Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
DE LA FUGA DE BACH LA FUGA DE MAZĂRE

DE LA FUGA DE BACH LA FUGA DE MAZĂRE(7234)

Fuga lui Mazăre în Madagascar a dat naștere la numeroase analize și comentarii, inclusiv comparații. Un nou concept de fugă, la fel de sănătoasă precum cea clasică. În primul rând, conceptul de fugă a fost întors pe toate părțile, fiind analizat la rece în concordanță cu vremea de afară.

S-a plecat de la Fuga lui Bach și iată unde s-a ajuns! Tocmai în Madagascar, deși, după cum cunoaștem din istoria muzicii, marele compozitor nu țintea o asemenea destinație!

Avocatul lui Mazăre spune că onorabilul său client nu a fugit. Te cred și eu că nu a fugit din țară. Altfel, atrăgea atenția celor din jur și a serviciilor vigilente din patria noastră. Ar fi gâfâit și s-ar fi dat singur de gol. În cazul Mazăre, este foarte important să se stabilească modalitatea prin care a părăsit România.

Pe de o parte, pentru blazonul său, pe de altă parte, pentru credibilitatea sistemului aflată din nou sub semnul întrebării. De la Bach la Mazăre, s-au schimbat multe în materie de fugă peste hotare, singurul nostru erou național, un anume domn Marta, fiind dat dispărut…

Fuga-i rușinoasă, dar uneori sfârșește la fel de rău precum fătuca aia din Meșterul Manole! Vezi cazul Marta, ca tematică, modalitate și conținut.

Fuga din țară poate fi pusă la cale prin diverse mijloace, fiind vorba uneori de o tălpășiță favorizată de organele statului. Nici Ghiță nu a fugit. Dimpotrivă, a plecat de la o agapă cu semeni de-ai domnului Coldea, s-a pupat cu subordonații acestuia și s-a îndreptat glonț către aeronava care îl aștepta răbdătoare și plictisită, fiind vorba de același scenariu ca și în cazul omului lui Blejnar, folosit, în final, ca tencuială pentru subsolurile blocurilor. Avea totul pregătit ca pentru o deplasare lungă, bilete de transport și doi polițiști postați cu spatele la el, fiind sub acoperire.

Radu Mazăre nu a fugit. Nici la propriu, nici la figurat, nici după Bach. De ce ar fi trebuit să facă un efort în plus, să gâfâie degeaba, când nu avea niciun motiv serios să o ia la fugă… I s-au impus unele restricții, dar nimeni nu-i interzice să părăsească România! Singura problemă în dubiu rămâne prezența periodică la un post de Poliție.

Dacă tot umblă domnii politicieni la Codul Penal, să introducă o clauză care să permită celor aflați în situația lui Radu Mazăre să se prezinte la orice foișor, pichet, baricadă sau barieră, că a fost învățat cu ele...

Justificat, înclin să spun, pentru că, până la momentul Madagascar, Radu Mazăre a fost disciplinat și a respectat programul care i-a fost impus, prezentându-se ori de câte ori a fost convocat la Poliție sau în instanță, aici prezența sa nefiind obligatorie.

Mult mai silențioasă a fost dispariția din țară a omului de afaceri Popoviciu, în jurul căruia nu s-a făcut atâta zarvă ca în cazul fostului primar al Constanței! De ce oare atâta discreție, încât, mai lipsea ca domnia sa să primească azil politic și noi să nu avem habar de chestiunea asta!

Fiecare plecare miraculoasă a câte unui “inculpat”, cu sau fără interdicții, cu sau fără dreptul de a părăsi România, provoacă exact aceleași interminabile discuții despre ușurința cu care foarte mulți infractori sau suspecți în diverse cauze și-au luat tălpășița dincolo de granițele țării noastre.

Dar degeaba, pentru că sistemul nu are niciun interes să scape din mâini un domeniu de activitate strategic și bănos. Numai de la Constanța, ca să dau un exemplu, au dispărut protagoniștii unor cazuri celebre, care au scăpat de judecată: “Afacerea BT”, “Afacerea rambursărilor ilegale de TVA”, pe lista căreia găsim numeroși mahări ai zilelor noastre promovați, după ce și-au albit dosarele, în diverse structuri guvernamentale, “Afacerea transplanturilor ilegale de rinichi”, că tot se vorbește despre cazul de la Cluj ș.a.

Deși nu aveau voie să părăsească România, nu s-au sfiit să o facă! De fiecare dată, repet, în astfel de situații, am trecut la lamentări, fără a se lua vreo măsură drastică!

Rezultatul? România arată ca un cașcaval prin părțile sale esențiale. Exact pe acolo pe unde au trecut unul după celălalt Ghiță, Popoviciu și Mazăre, ultimul cu acordul instanței care a considerat că nu-i bai dacă dă o fugă până în Madagascar, ca să obțină azil politic!

Era de așteptat ca domnul Mazăre să profite de breșa creată parcă intenționat pentru domnia sa ca să-și salveze pielea! E prea deștept ca să fugă!

Îmi amintesc că nora lui Virgil Măgureanu a relatat lucruri extrem de importante despre dispariția lui Marta… Curios, nimeni nu o ia în seamă!
 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

LUMINIȚA RÂSU-PLÂNSU
scris de Lucian Cristea
Aud că Luminița Vlădescu, mentora și șefa pe viață a PSD Medgidia, a dat în râsu-plânsu! Eu păstrez ordinea știută a acestei m(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii

  • Sprijin pentru persoanele defavorizate: tichete sociale în valoare de 250 lei
  • DEȘI L-A CĂLCAT MAȘINA LIBERALĂ, ȘARPELE PESEDIST CONTINUĂ SĂ TULBURE APELE LA MEDGIDIA!
  • CUM NAIBA DE SE FĂCU UNUL LIBERAL ȘI CELĂLALT PESEDIST?
  • MOARTEA A STINS RIVALITATEA DINTRE DOI COLONEI
  • APEL CĂTRE VERGIL CHIȚAC: FIȚI PRIMAR, NU CĂPRAR!