Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
CUM A FOST POLITIZATĂ VIAȚA ROMANȚATĂ A COMISARULUI CATTANI DE CONSTANȚA

CUM A FOST POLITIZATĂ VIAȚA ROMANȚATĂ A COMISARULUI CATTANI DE CONSTANȚA(9008)

Povestea inspectorului șef al O.P.C., care și-a pus, cel puțin, la prima vedere, toți comercianții de pe litoral în cap, plus un procent important din guvernul României, tinde să capete deja conotații romanțioase și științifico-fantastice demne de Dosarele X...

Ori a început demolarea mitului incoruptibilului de pe litoral, prin demonetizarea faptelor sale de vitejie, ori cineva a pus la cale o mascaradă de doi lei, cap-coadă!

Cert este că obiectul de activitate al șefului OPC Constanța a ajuns subiect de roman cu o oarecare tentă memorialistică!

Dacă relansarea spiritului narativ, chestiune care ne caracterizează, ar fi fost inițiativa unor gazetari inventivi și dornici de senzațional, mă rog, aș fi înțeles situația...

Din nefericire, însă, cel care a făcut pasul în față, pozând în Cattani de Constanța, înainte ca misiunea sa estivală să fie încheiată definitiv, deci, finalizată până la capăt, a fost chiar domnul Horia Constantinescu în persoană!

Interviurile “fluviu” cu tentă de proces verbal, în care sunt îngrămădite de-a valma secvențe și frânturi din viața și activitatea sa revoluționară, momente ale istoriei patriei, episoade melodramatice, snoave, date despre starea vremii, amintiri din copilărie până crăpau mâțele etc., nu-l avantajează absolut deloc, fiind ticluite, în primul rând, cu o crasă lipsă de profesionalism.

Reportajele siropoase despre copilăria tristă a domnului Horia, la finalul cărora rămâi cu un nod în gât, gata, gata, să te bușească plânsul, au dus deja în derizoriu întreaga sa activitate din aceste zile.

Pâine expirată și circ, dar nici chiar așa!

Ce legătură are copilăria sa tristă și săracă, de exemplu, cu tema controalelor efectuate pe litoral?

Eu încă mai cred că inspectorul șef al O.P.C. și-a făcut datoria și că, urmare a acestui fapt, a intrat într-un carambol cu câțiva dintre mai marii zilei.

Ar fi de-a dreptul scandalos, dar nu imposibil, să aflăm că, așa cum se comentează de două zile încoace, PSD Constanța ar fi interesat să tragă pe turta sa capitalul de imagine acumulat de Horia Constantinescu!

Sigur, implicarea la vedere a unor personaje importante în această poveste, începând cu primul ministru și terminând cu ministrul Turismului, și el exponent de bază al PSD Constanța, de unde și provine ca demnitar, dă o anumită greutate acestui caz...

De altfel, într-un alt material scris pe această temă, îmi exprimam îndoiala că miza scandalului ar fi o biată rață congelată cu pene cu tot!

De ieri, în continuarea canțonetei, se vorbește despre posibilele intenții ale inspectorului șef al O.P.C. de a candida la șefia Primăriei Constanța!

Și asta din cauza materialelor autobiografice apărute în presă!

Dacă toată discuția vine dinspre PSD, atunci, nu mă surprinde deloc toată această tevatură. Ceea ce mă miră și mă întristează profund este viteza cu care domnul Constantinescu s-a grăbit să-și publice biografia romanțată!

Cum era de așteptat, unii s-au grăbit și ei, la rândul lor, să valorifice situația creată, lansând tot felul de ipoteze conform cărora Horia Constantinescu ar fi interesat să-și facă imagine în perspectiva alegerilor locale viitoare!

De altfel, deloc întâmplător, domnia sa a mai candidat la funcția de primar al localității Costinești...

Din păcate, am avut dreptate. Diverși intruși au avut grijă să politizeze acest caz, reușind să genereze o stare de confuzie.

S-a spus chiar că toate atacurile și criticile lansate de primul ministru și delegația sa de pesediști au avut doar un profund caracter propagandistic!

Repet, nu gloanțele reprezintă un pericol pentru șeful OPC, ci politizarea excesivă a unor controale efectuate în litera legii. Dacă toți inspectorii și-ar face datoria corect, nu ne-am mai afla în situația stupidă de a ridica un fapt obișnuit de viață la rangul de fenomen rar întâlnit!

Până la un punct, am apreciat activitatea profesională desfășurată de Horia Constantinescu, șeful OPC Constanța, cel care a băgat frica în comercianții de pe litoral certați cu legea.

Din păcate, la noi, a-ți face datoria pe bune reprezintă ceva ieșit din comun, ceea ce nu este în regulă, dar să te pui cu mafia!

Până la un punct, după cum spuneam, am apreciat activitatea domnului Constantinescu, devenit erou peste noapte, și aș fi apreciat-o la fel și acum, cu condiția ca acțiunile sale, până la urmă, sarcini de serviciu, să fi rămas în matca lor de normalitate și de modestie și să nu fie transferate în beletristică dedicată laudei de sine.

Nu sunt suficiente odele închinate de toți cei care au apreciat inițiativele sale? De ce mai era nevoie să se împăuneze și singur?

Fie vorba între noi, de la rața congelată cu portocale, produsul delict al unor controale ale OPC, la arestarea unor capi ai mafiei italiene de către Cattani, este, ca să zic așa, o distanță ca de la cer la pământ!

De aceea, recent, într-un editorial, am ținut să-l liniștesc pe domnul senator Moga în privința soartei inspectorului șef.
Nu o să strice nimeni niște gloanțe ca să-l ciuruiască pe Horia Constantinescu pentru un fleac precum rața cu portocale!

Mai grav este că domnul Constantinescu pare să fi intrat mult prea repede în pielea comisarului Cattani de apă sărată, dată fiind dezinvoltura cu care apare de câteva zile încoace în presă, etalându-și biografia pe câte o pagină de ziar!

Repet. Nu de gloanțele unui șef de carmangerie o să dispară Horia Constantinescu, ci de ridicol...Și e păcat!

Încet, dar sigur, inițiativele sale în materie de control, în loc să fie continuate cu consecvență și seriozitate, care să-i întărească direct credibilitatea, se duc pe apa sâmbetei!

Tema predilectă nu o mai reprezintă protecția consumatorilor, cum mă așteptam, ci biografia sa personală pe care o recomand tuturor bocitoarelor de profesie!

Poți să crezi că Horia Constantinescu a fost un copil sărac care se îmbrăca, nu-i așa?, cu haine “de căpătat”? Că de mic copil îi sticleau ochii după rața cu portocale, care nu fusese, încă, congelată cu pene cu tot!

După revoluție, a făcut primii bani din bișniță și camătă! - scrie o publicație.

Astăzi, este milionar în euro. Aceasta să fie cheia succesului? Bișnița și camăta?

Unde am mai întâlnit noi modelul ăsta demn de urmat de români? Cine se laudă și astăzi în gura mare că a făcut bișniță cu țigări, cafea și blugi pe vremea când naviga? Că, la revoluție, avea la saltea 1 milion de lei, la valoarea de atunci a banilor, ceea ce însemna enorm! Nu cumva Traian Băsescu, un alt justițiar de succes!
Un model gen: “E de-al nostru” pentru toți cei care l-au votat și a doua oară...

Pentru cine pozează Horia Constantinescu în postura celui mai iubit dintre pământeni?
Aflat într-o profundă criză de personalități și de imagine, PSD Constanța caută cu disperare un înlocuitor credibil pentru Decebal Făgădău, primarul care a deziluzionat pe toată lumea.

Cum consilierul independent Andrei Popescu și liberalul Vergiliu Chițac continuă să se mențină în topul preferințelor electorale pentru Primăria Constanța, sunt convins că PSD Constanța ar fi interesat să-l folosească pe Horia Constantinescu pe post de sperietoare...

Rămâne de văzut dacă domnia sa, copleșit de atâtea oferte, va accepta un asemenea rol...

Oricum, până la alegerile locale, e greu de crezut că povestea comisarului Cattani de Constanța și a raței cu portocale va mai fi de actualitate...
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

UN SUBMARIN DE DREAPTA
scris de Lucian Cristea
M-a amuzat teribil o știre lansată de un confrate, fie că este reală, fie că este caterincă, știre conform căreia primarul(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii