Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
OGLINJOARĂ, CINE-I CEL MAI CATTANI  DIN ȚARĂ?

OGLINJOARĂ, CINE-I CEL MAI CATTANI DIN ȚARĂ?(1520)

În unele cazuri mai puțin vesele, gloria și popularitatea devin o povară grea pentru posesor. În activitatea pe care o desfășoară, chiar o piedică greu de îndepărtat.

Ce rol are piedica? Pentru sentimentali, o piedică în calea uitării.
Pentru comercianții certați cu legea, un avertisment. Pentru rața cu citrice, o restricție clară pentru folosirea portocalei la împodobirea unor vietăți incluse în cartea de bucate.
Asta, atenție, de când s-a aflat că portocala este procuror! În acest context, se interzice împodobirea unor zburătoare cu portocale care dețin anumite funcții, mai ales în Justiție.

Așadar, cu tristețe, “La revedere, rață cu portocale!”
Exact ca Băsescu. Doar că dumnealui spunea: “La revedere, PD!”

Trebuie să eradicăm din comportamentul nostru anumite obiceiuri burghezo-moșierești. De pildă, introducerea forțată a unei portocale necojite în gura unui purceluș de lapte adus pe tavă. De când portocala a devenit procuror, gestul ar putea fi interpretat drept ofensă adusă autorității statului.

Pentru domnul Cattani, gloria și popularitatea reprezintă deja o piedică masivă în tentativa sa de a-și exercita prerogativele ca și până acum. Explicația este simplă. Fiind foarte mult mediatizat, este ușor de recunoscut și de reperat în trafic, indiferent de forma de relief, condiții meteo sau anotimp.

Oamenii necăjiți îl opresc deja pe stradă și îl roagă să-i apere de cămătari și de cei care vând produse alimentare alterate.
Copiii îl trag de mânecă, scuzați cacofonia, ca să-i arate în ce hal au ajuns balansoarele din parcurile de joacă. Strigă după el: “Nenea comisarul!”
Șoferii de pe microbuze refuză să mai plece în cursă fără autorizație și fără inspecția tehnică la zi.
Asta este partea bună a popularității.

Există și o față negativă. Comercianții au pus la cale un sistem complicat de avertizare privind prezența comisarului în zona lor de activitate, care are la bază telefonul fără fir, dar nu dintre cele mobile. Apel șase-șase. Unii șefi de unități au urmat cursuri rapide de Belle Arte, fiind în măsură să joace diverse roluri dramatice pentru a-l determina pe comisar să renunțe la control.

Dau doar câteva exemple: Hamlet în intersecție, rolul mortului în păpușoi, epilepticul, cetățeanul turmentat foarte bine alcoolizat, gravidul, orbul găinii, omul care se face că plouă, omul cu mârțoaga, Adrian Năstase, sosia lui, omul care aude precum cucul în gură, fiind folosit, în cazuri speciale, și ca soprană, Liviu Dragnea împărțind undițe de pescuit săracilor, omul care a nimerit Brăila, fără să aibe habar că Tudose nu mai este premier.

În fața unei asemenea defensive, era și firesc ca domnul Cattani să contracareze măsurile luate de comercianții certați cu legea. Ca să-i ia prin surprindere, comisarul a hotărât să-și schimbe înfățișarea. Un proiect de o asemenea anvergură nu se putea realiza decât într-un cadru adecvat, cu dotări specifice de renume mondial și, bineînțeles, la un estetician.

Prezența domniei sale la cabinetul cu pricina a dat naștere la tot felul de comentarii absurde, unele dintre ele cu nuanțe provocatoare, ceea ce comisarul nu merită. Scopul vizitei a fost unul cât se poate de simplu: schimbarea la față a comisarului, pentru a nu mai fi recunoscut de tarabagii, vânzători de șaorma, pescari amatori și indivizi certați cu legea. În completare, de către primarul Făgădău, patroni, cetățeni de onoare ai Costineștiului, diverse alte personaje influente.

Pentru a fi de nerecunoscut, comisarul va trebui să-și lase fața în mâinile chirurgului estetician și să facă ochii mari. Relatările unora despre presupuse interese la cabinetul cu pricina, altele decât machiajul strict profesional, prin prezența unei persoane neidentificate în décor, ca să vedeți ce poate să facă chirurgia estetică!, reprezintă o tentativă grosolană de măsluire a intențiilor comisarului Cattani în persoană, aflat în exercițiul funcțiunii.

Întreaga activitate a cabinetului cu pricina se bazează pe tehnica lupului din “Scufița Roșie”, care a făcut din biata bunicuță un personaj greu de identificat după sistemul: “Apă, apă, foc, foc…” În ciuda unor întrebări ajutătoare, de ce ai gura, ochii, urechile atât de mari, nu a fost identificată nici până în ziua de astăzi!

Stai de vorbă cu ea și nu știi de unde să o iei!
Nu ați pățit niciodată chestia asta? A dracului și chirurgia asta estetică! Păi, cu o astfel de mască, niciun comerciant, dintre cei care încalcă legea, nu se va prinde că îl are în față pe comisar…

Sigur, trebuie lucrat puțin și la voce, pe care cei sancționați cu amenzi usturătoare nu o pot uita.
“Domnule, îl aud vorbind și noaptea prin somn…”

Cabinetul de înfrumusețare promovează o metodă complexă de schimbare a vocii. Vezi sistemul de ascuțire a limbii cu pile din “Capra cu trei iezi”.

Cum ați spus? Cu pile?
Mergeți la gară, băieți, la domnul comisar nu ține cu pile…
Împrumutați și voi o teslă din colecția domnului Palaz!

Și, totuși, revin cu întrebarea:
Oglinjoară, cine-i cel mai Cattani din țară?

 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii