Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
Filiala Constanța a Tineretului Național Liberal propune un proiect privind  acordarea gratuității integrale a transportului în comun pentru elevii și studenții din municipiu

Filiala Constanța a Tineretului Național Liberal propune un proiect privind acordarea gratuității integrale a transportului în comun pentru elevii și studenții din municipiu(2029)


În urma depunerii proiectului de buget pentru anul 2017 al Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța către Primăria municipiului Constanța, Filiala Constanța a Tineretului Național Liberal, după ce a studiat cu interes proiectul, propune acordarea gratuității integrale a transportului în comun pentru elevii și studenții din municipiu.

 Potrivit declarațiilor vicepreședintelui TNL Constanța, Cosmin Sava, subvențiile plătite din bugetul local formează un procent foarte important din sursele de venit al RATC, aproximativ 44% în anul 2016. Analizând însă detalierea indicatorilor economico-financiari prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli anexat la proiectul de buget, observăm că, din cei 23,4 mil. RON aprobați conform HG/Ordin comun și conform hotărârii Consiliului de Administrație, doar 18,6 mil. RON au fost încasați efectiv.

Pentru acest an, RATC propune creșterea alocării de subvenții la 29,4 mil. RON. Din studiile efectuate de tinerii liberali constănțeni a reieșit faptul că proiecțiile sunt prea optimiste. Conform calculelor, creșterea numărului de clienți în cadrul categoriilor de călători care beneficiază deja de subvenții de 100%, în forma actuală, este foarte puțin probabilă. Amintim aici pensionarii, elevii orfani sau cei cu cerințe educaționale speciale, persoanele cu handicap mediu, veteranii de război, revoluționarii și urmașii acestora. Aceste categorii deja beneficiază de gratuitate, drept pentru care nu mai există pârghii serioase de atragere a unui număr și mai mare de persoane. 

În schimb, în prezent există două categorii de beneficiari care au crescut numeric puternic în ultimii ani și care NU beneficiază de subvenționare integrală: elevii și studenții. Aceste categorii beneficiază de subvenții de 50% din valoarea abonamentului însă, dacă ar beneficia de subvenții în aceleași condiții ca și categoriile enumerate mai sus, acest lucru ar duce la o creștere exponențială a vânzărilor de abonamente.

Din dorința de a crește veniturile efective ale RATC, pentru a spori mobilitatea constănțenilor și a asigura o mai bună gestionare și predictibilitate a modului în care se cheltuie banii publici, propunem modificarea hotărârilor de CLM în sensul de a se subvenționa în proporție de 100% achiziția de abonamente de către elevi și studenți la un tarif de 90 de RON și de a modifica bugetul regiei. 

„Apreciez implicarea și profesionalismul tinerilor liberali constănțeni care au realizat proiectul, acesta urmând să aibă un impact pozitiv asupra bugetului RATC și să vină în sprijinul elevilor și studenților din Constanța. Am încredere în studiile efectuate de aceștia, drept pentru care îi acord tot sprijinul meu președintelui organizației municipale a TNL Constanța, consilierul local Cristina Văsii, în susținerea proiectul în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța”, declară președintele Organizației municipale Constanța a Partidului Național Liberal, consilierul județean George Muhscină.

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CA DANCU, AU FOST -DECAPITAȚI- ȘI POLIȚIȘTII CARE AU INSTRUMENTAT DOSARUL FLOTA!
scris de Lucian Cristea
După ani de muncă, pe care nu-i poți duce în spate decât cu mari sacrificii, Constantin Dancu, șeful IPJ Constanța, a fost “tras p(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii