Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
TRENUL DIN VIAȚA LUI FELIX STROE

TRENUL DIN VIAȚA LUI FELIX STROE(4974)

Trenul, ca mijloc de transport și nu numai, trenul, mașină mică, virgulă, care îl duce pe Ionică într-o direcție necunoscută, tinde să joace un rol decisiv în viața lui Felix Stroe, noul ministru al Transporturilor.

Vă amintesc că, în prima sa zi ca ministru, domnul Stroe a dat nas în nas cu un tren leneș și puturos, la alegere, care abia se târa pe șine până la Deva, înregistrând o întârziere de peste o oră!

Ceea ce l-a scos din minți pe noul “tătic” (și) al Căilor Ferate, travestit în navetist campion la table. De unde să știe bieții ceferiști, care jucau hora la macaz, că s-a instalat noua conducere a ministerului după principiul “alte bordeie, alte obiceie”!

Nu știu dacă secvența a fost reală sau regizată, cu R de la Regie, dar episodul cu pricina, care s-a încheiat cu demiterea unui director de la CFR, a avut un mare succes în rândurile națiunii! Execuția în public a unui mahăr ceferist, unul din sfincșii unei instituții care funcționează după principiul “stat în stat”, i-a lăsat pe mulți indivizi crăcănați de entuziasm.

Pe un fundal de trandafiri, domnul Stroe a intrat triumfal în sediul Ministerului Transporturilor, cu spada scoasă din teacă, de pe lama căreia se scurgeau câteva picături de sânge identificat cu grupa sanguină 0.1.
Deunăzi, domnia sa s-a aflat brusc și concomitent în fața unui fapt împlinit, ceea ce demonstrează cât de periculoasă și de aventuroasă este viața de ministru...

I-a apărut din nou în față trenul! Nu la o trecere de cale ferată nesemnalizată, nu la ieșirea dintr-un tunel, ci la o trecere de înalt nivel prezidențial nemarcată corespunzător.

Dar mai bine să narăm, cum zicea un individ care avea nările mari precum purcica dintr-un cunoscut serial cu păpuși. Făcându-i-se dor de bereta de mariner, chit că domnia sa nu a navigat niciodată pe bază de buf, și de circul cu Bubico, un cunoscut patruped apolitic, președintele Iohannis a dat buzna în Gara de Nord și s-a urcat cu o precizie matematică într-un tren de persoane care se pregătea de plecare!

Inițial, cei prezenți pe peron l-au confundat pe domnul președinte cu doamna Ana Karenina, care tot încearcă de ani de zile să se arunce în fața trenului, dar nu îi reușește deloc drama asta. Cauza principală a acestui dezacord între ficțiune și realitate: întârzierea nepermisă a trenurilor, în ciuda faptului că ministrul Transporturilor a destituit deja un director pe această temă.

O măsură disciplinară care nu are nicio legătură existențială cu infrastructura CFR, ceva de plâns în comparație cu destinul doamnei Ana Karenina, care se tot aruncă în fața trenului din perioada locomotivelor cu aburi, când mecanicul nu vedea la un metru ce se petrece în fața lui!

Revin la gestul necontrolat al președintelui, care, dintr-o eroare sau mai știu eu ce, nu a fost inclus la capitolul prevenție în programul de guvernare.
Ce-i drept, nici Felix Stroe nu a intuit, în ciuda experienței de viață și a relațiilor sale informaționale, că președintele Iohannis o să se urce din mers în tren, renunțând temporar la “merțanul” lui de lux cu pistă pentru bicicliști, cișmea și foișor în portbagaj!

Evident, fără bilet, doar ca să-și amintească de anii de studenție când făcea blatul cu “nașul” pe tren. Nașul său de cununie...

Cu ochii țintă pe autostrăzi, pentru a fi inaugurate după grafic, ministrul Transporturilor nu s-a gândit nicio clipă că ar putea fi luat prin învăluire pe calea ferată, cel mai vulnerabil sector, de chiar președintele României în persoană!

Ar fi o naivitate din partea noastră să credem că Iohannis s-a urcat alandala în tren și că nu a avut un scop în sine. Fie a vrut să tragă semnalul de alarmă într-o manieră inedită, fie a vrut să revină la gesturile sale populiste din perioada în care, meditator cu multe case fiind, obișnuia să meargă și cu trenul, fie a fost deranjat de succesul de casă al lui Felix Stroe după demonstrația sa de forță pe calea ferată, fie a vrut să se afle în treabă...

În ceea ce îl privește pe ministrul Transporturilor, e bine când totul se termină cu bine. Garnitura cu președintele la bord, a reușit performanța de a nu înregistra niciun minut de întârziere pe ruta București- Ploiești, unde s-a încheiat aventura pe calea ferată a lui Iohannis, și să ajungă cu toate vagoanele la destinație...

Rămâne să vedem în timp dacă toată această poveste mediatizată excesiv, pentru că, în definitiv, a urcat în tren un președinte și nu un marțian, nu a fost un test pentru Felix Stroe, singurul care “se vede” dintre miniștrii promovați de curând...

Cum menționam la începutul acestui material, de când a ajuns ministru, trenul joacă un rol important în viața sa. Dar, ca și în povestea cu halatul, adversarii exercită presiuni cu întrebări de genul:

Autostrăzile, unde sunt autostrăzile?

Banii. De unde vin banii? Da' mai vin? 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

MIHAI LUPU, SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
scris de Liviu Tramundana
Deși inspirat din sloganul unei galerii de fotbal, titlul reflectă fidel situația președintelui CJ Constanța. Acesta a fost singur în(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii