Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
FELIX STROE și MAFIA PORTUARĂ

FELIX STROE și MAFIA PORTUARĂ(4264)

Consemnam, într-un editorial, că noul ministru al Transporturilor a debutat spectaculos pe funcție. A destituit din start un director de la CFR, pe motiv că trenul cu care călătorea domnia sa a ajuns cu o oră întârziere la destinație.

La început, am crezut că este o glumă menită să-i mai însenineze fața primului ministru, care nu vrea să țină cont de sfatul celor i-au spus să nu mai doarmă la perete...
Păi, alții au întârziat sute de ore în cariera lor profesională, au abandonat călătorii în câmp etc. și nu au primit nici măcar o mustrare!

Deși îmi este foarte greu să mi-l imaginez pe Felix Stroe în tren, să considerăm că gestul său nu a fost unul demonstrativ, pentru că la CFR nu se poate să nu găsești ceva în neregulă, ci pe bune. Adică, vreau să spun, un semnal de genul: “Gata, băieți, a venit noul ministru și a dat, ca fost cadru militar, armata jos din pod! Cine nu e gata, îl iau cu lopata!”

Felix Stroe l-a luat la șuturi pe “întârziat”!
Cum la șuturi trebuie luate aproape toate sectoarele din Transporturi...

Și în acest minister, ca și la Turism, unde, la început, ministrul Dobre se ruga de directorii săi să vină dimineața la serviciu, domnește bunul plac al celor care nu sunt schimbați sau rotiți niciodată de pe funcțiile lor, în aparență, banale.

Funcționărașii. Băieții cu mânecuțe negre și doamnele cu permanent, mă refer, desigur, la bigudiuri, care au program prelungit de cafea sau ciorbă de burtă...
Funcționărașii care nu mai știu câți miniștri au schimbat de la Băsescu încoace!

Nu mi-am imaginat că noul ministru își începe mandatul cu o măsură organizatorică elementară de genul: “De azi înainte, programul de lucru începe la ora șapte și jumătate și se termină seara târziu (!!)”

Păi, scuzați, vă rog, până să vină Stroe ministru, taman cu un tren care a întârziat o oră, când se deschidea poarta la Ministerul Transporturilor? La prânz, când programul începea direct cu pauza de masă?
Atunci, dacă trebuie să o ia chiar de la zero, îmi imaginez peste ce debandadă a dat Felix Stroe în prima lui zi la noul său loc de muncă!

Sigur, nu-i fac eu agenda de lucru ministrului, dar constat că, vorba aia, Constanța nu se numără printre prioritățile Ministerului de Transporturi!

Și când spun Constanța, mă refer, în mod deosebit, la activitatea portuară patronată din umbră de diverse grupări mafiote, cu încrengături dintre cele mai periculoase, cu diverse firme care au pus monopol pe activitățile specifice.

Ca un făcut, miniștrii care s-au perindat pe la Transporturi au ocolit, pentru că ocolirea-i sănătoasă, sau au tratat cu o oarecare ușurință acest obiectiv economic! Cu o indiferență păguboasă, mai bine zis.

Unii nu au vrut să se implice, ca să nu se lege la cap când nu-i durea nici măcar în cot de Constanța.
Alții nu au putut, fiind legați de mâini și de picioare..
De pildă, Băsescu Traian, care avea pe conștiință dispariția flotei...

Nimeni nu a avut curajul să coboare treptele economiei subterane în Portul Constanța, deși la conducerea sa s-au perindat diverși constănțeni animați de un oarecare patriotism local și atât.

Și pe vremea lor, altele erau prioritățile. De pildă, îmi aduc aminte că, în perioada de glorie a Partidului Democrat, băsiștii se chinuiau să-l debarce pe Mezei din fruntea Căpităniei Constanța! Și au ținut-o langa cu schimbarea până au venit alegerile următoare!
Mă rog, nu am înțeles de ce trebuie să depindă soarta unui director din sistemul portuar de rezultatul alegerilor politice?!

Tot un ministru al Transporturilor, Traian Băsescu, la el mă refer, își irosea energia creatoare într-un război stupid cu Teodorescu, pe care era chitit să-l dea jos de pe scaunul de director al Zonei Libere!

Cam asta a fost contribuția unor foști miniștri ai Transporturilor la dezvoltarea activităților portuare...

Apoi, a intervenit politicul, portul fiind disputat la sânge de PNL și PSD, arbitrați de PD în perioada când existau ca partid. La tortul portului cu multă frișcă s-au nărăvit tot felul de indivizi dubioși veniți de peste tot!

Îmi amintesc că, într-un an, pe vremea când Mitrea era “tătuca” Transporturilor, câțiva șmecheri veniți din Moldova au vrut să administreze de capul lor liniile de cale ferată uzinale!

Administrația Mazăre pretinde și astăzi, dacă întrebi pe careva din această grupare, că portul aparține Primăriei Constanța! De proprietari, fie vorba între noi, nu ducem lipsă!

Constanța este portul cu cele mai multe moașe din lume! Doar Ministerul Transporturilor nu se bagă, invocând prin miniștrii săi diverse motive dintre cele mai puerile.
În fapt, domnii în cauză nu au vrut să deranjeze...
Pe cine? Adevărul este că, precizez, cu excepția lui Băsescu, niciun alt ministru nu s-a bucurat de o atenție specială! Ba, dimpotrivă...

Alte personaje sunt recunoscute și respectate în sectorul portuar! De pildă, de câte ori am întrebat de soarta Shogunului, alias Călin Marinescu, unul dintre protagoniștii dosarului FLOTA, am fost sfătuit să caut alte subiecte!
De altfel, un fost director a fost avertizat să nu mă mai primească în biroul său! Ați sesizat că am spus “fost director”...

Alții au pus monopol pe funcțiile de conducere din Căpitănie și ANR, deși, culmea, protectorii lor nu mai ocupă pozițiile privilegiate de altă dată!

Datorită situației existente, s-a creat impresia că, generic vorbind, ministrul Transporturilor nu are nici o putere în Portul Constanța!

Poate că Felix Stroe va infirma supozițiile noastre și va destitui și aici câțiva directorași cărora le-a intrat în cap că pe ei nu-i clintește nimeni!

Când am spus că Felix Stroe a luat-o pe urmele lui Băsescu, m-am referit și la părțile pozitive ale acestei conjuncturi. Despre domnia sa nu se poate spune că nu are habar cu ce se mănâncă activitatea portuară...

Ba, dimpotrivă, sunt convins că, uns cu toate alifiile, domnia sa se află exact în miezul problemei.
Totul este să vrea să desfacă nodul gordian.

Și încă ceva. Să nu aibe ghinionul lui Horia Constantinescu, care, după ce a pus la pământ mai multe mafii, s-a împotmolit exact în botul câtorva maxi- taxi!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii