lei pentru o noapte de cazare.

Chiar dacă la munte au fost anunțate precipitații, 18.000 de români și-au rezervat o vacanță într-unul din hotelurile din stațiunile montane, unde au cheltuit, doar pe cazare, aproximativ 3,25 milioane de lei într-un sejur de 2-3 zile. La munte, cazarea a costat între 80 și 500 lei de persoană.

Stațiunile balneare au fost și ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-și facă vacanța la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament și relaxare. La Băile Felix, trei nopţi de cazare cu mic dejun, la hotel de patru stele cu Spa, au costat 600 lei.

Mult mai puțini turiști s-au orientat spre Delta Dunării. Este vorba de doar 1.000 de persoane, în special pescari pasionați sau cei dornici de inedit. În ceea ce priveşte tarifele, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, au costat 500 de lei de persoană.

Mii de români au preferat să plece în străinătate de 1 Mai !

De asemenea, câteva mii de români au mers în Bulgaria, atraşi de condiţiile oferite, iar acolo hotelurile au fost deschise mai devreme decât pe litoralul românesc, pentru că a permis vremea. Multe hoteluri cu piscine au făcut reduceri de până la 25% pentru cazări de minim trei nopţi, iar staţiunile au fost pregătite să primească turişti. În Bulgaria, pachetul de trei nopţi, la un confort de trei stele cu mic dejun inclus și transport cu autocarul, a costat între 150 și 300 de euro.

Cei care au ales sa meargă de 1 Mai în "city break"-urile din diverse capitale europene, au plătit mai mult de 200 de euro de persoană. La Praga, pachetul a pornit de la prețul de 199 euro, pentru trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus şi transport cu avionul. Acelaşi pachet pentru Roma a costat 252 euro de persoană, în timp ce pentru Paris a depăşit 340 euro. În Barcelona, pentru servicii similare, dar la un hotel de patru stele, a costat 350 de euro, iat o vacanţă de şapte nopţi în Sicilia, Napoli sau Toscana, cu demipensiune, la hotel de patru stele şi transport cu avionul, a cost 295 euro de persoană se mai arată în studiul făcut de analiștii FPTR.

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii