Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
MARIAN OPRIȘAN – ASUL DIN MÂNECA PSD

MARIAN OPRIȘAN – ASUL DIN MÂNECA PSD(4128)

În cazul lui Adrian Năstase, nu prezența domniei sale la un târg de carte mă intrigă, ci tupeul acoliților din tabăra sa și obrăznicia celor care de la o vreme încoace se laudă că fac afaceri cu familia fostului premier al României. Afaceri sau, mă rog, au consolidat relații de prietenie directe cu domnul Năstase sau cu membrii familiei acestuia...

Horia Constantinescu, alias Cattani, a făcut din Adrian Năstase ceea ce alții, mai bogați în exprimare, nu au reușit, deși s-au străduit. O figură legendară, un fel de Toma Alimoș în versiune modernă, haiducul Șaptecai (putere)!

Sunt oameni capabili să se sacrifice pentru liniștea domniei sale, dar, ca orice grupare de acest gen, pentru acoliți contează foarte mult în ce măsură Adrian Năstase mai este sau nu “rentabil”.

Nu iau în calcul ploaia de hârtie igienică cu care a fost întâmpinat la târgul de carte de la București, care poate fi o chestiune subiectivă și inofensivă, dar cu o anumită semnificație...

După cum se mișcă în ultima perioadă, folosind, la nevoie, și cartea ca pretext, sunt semne clare că Adrian Năstase vrea să revină în prim-planul vieții sociale și politice, chiar dacă are limitat accesul la diverse funcții de conducere.

Dar ce nevoie mai are domnia sa de funcții, în condițiile în care își păstrează statutul de sfătuitor, în toate cele ce sunt, al PSD! Un fel de “eminență cenușie”, ca să zic așa...

Prezența la târgul de carte trădează o oarecare nerăbdare. Altfel, la capacitatea sa intelectuală și la experiența de viață cu care se laudă, ar fi trebuit să evite, ca imagine, apropierea de Dan Voiculescu, care s-a dat în spectacol în prezența “cărturarilor” de pretutindeni!

Spuneam că domnul Năstase dă semne că vrea să revină în prima linie. L-au desconspirat câteva gesturi radicale făcute în stil personal. În primul rând, i-a dat lovitura de grație lui Victor Ponta, despre care a spus în spațiul public că nu-l mai recunoaște!

Domnul Năstase a făcut trimitere la atitudinea și declarațiile veninoase care l-au vizat, într-o manieră nervoasă, pe Liviu Dragnea, declarații care au avariat serios structura de rezistență a PSD, reprezentată, cândva, de cei doi lideri.

Năstase l-a făcut KO pe Victoraș, cunoscut fiind faptul că domnia sa l-a șlefuit personal și l-a pregătit corespunzător pentru a deveni un bun politician! Un bun politician pentru PSD și nu invers! Dar aici intervine chestiunea universală că nu știi niciodată ce crești la pieptul tău! Practic, și-a luat mâna de pe el!

Dacă Năstase a renunțat la feblețea lui, gestul în sine nu ar trebui să-l lase indiferent pe ucenicul său vrăjitor... Desigur, Năstase nu s-a gândit niciodată că, folosind zestrea de cunoștințe politice căpătată de la domnia sa, Victor Ponta va contribui decisiv la adâncirea crizei din PSD, fiind la un pas de a pune partidul pe butuci!

Un alt atu pentru Năstase: exact criza despre care vorbeam. Un motiv în plus ca domnia sa să fie privit ca fiind soluția salvatoare din spatele cortinei de fier. În plus, prăbușirea lui Liviu Dragnea, căruia i se cere cu insistență demisia de peste tot!

În cazul unor schimbări la vârf în PSD, oficial, înlocuitorul lui Dragnea ar putea fi Marian Oprișan de la Vrancea. Din câte știu, între Năstase și Oprișan există unele afinități.

Marian Oprișan a dovedit că s-a maturizat profund și a devenit un politician stilat. În ultima vreme, a stat, cum se spune, în banca lui și nu s-a mai amestecat în tot felul de polemici distructive, cum proceda pe vremea când era confundat cu mahării gălăgioși din PSD Constanța.

În plus, este unul dintre puținii pesediști care nu s-au umilit, închinându-se în fața lui Dragnea ca la sfintele moaște...

Tot mai mulți sunt cei care așteaptă un înlocuitor propus de Năstase, chiar dacă unii l-au criticat din cauza lui Ponta. Până la reabilitarea sa totală, lui Năstase i s-ar potrivi statutul de sfătuitor al PSD, treaptă pe care s-a aflat o lungă perioadă de timp Ion Iliescu.

De când se vehiculează astfel de scenarii, susținătorilor săi le-a revenit roșul în obraji, tupeul în glas, răutatea în vorbe și crisparea în mușchi. La nevoie, sunt gata să riposteze împotriva celor care îndrăznesc să-l critice pe Adrian Năstase! Chiar dacă acesta a greșit, răspunzând invitației lui Dan Voiculescu, un alt personaj controversat care își trage vena scriitoricească din cenaclurile literare de după gratii. Ceea ce pe unii i-a intrigat la culme, mai ales că Dan Voiculescu s-a comportat lamentabil, implicându-se într-un schimb de replici penibil cu un ziarist care a pus ochii pe el.

Scena cu pricina a fost interpretată ca un afront adus celor prezenți, un prilej de miștocăreală ieftină pentru patronul “Antenelor”. Cu toate că episodul cu pricina nu a avut nicio legătură directă cu fostul lider al PSD, care și-a păstrat conduita caracteristică atunci când iese în lume, tot bâlciul provocat de Voiculescu l-a afectat direct, fiind considerat egalul acestuia de către opinia publică.

Atâta timp cât se abține să ne mai dea lecții de moralitate, încadrându-ne în tiparele definițiilor sale personale, catalogându-ne în fel și chip prin acoliții săi de suflet, e dreptul dumnealui să scrie și să participe la astfel de manifestări. Nu pun la îndoială interesul pentru carte, în general, pentru cultură, fiind un om multilateral pregătit, dar sunt convins că gestul făcut are și o ascunsă semnificație personală.

După o lungă absență din viața publică, presupun, contactul vizual și direct cu lumea bună, scriitori, critici, formatori de opinie, cititori avizați. Pe scurt, cu foarte mulți oameni de valoare. Într-un cuvânt, mediul în care s-a mișcat și a evoluat până în ziua în care a ajuns după gratii.

Spuneam că nu mă intrigă prezența domnului Năstase la un festival de carte, dar nu pentru a-i face publicitate lui Voiculescu. Cel puțin acum, când traversăm o perioadă grea și incertă, nu era momentul pentru o poză a unei presupuse frății.

Dovadă reacția celor care l-au întâmpinat cu o anumită neîncredere și ostilitate. Înțeleg și revolta acestora, după ce Dan Voiculescu a sărit ostentativ calul!

Dacă și-a folosit inteligența într-un sens negativ, deși eu cred și în puterea sămânței de răzbunare a lui Traian Băsescu, e momentul ca domnul Năstase să procedeze și invers. E păcat că un astfel de personaj, căruia îi merge mintea ceas, la NATO și oriunde în lumea asta, s-a coborât, la un moment dat, la nivelul cel mai de jos al cuibarului său cu ouă de la Cornu...

Și aroganța care l-a caracterizat până a dat cu capul de poarta de la Jilava... Paradoxal, aroganța care, se vede cu ochiul liber, i-a molipsit pe unii dintre susținătorii săi fanatici!

Ceea ce mă supără și mă îngrijorează este tupeul cu care acoliții domniei sale au ieșit din nou la drumul mare, acționând în numele său, făcând caz de relația lor de prietenie cu fostul lider al PSD! După ce au stat și dumnealor la cutie, conectându-se la metabolismul protectorului, au început să se manifeste din nou, repet, cu acea aroganță tipică lui Năstase și chiar să amenințe!

Își permit să ordone din proprie inițiativă scoaterea unor materiale critice, chiar pamflete, pe care mă îndoiesc că le înțeleg, din diverse ziare și boicotarea presei în general. Așa se explică și gestul celor care au venit să-i asigure din proprie inițiativă protecție lui Liviu Dragnea, când a mers la DNA, ca și cum acesta ar fi fost ținta unui atentat!

Dacă o să continue să se manifeste astfel, ucenicii vrăjitori ai domnului Adrian Năstase îi vor aduce numai deservicii!

Am văzut cu toții la târgul de carte ce ușor se ajunge de la ploaia de stele la ploaia de hârtie igienică...
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii