Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
POVESTEA DOAMNEI FOTINI ȘI A PRINȚESEI SALE, EUGENIA

POVESTEA DOAMNEI FOTINI ȘI A PRINȚESEI SALE, EUGENIA(2713)

Am locuit, în cartierul de lângă Gara Constanța, foarte aproape de Fabrica de biscuiți de pe strada Theodor Burada, de unde se simțea în permanență mirosul de vanilie și cacao, dar și alte ingrediente folosite, în general, la pregătirea prăjiturilor și a altor produse specifice de panificație. Pentru cei care căutau fabrica, era un prim indiciu.

Aici am cunoscut-o pe prințesa EUGENIA, care nu era un personaj închipuit de basm, ci un biscuite delicios. Culmea, cu o biografie romanțată, care începe după al doilea război mondial și continuă și în zilele noastre.

Ca într-o poveste de dragoste, prințesa EUGENIA și-a desăvârșit destinul în cealaltă jumătate de biscuit, realizând împreună, ca într-un mariaj reușit, sandwich-ul mult dorit cu cremă de cacao și aromă de rom.

Eram copii, cu câte un Gavroche printre noi, un fel de șmecheraș de cartier, când, aproape în fiecare seară, dădeam târcoale fabricii. Știam că, la o anumită oră, venea mașina de marfă ca să încarce producția de EUGENIA, după care ne dădeam cu toții în vânt. Îmbrăcate în halate albe, lucrătoarele, cărora le port aceeași recunoștință ca atunci, ne umpleau buzunarele cu EUGENIA.

Nici nu ne depărtam prea mult de poartă și, cu o poftă ieșită din comun, începeam să mâncăm, după, cum zice o zicală, ca și cum s-ar fi bătut turcii la gura noastră! În general, biscuiții erau calzi, iar umplutura de cacao era mai mult decât generoasă, încât, dădea pe afară și ne mânjeam pe gură și pe haine. Nu mâncam de foame, ci de plăcere, savurând, ca veritabili cunoscători, produsul. Uneori, eram lăsați preț de câteva minute să vedem cum este, precum o păpușă, asamblată prințesa EUGENIA, din doi biscuiți și multă cremă.
De altfel, buzunarele mele miroseau bine în permanență, pentru că Eugeniile pe care le primeam nu erau ambalate.Pe atunci, mijloacele de producție erau oarecum rudimentare și totul depindea de iuțeala, îndemânarea și fantezia lucrătoarelor.

Dincolo de pregătirea profesională, fără pic de poezie în suflet nu poți participa la desăvârșirea prințesei EUGENIA. Un biscuite sandwich cu cremă de cacao și gust de rom. Acestea sunt semnalmentele celui mai popular produs realizat vreodată în România de Dobrogea Grup Constanța, fiind depășit doar de pâinea cea de toate zilele.

DOBROGEA - primul producător.
A apărut pe piață cu 10 ani înainte de a mă naște. Se împlinesc așadar 70 de ani de la nașterea sa, timp în care și-a îmbunătățit în permanență calitatea.
Se spune că primele EUGENIA au fost fabricate din făină adusă de americani în portul Constanța cu titlul de ajutoare.
În 1997, Dobrogea Grup a înregistrat brandul EUGENIA la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci-OSIM București.

Cum a rezistat atâta vreme pe piață?
Răspunsul este sinplu de dat, dar greu de respectat: profesionalism, un înalt profesonalism, mândria de a produce EUGENIA, care nu este un sentiment oarecare, materii prime de calitate, tehnologii avansate, convingerea fiecărui lucrător că EUGENIA îl reprezintă din punct de vedere profesional.
Nu este chiar la îndemâna oricui să spună: “Eu fac EUGENIA, calitate maximă!”
Știți care este dovada? Faptul că EUGENIA nu lipsește din meniul copiilor, indiferent de vârstă.

Dar istoria prințesei EUGENIA nu stă pe loc...
În 2006, biscuiții au fost relansați sub brandul Eugenia Original. Un an mai târziu, au apărut alte produse noi: cu cremă de vanilie, cremă de lămâie, cremă de ciocolată. În 2008, se lansează pachetul Eugenia Family cu 7 pachete mici ambalate înăuntru. 2010, două noi sortimente, Eugenia Dark cu biscuite cu cacao, atât în biscuite cât și în cremă, și Eugenia Junior cu cremă de lapte și miere.

EUGENIA este biscuitul sandwich numărul 1 în România, conform datelor Nielsen și MEMRB.
De aprecieri deosebite se bucură și din partea românilor din diaspora. Produsele marca Dobrogea au ajuns în numeroase țări din Europa și în SUA. Se organizează frecvent acțiuni de prezentare sub genericul “Ziua Eugenia”.

Din copilărie și până la apusul vieții, EUGENIA ne-a urmat pretutindeni și ne-a ținut de foame în anii când pâinea se dădea pe cartelă. O găsești și pe masa săracului și pe masa bogatului. Am văzut-o și în chioșcurile muncitorești din porul Constanța și la bufetul simandicos al unui centru universitar, la o cafea, în școli și grădinițe. Când venea tata acasă, îl controlam în mapă. Știam că are întotdeauna la el o EUGENIA sau două.
Am văzut cum un medic a încheiat un armistițiu cu un băiețel gălăgios, oferindu-i o EUGENIA contra liniște! Mama împărțea EUGENIA colindătorilor de sărbători. Când eram militar, la ora 10, primeam o EUGENIA ca supliment.

De 70 de ani încoace, EUGENIA face parte din viața românilor, repet, cu excepția pâinii, mai mult decât oricare alt produs. De la cel mic până la cel bătrân, se află pe masa tuturor.

Prințesa EUGENIA a făcut și face istorie. Unii au făcut revoluția cu o EUGENIA în buzunar. Este un produs popular, prețul fiind accesibil tuturor. Nu sunt sigur, dar înclin să cred că nu a fost modificat de prea multe ori, dacă nu cumva chiar niciodată…

EUGENIA este mai mult decât un brand.
Constanța are o prințesă: EUGENIA.
Doamna Teodorescu, căreia i se spune și Fotini, ceea ce ne amintește de câțiva pași din Zorba, și-a dedicat întreaga viață unei cauze nobile. A făcut pâine, evident, și EUGENIA, pentru noi, pentru copiii noștri.

Cunosc două biografii care seamănă esențial între ele. Dobrogea Grup și doamna Teodorescu. Fotini, atunci când vrei să simți fiorul transmis de muzica grecească. Uneori ecourile dansului lui Zorba vin din sufletul ei spre noi.

Doamnei Fotini i se potrivește absolut orice din domeniul morăritului și panificației, pentru că nu mai sunt secrete pentru domnia sa! Această femeie extraordinară și-a pus amprenta profesională pe întreaga activitate la Dobrogea Grup, a cărei ofertă cuprinde peste 300 de produse din 5 domenii de activitate.

Aud că vor unii să bagatelizeze calitățile EUGENIEI de Constanța și meritele celor care reprezintă Dobrogea Grup!

Este inutil să le spun că legendele nu mor niciodată, iar EUGENIA este de multă vreme una din frumoasele legende ale românilor...

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii