Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
Studiu de caz: Cu Anton Traian Antoniadis despre GRECII de ROMÂNIA și Concertul de HARPE de la Constanța

Studiu de caz: Cu Anton Traian Antoniadis despre GRECII de ROMÂNIA și Concertul de HARPE de la Constanța(6484)

Este impropriu să le spui “greci” celor care găsesc un motiv de bucurie în tot ceea ce fac în locurile unde s­-au născut și pentru care limba română este reprezentativă. Acea bucurie uitată în anii transformați într-o povară.

Pentru că nici nu mai știm să ne bucurăm! Supraviețuim cu amintirile tavernelor de pe timpuri, cu imaginea marinarilor greci veniți cu navele în portul Constanța, ce nu făcea față cantităților mari de mărfuri care se derulau aproape zilnic.

Am rămas în memorie cu grupurile de navigatori greci care “debarcau” plini de veselie, izbăvind Constanța de gândurile ei negre. Măcar atât cât îi vedeai cum se bucură de fiecare clipă trăită cu nonșalanța omului care, în acele vremuri, era neobișnuit pentru noi.

Noi cei care, uneori, tânjeam după un “soft drink”, adică o cană cu Pepsi, pentru că până și băutura asta era prohibită pentru români!

“Grecii de România”. Oare cum reușesc oamenii aceștia să relaționeze cu sufletul? Cum izbutesc ei întotdeauna să identifice punctele dureroase și să te facă să treci mai ușor peste ele, chiar să te vindece! Ca și peste necazuri, pe care noi ne-am învățat să le îngropăm în lacrimi amare...

Cum reușesc să mențină în inima noastră flacăra plăpândă a bucuriei, sentiment după care tânjim în “urâțenia” zilelor de azi! Poate că zeii Olimpului sunt tot timpul de partea lor. Îi ocrotesc, îi sprijină și nu-i lasă să fie triști niciodată. Oare cu ce substanță miraculoasă îi țin în viață zeii Olimpului, transformându-i în nemuritori? Cineva are grijă să le asigure substanța necunoscută și miraculoasă care îi ridică într-o clipă deasupra tuturor...

Nu știu dacă în ADN-ul lor au, chiar dacă sunt clar Români născuți și crescuți aici, și acea genă suplimentară care marchează partea de distracție, de bun gust, acea parte ce parcă unora ne lipsește, cea de a trăi la cote maxime, cea de a te bucura de fiecare zi și a venera clipa vieții ce uneori poate fi foarte scurtă.

Știm că grecii sunt considerați drept mari comercianți și navigatori. La noi, în România, ne bucură sufletul cu buna lor dispoziție. Ne plimbă pe valurile bucuriei, încât, îi putem cataloga drept cei mai mari importatori și exportatori de bucurie a sufletului.

Da, de la greci se trage cultura în lumea largă, la greci a apărut democrația, cu avantajele și, uneori,cu dezavantajele ei. Cei ce sălășuiesc cu noi pe aceste meleaguri au grijă să ne amintească această chestiune și să ne oblige să le urmăm starea de spirit.

“Grecii de România”. Românii, de fapt, ce au origini, câte ori fi ele, grecești, pentru că dacă stai să o pritocești bine de tot și cauți în arborele genealogic, la câte migrații și barbari au trecut prin această țărișoară, goți-ostrogoți-vizigoți, gepizi, slavi, huni, avari sau longobarzi și mulți alții, nu se știe dacă mai există cineva din vechile triburi dacice cu ADN autentic. Însă știm un lucru, știm că, cu toate relele aduse de aceștia a fost și un bine al dezvoltării, al deschiderii. Iar dacă ne referim la greci, știm că de cel puțin 2-3.000 de ani de când sunt aici lângă noi, nu au venit ca migratori, nu au venit să ne ia nici tribute și nici copii, și poate au fost cei ce ne-au adus invățătura, au fost cei pe care i-am avut alături și la bine și la rău.

Ce vedem in 2017? Că “Grecii de România” iubesc țara aceasta. Poate mai mult decât pe cea de suflet. Vedem că ne dau ocazia să facem acest melanj între culturi, că au ales să organizeze singura Olimpiadă internațională de limba greacă , nu în Grecia, nu în America unde sunt poate mai mulți greci ca acum in Grecia, nicăieri în altă parte decât în România, unde vin și participă cei din alte țări… Grecia, Cipru, Ungaria, Bulgaria,etc, chiar și din Moldova!

Vedem că vor să își păstreze tradițiile strămoșești de limbă și port și ne bucurăm că au deschidere și avem ocazia să mergem să învățăm limba greacă, dansul grecesc gratis, pentru că nu sunt închistați în mentalități naționalist-comunistoide

Avem Uniunea Elenă din România formată din 20 de comunități, și avem Comunitatea noastră de suflet ELPIS Constanța în plan local.

Ce fac ei ? Nu mare lucru pentru ei, dar enorm poate pentru noi. Ne învață să trăim, ne învață să ne bucurăm, să ne descoperim și partea luminoasă ce o credeam dată uitării. Ne arată că se poate și altfel.

L-am întrebat pe Dl. Anton Traian Antoniadis, Președintele ELPIS Constanța, ce înseamnă pentru el Grecia și ce România, care sunt asemănările și deosebirile, pe care o iubește mai mult și răspunsul a fost scurt, poate prea scurt pentru un interviu.

Spusele sunt : “ O patrie fără nume nu este o patrie, a mea are și nume și prenume -România și Grecia-, amândouă în suflet și în inimă”.

L-am mai întrebat ce mai face și am aflat că de- abia a venit de la Craiova, unde s-a desfășurat Festivalul Elenismului, o tradiție ajunsă la a XVII-a ediție. Iată deci că în România se face “trafic de greci”, despre care nu am știut, însă mă bucură să văd că și alți ochi, alte minți se bucură de ceea ce simțim noi constănțenii.

Reeditarea Sirtaki-ului, singurul eveniment ce a adus laolaltă strângeri de mână, îngemănare de suflete și trăiri care, în peste 20 de ani de la așa-zisa Revoluție, nu au existat. Ele încă dăinuie în sufletul celor ce au participat la eveniment.

Îmi amintesc ce surprize am avut atunci cand am intervievat câțiva participanți. În timp ce vorbeau, le curgeau lacrimile bucuriei pe obraji...

Antoniadis a primit oferte să organizeze această încercare de record în alte două orașe din țară, însă inima și mintea nu îl lasă să le ia în considerare...

În 2018, este certă organizarea încercării.

Mi-a mai dezvăluit că, în ziua de 28 Octombrie, ziua națională a Greciei, Ziua Marelui NU, va avea loc o premieră pentru Constanța. Va organiza UN CONCERT DE HARPE!

Am crezut că nu aud bine, însă repetarea raspunsului a fost fără echivoc. 

Da...de harpe, instrumentul zeilor în cer și inventat în Mesopotamia. La Constanța vor veni 4 artiști, 4 interpreți, toți de origine română, dintre care unul singur traiește în România, restul venind din Germania, Franța sau Italia.

Iar în următoarea zi, pe 29 Octombrie, pe aceeași scenă a Teatrului Oleg Danovski, de la aceeași ora 19.00, va evolua o filarmonică în formație completă, însă ineditul va fi îngemănarea muzicii de filarmonică cu dansul grecesc, pentru că un ansamblu de dansuri grecești va evolua pe aceeași scenă!”

Neavand cuvinte, am spus doar…”eu nu cred, hai s-o vedem și p’asta” !

În concluzie asteptăm comunicatul de presă promis, însă până atunci nu putem spune decât că suntem mândri că avem lângă noi, la câteva străzi/pași distanță oameni deschiși, ce trăiesc și simt în primul rând românește, indiferent de origini!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii