Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
PARIUL PE AUTOSTRĂZI SAU DE CE SE SMIORCĂIE MINISTRUL MIȘA...

PARIUL PE AUTOSTRĂZI SAU DE CE SE SMIORCĂIE MINISTRUL MIȘA...(1887)

Miniștrii noștri practică un obicei bine înrădăcinat în comportamentul lor. La investire, pentru că nu au ce spune, obișnuiesc să facă un pariu cu ceva anume din obiectul lor de activitate.

Ministrul Agriculturii, de pildă, face, de pildă, un pariu cu oaia sau berbecul din recuzita sa și promite producții record de lapte, brânză și chiar pene, dacă țara o cere... Domnul Dobre și-a început cariera ministerială prin intermediul pariului său cu...numeroși turiști. La finalul primului său sezon estival în calitate de ministru al Turismului, a constatat că a pierdut lamentabil!

Din dorința de a se evidenția cu orice preț, chiar dacă au fost promovați în domenii de care nu au habar, noii miniștri recurg la acest șiretlic de imagine, punând tot felul de pariuri hazlii. La nevoie, dacă pierd, se scuză că totul a fost o glumă și că pariul reprezintă o formă neserioasă de manifestare a unui ministru!

Cu toate acestea, pariul continuă să marcheze decisiv traseul profesional al unor miniștri pârâți. De-a lungul anilor, cele mai multe pariuri s-au adunat în dreptul celor care au preluat, în diverse ipostaze istorice, portofoliul Ministerului Transporturilor. 

În acest sector, dominant este pariul cu autostrăzile. Un pariu pe care, în ciuda faptului că pe aici s-au perindat destui șmecheri din categoria lui Berceanu, nu a reușit nimeni să-l câștige, ceea ce nu reprezintă un motiv de laudă...

Deschizătorul de astfel de pariuri a fost Traian Băsescu, care a avut curajul să înființeze acele căsuțe poștale cu celebrul său slogan: “Aici sunt banii dumneavoastră”. Din păcate, pariul lui Băsescu s-a oprit la acea limită periferică marcată doar de lucrări de reparații. Realizând cât de periculos poate fi un pariu făcut pe o chestiune care pur și simplu te depășește, Traian Băsescu a schimbat iute foaia, declarând că România nu are nevoie de autostrăzi! Simplu și concis, mai ales că mărturisirea nu a fost făcută pe o căldură toridă și nici în sezonul care abundă în tulburel și alte specialități. Versat pe mările și oceanele lumii, Băsescu este singurul care, realizând cât de ușor poate deveni penibil, nu a utilizat pariul ca variantă propagandistică după formula în care șoricelul întreabă războinic unde se ascunde pisica, pentru că el are un gând...

“România nu are nevoie de autostrăzi!”

Poți să crezi că domnul care a debitat o asemenea enormitate a condus Ministerul Transporturilor vreme de mai multe mandate? Aia cu “vara nu-i ca iarna”, mă rog, a completat colecția personală de vorbe bâlbâite, snoave și cimilituri a fostului ministru al Transporturilor. Toate aceste vorbe goale au favorizat apariția pariului ca formulă indirectă de luare a unor angajamente formale de către cei investiți în diverse funcții ministeriale.

După epoca Băsescu, la Ministerul Transporturilor, autostrăzile, mai bine zis, frânturile de autostrăzi, au devenit obiectivul predilect al unor pariuri formale, pentru că altă valoare nu au...

Cele mai multe dintre tronsoanele de autostradă, însumând distanțe de-a dreptul ridicole, au fost date în folosință cu mult fast, fanfară adecvată momentului, panglici kilometrice, fursecuri și șampanie autohtonă.

Practic, nici un mahăr al Puterii nu a pierdut prilejul de a se înfrupta cu foarfeca personală din panglica festivă a unor mici porțiuni de autostradă, practic, niște biete insulițe pe harta patriei! Au trecut, absolut fără nici un merit, prin fața reflectoarelor domnii Dragnea, Ponta, Oprea, Tăriceanu (printre altele, liderul ALDE a confundat, la un moment dat, podul de la Agigea cu alt pod)!

Fiecare dintre cei menționați a valorificat în interes personal festivitatea prilejuită de inaugurarea câtorva kilometri de autostradă. În fapt, nu au pierdut prilejul de a întări pariul celor promovați de domniile lor în diverse funcții de conducere...

Felix Stroe, noul ministru pesedist al Transporturilor, continuă tradiția pariului cu autostrăzile începute și abandonate din România. Față de foștii miniștri, e primul care oferă garanții pariului său. Domnia sa nu este învățat să piardă!

Da, dar ministerul nu este RAJA, unde avea controlul total. Felix Stroe s-a aruncat la un pariu curajos, dar de unde bani? Stroe este un personaj rece și realist, care a refuzat să rămână în aviație din convingerea sinceră că nu tot ce zboară se mănâncă. De aceea, mă miră graba sa de a paria cu autostrăzile noastre pe jumătate sau în miniatură!

Sigur, se spune că, în materie de promisiuni, pe politicieni nu-i doare gura, dar asta înseamnă că ne furăm din nou căciula!

Din cauza promisiunilor fără acoperire, unii dintre miniștrii lui Tudose au dat deja în plâns!

Mișa, tu de ce te smiorcăi? Când ai fost propus ca ministru, nu știai în ce te bagi?!  

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii