Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
PUIU HAȘOTTI – O DEMISIE TRASĂ DE PĂR

PUIU HAȘOTTI – O DEMISIE TRASĂ DE PĂR(2594)

Forțat de împrejurări, senatorul Puiu Hașotti s-a retras discret, oarecum pe ușa din spate, din PNL.

Finalul este unul trist, cu gust de ciocolată amăruie, mult prea amăruie față de așteptările cunoscutului parlamentar constănțean și a susținătorilor săi, ăia care au mai rămas.

Domnul Hașotti a comis acest gest tragic, demisia, fiind nemulțumit de faptul că PNL nu mai seamănă cu PNL din perioada maturității sale politice.

Corect. Dar de ce oare nu mai arată cum arăta?
Uneori, e mai simplu să demisionezi decât să dai explicații!
Chiar în postura lui Hașotti.

Care, trebuie să recunoaștem, până la un punct, a reprezentat ceva pentru politica românească.

Domnul Hașotti a demisionat din PNL, lăsând să se înțeleagă că s-a supărat pe toată lumea, prieteni și dușmani! Pentru domnia sa, locul ocupat în partid devenise prea strâmt și incomod.

Cine mai iese, la chemarea sa, în stradă, ca să-l apere pe fostul primar al orașului Năvodari, cândva, pesedist de frunte! În locul unei despărțiri glorioase de scena liberală, a recurs la demisie!

Nu s-a organizat un meci festiv de retragere pe terenul principal, ca la fotbal, când marile vedete își pun ghetele în cui. Nu s-au servit pișcoturi din rezerva de cadre a partidului, pentru că nu au mai rămas... Șampanie, nici atât, fiind vorba de o demisie, care presupune reproșuri, discursuri înțepate schimburi de lovituri, chiar partaj.

Nu a fost invitată să cânte nici fanfara CFR, celebră pentru partiturile sale închinate gloriei personale, conducătorilor iubiți și primarilor neprihăniți, precum, cândva, Matei de la Năvodari...

Am asistat la o despărțire fără vlagă.
Pe un fond cenușiu, Puiu Hașotti a făcut ceea ce trebuia să facă de multă vreme.
Ar fi putut demisiona după punerea la zid a omului de afaceri Comănescu.

Caz relatat, în premieră, de ziarul nostru în perioada în care fostul primar Matei, de la Năvodari, era apărat de cei care, astăzi, respiră strâns uniți în jurul celui căruia i se spune “Regele asfaltului”.
Curând, unii dintre ei vor proceda la fel și cu Comănescu...
Stați pe-aci că bagă pui!

În cele din urmă, prin gestul său, domnul senator a eliberat PNL de sub “jugul” personalității și imaginii sale, bune, rele, doar istoria va decide...

Pentru că, știm cu toții, de cele mai multe ori, la Constanța, PNL se identifica direct cu persoana senatorului Hașotti!

Pe vremea când Gheorghe Martin era prefectul județului Constanța, m-a surprins drăgălășenia senatorului Puiu Hașotti față de Petre Stancă, pe atunci, liderul gălăgios al PSD Constanța. Grija manifestată în diverse situații față de marele pesedist, omul lui Cozmâncă, tovarășul său de luptă și progres în anii puterii populare! 

A fost vizibil de partea lui Stancă într-o poveste cu vestigii arheologice deranjate pentru o construcție privată, dacă îmi aduc bine aminte, descoperite în parcul de la gară, poveste rămasă, până astăzi, nelămurită cu subiect și predicat.
Cazul fusese prezentat de prefectul Martin, dar domnul Hașotti, pe atunci, ministrul Culturii, i-a întors, cu o ușoară aroganță, spatele! 

Nu a contat că Martin era prefectul județului, pot spune că a fost unul dintre cei mai buni prefecți pe care i-a avut Constanța, grija sa principală fiind una singură: să nu-l supere pe domnul Stancă!

În timp, s-a tot vorbit, de-a lungul anilor, despre relațiile sale speciale cu liderii PSD Constanța și de trocurile politice, la nivel local, dintre partidul lui Radu Mazăre și PNL Constanța. Nu relația în sine cu PSD, sub pălăria domnului Hașotti, mă deranjează, ci faptul că, ani de zile, liberalii s-au făcut că reprezintă opoziția la Constanța!

În fața opiniei publice se făceau că se păruiesc de mama focului, mimând lupta de stradă, pentru ca în spate, în culisele unei politichii perverse, să se îmbrățișeze și să-și dea mâna tovărășește!

Măcar de-ar fi ieșit ceva și pentru populație!
Pentru prima oară în istoria rivalității dintre partide, adversarii de temut din PSD i se adresau lui Hașotti cu “Nea Puiu”, dezmierdându-l cu o profundă slugărnicie.

Cu cât se ascuțea mai mult lupta de clasă, cu atât îmbrățișările tandre în public, fără nicio reținere, cu mahării pesediști, deveneau un fapt cotidian de care oamenii de bun simț nu puteau face abstracție. Și, în mod deosebit, liberalii autentici, puși în situația jenantă de a accepta astfel de compromisuri.

O să spuneți că nu este un păcat să te pupi bot în bot cu adversarul tău politic. Poate. Dar ca să participi, în calitatea ta de lider al PNL, la un miting de susținere a unui primar pesedist certat cu legea, care a ajuns, în cele din urmă, după gratii, cum e ?

Poate că, pentru unii, este o dovadă de omenie fără frontiere, dar moral, întreb, e?
Chiar dacă domnul Hașotti consideră că nu este o crimă să fii băiat de treabă, chiar și cu pesediștii, consecințele unor astfel de gesturi au fost de-a dreptul fatale pentru imaginea PNL la Constanța.

Va trebui să treacă mult timp până când actuala conducere a partidului va reuși să dezlipească eticheta pesedistă de pe sigla PNL Constanța, dovadă comentariile avizate ale celor interesați de soarta partidului.

Dacă ar fi ținut cu adevărat la partidul care i-a fost tovarăș de drum, Puiu Hașotti ar fi trebuit să demisioneze imediat după alegerile parlamentare, când a început declinul său politic. Când ajung trepădușii să muște din tine și să te atace pe față, fără să se mai teamă de umbra ta, înseamnă că a început sfârșitul.

Gheorghe Dragomir a înțeles că timpul său la șefia PNL Constanța s-a scurs și a executat pasul înapoi, pentru a face loc unei echipe tinere în fruntea partidului.

Puiu Hașotti a tras de timp, atât în defavoarea sa cât și a PNL. A sperat că mai prinde un mandat de parlamentar!De ce nu a candidat la locale?
Cu siguranță, obținea mai multe voturi decât Chițac.

Acum, într-un peisaj politic dezolant, tot domnia sa are de reproșat tuturor diverse chestii! La ce bun?

Despărțirea domnului senator de PNL nu reprezintă un eveniment menit să rămână în istoria celor două tabere. Mai degrabă, asistăm la un divorț în stil italian, cu declarații belicoase și acuze din partea domnului Hașotti, căruia îi vine greu să privească adevărul în față...

Senatorul Puiu Hașotti pleacă, dar umbra sa rămâne și va continua să ațâțe fantomele din PNL.
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii