Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
A MURIT SIPA! TRĂIASCĂ SIPA!

A MURIT SIPA! TRĂIASCĂ SIPA!(2669)

Lumea serviciilor speciale de la noi e plină de tot felul de caraghioslâcuri și ciudățenii. Nu știu dacă sunt făcute cu bună știință, la derută, sau reprezintă, în unele cazuri, rodul unei prostii congenitale!

Cert este că avem servicii care se calcă pe picioare, generali care se obturează reciproc, organizatori de manifestări colocviale gen “Cina cea de taină” și agenți acoperiți cu duiumul!

Nu înțeleg, de pildă, care este rolul unui agent acoperit într-o redacție! Cum poate el stăpâni sau controla excesele de zel ale unui gazetar rebel!

În cazul SIPA, înțeleg necesitatea supravegherii suplimentare și cu un plus de profesionalism a sistemului penitenciarelor, cu precădere a cadrelor. Dar nu în sensul strict personal și abuziv în care s-au grăbit unii să-și arate mușchii sub scutul SIPA!

De aceea, SIPA a fost pentru unii mumă și pentru alții ciumă!

Pentru Penitenciarul Poarta Albă, în perioada când se afla la comandă Claudiu Bejan, mumă!

Dovada? În ciuda numeroaselor scandaluri de presă (eu personal am scris nenumărate anchete în “România Liberă”) nu s-a luat nici o măsură.

Ba, dimpotrivă, sub protecția SIPA, unii au fost promovați pe funcții importante la nivel central!

Scormonitorii de profesie au realizat abia acum că, lăsând arhivele SIPA pe mâinile unor șantajiști de profesie, aceștia nu vor pierde ocazia să-și organizeze propriile lor servicii și arhive! Mult mai motivate și organizate, cu ținte fixe.

Maniera haotică și dezorganizată în care s-a pus în practică ordinul privind desființarea SIPA a generat pierderea unor documente și informații foarte importante, a unor dosare cu care diverse personaje sunt ținute în lesă!

Adică, pe scurt, șantajate. Au trecut destui ani de la momentul istoric al desființării SIPA și nimeni, până acum, nu a făcut cunoscută starea de vraiște existentă! Deși s-au efectuat numeroase schimbări la nivelul funcțiilor de conducere în unitățile aflate sub stricta supraveghere a acestui serviciu...

Arhivele SIPA, căci despre ele vorbim, nu trebuiau preluate, cu inventar cu tot, nu în bășcălie, de cei investiți în funcții de conducere?

Acum, într-o manieră de-a dreptul caraghioasă, diverse cadre se lamentează pe marginea șoselei, precum un individ care a făcut pana prostului!

Sunt persoane, cu grade grele pe umeri, care țipă, în gura mare, că nu au auzit în viața lor de SIPA și obiectul său de activitate!

Mă mir, că doar nu a funcționat în secolul trecut! Chiar ministrul de Justiție face, înainte de a susține o nouă prelegere pe tema extrădării, face, zic, ochii mari cât luna!

Foarte mulți dintre cei cu musca pe caschetă, mă refer la cadre din sistemul penitenciarelor, au răsuflat ușurați în ziua când a fost desființată SIPA! Într-o altă ipostază. SIPA, ca principal mijloc al luptei de clasă între taberele interne mânate de diverse interese.

Cu siguranță, dosarele conțin și date despre existența și activitatea unor rețele axate pe traficul cu diverse produse și substanțe interzise, despre afacerile personale ale unor cadre, care deja nu se mai sinchiseau de restul lumii!

Cei care au încercat să-și măsoare forțele cu SIPA au pierdut din start partida. Alții au avut de câștigat.

De pildă, Penitenciarul Poarta Albă și-a dobândit, în ultimii ani, renumele de “pușcăria bogătanilor”

De la “cuibușor de nebunii” cum i se spunea, cu ani în urmă, la “pușcăria bogătanilor” este, ca să fac haz de necaz, un pas mare pentru univers!

Cum și prin ce mijloace s-a ajuns la o asemenea clasificare unicat în sistemul penitenciarelor? Tocmai, aici, la Poarta Albă, unde, în perioada ministeriatului doamnei Rodica Stănoiu, jucau șoarecii pe masă!

Evident, la nivelul conducerii, pentru că în celule, nu în cele destinate bogătanilor, deja se aflau la putere șobolanii.

Cu alte cuvinte, la Penitenciarul Poarta Albă s-au întâmplat, în perioada menționată, lucruri necurate!

Cele mai multe dintre cazurile semnalate în presă s-au bucurat de protecția tacită a celor de la SIPA, în ciuda dovezilor prezentate ca argument, inclusiv fotografii!

Poate că imunitatea dobândită în timp s-a datorat și prezenței în cercul de relații sus-puse a unor celebrități din acea perioadă: Rodica Stănoiu, ministrul Justiției, Șerban Mihăilescu, zis cândva Miki Șpagă, Liana Naum, deputat PSD de Mangalia, Dana Dobrescu.

Îmi imaginez că, în aceste condiții, brațul lung al SIPA nu-i ajungea din urmă pe cei din conducerea penitenciarului nici măcar pentru o mângâiere pe creștetul capului!

Poate că pe altă parte, cine știe?, băieții de la SIPA adunau informații pentru zile negre!

La noi, de la banalul “dat în gât” până la cina cea de taină, organizată acasă la generalul Oprea, e doar un pas!

Sigur, zilele în care SIPA se comporta ca o mumă, cu efortul artistic de rigoare, erau puține la număr.

De regulă, dacă picai pe bec, precizez, pe becul schimbat de o comisie întreagă, erai definitiv luat în colimator!

Așa a pățit Iulian Alexandru, care nu a acceptat să-i facă unele favoruri odraslei unui general aflată după gratii! Din acest motiv, dar nu numai, a fost trecut pe “lista neagră” și ajutat, în cele din urmă, să renunțe la funcția de comandant!

Nu de același tratament a avut parte un anume domn Șolea, cunoscut pentru faptele sale de vitejie și care, la un moment dat, era mai tare decât comandantul Claudiu Bejan! În mușchi, desigur.

Dar, fie vorba între noi, ce mai contează, oamenii și-au făcut treaba!

SIPA a murit! Trăiască SIPA!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

FLOTA PRIMARULUI-AMIRAL CHIȚAC PUNE TUNURILE PE MIO CAFFE!
scris de Lucian Cristea
TORA! TORA! TORA! Tradus din limba japoneză în limba română, în concepție proprie, înseamnă: “Pe ei, pe ei, mama lor de cafegii!(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii