Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
politica
INTERPELARE

INTERPELARE(1726)

 

Adresată: domnului Sorin Mihai GRINDEANU, Prim-ministrul României

De către: domnul Bogdan Huțucă, deputat PNL de Constanța 

Obiectul interpelării: eroarea avizării concesionării activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeș, și anume Formin S.R.L


Stimate domnule Prim-ministru,

În calitate de parlamentar al județului Constanța, vă supun atenției faptul că Guvernul României comite o gravă eroare, care va genera în viitor pierderi incomensurabile pentru renumitele stațiuni balneare de interes național din județ - renumite tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa Lacului Techirghiol și nămolul sapropelic - prin avizarea concesionării activității de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeș, și anume Formin S.R.L. 

Atât eu, în calitate de parlamentar de Constanța, cât și autoritățile publice locale direct implicate, nu putem asista nepăsători la crearea unei alte ,,Roșia Montana’’ în Lacul Techirghiol, considerând că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare ca și în cazul exploatării gazului de şist. Considerăm inacceptabil ca o firmă din Caransebeș, fără tradiție și experiență în domeniu, să obțină licența de cercetare și ulterior de exploatare a nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol, firmă care are de fapt un singur scop, și anume acela de comercializare a nămolului din Lacul Techirghiol, acest lucru fiind posibil prin acceptul și susținerea reprezentanților Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. 

În opinia mea și a autorităților locale, solicitarea unei licențe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca, ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale în vederea obținerii licenței de exploatare pentru a vinde apoi pe piața externă nămolul sapropelic. 

În acest sens, vă atrag atenția, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Mării Negre care în acest moment au tradiție și, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic și a apei sărate din Lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină în stațiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic. 

Din aceste considerente, vă întreb, domnule prim-ministru, ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic ce se va întâmpla cu toți locuitorii zonei, care trăiesc din activități de turism, dacă Guvernul României nu va reveni asupra acestei concesionări nepermise? Ce se va întâmpla ulterior dispariției valorii nepatrimoniale pe care o reprezintă nămolul de Techirghiol? În loc să faceți demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să conserve această valoare, determinați dispariția acestei resurse prin acordarea licenței de exploatare către Formin S.R.L. În plus, consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este unul infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar, mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar putea genera. 

Având în vedere toate argumentele menționate, vă rog, domnule prim-ministru, să întreprindeți toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către Guvern a concesionării activității de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol către firma din Caransebeș - Formin S.R.L. De asemenea, atât eu, cât și autoritățile locale și toți locuitorii zonei menționate, vă rugăm să nu permiteți, sub nicio formă, înstrăinarea activităţii de exploatare a nămolului către o societate străină, care urmăreşte doar obținerea profitului și nu conservarea și valorificarea doar în scop terapeutic a acestui nămol binefăcător, care reprezintă emblema orașelor Eforie și Techirghiol din județul Constanța. 

Demersurile mele vizează respectarea întocmai a principiilor europene și naționale în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și fac precizarea că orice investitor străin ar putea să dezvolte baze de tratament în zona Lacului Techirghiol, fără niciun impediment, exact în aceleași condiții în care își desfășoară activitatea actualele unități balneo.

Solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Bogdan HUȚUCĂ,
Deputat PNL de Constanța

 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

GUVERNATORUL DELTEI DUNĂRII, ACEST JAMES BOND FĂRĂ PREFIXUL 007
scris de Lucian Cristea
Au decretat unii la Tulcea existența o așa-zisei crize de guvernatori, cu efecte directe asupra existenței Administrației Rezervației (...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • MEDGIDIA - DE LA MĂGARII LUI PINTILIE LA MODERNISMUL LUI VRABIE
  • HOTELUL DELTA - DE LA PRINȚUL DE MONACO LA TURISTUL OBIȘNUIT
  • ONORIFICII CARE SE PRICEP LA TOATE...
  • VICEPRIMARUL LIBERAL DE LA CRUCEA A DECLARAT RĂZBOI CELOR DE LA RAJA!
  • Străzile din municipiul Constanța, dezinfectate în fiecare noapte