Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
FABRICA DE PRIMARI

FABRICA DE PRIMARI(3663)

Li se întâmplă și băieților inteligenți să o ia pe arătură!
În cazul lor, e vorba de o greșeală de pilotaj, dar, în nici un caz, de prostie. Situația nu este periculoasă, ca în cazul celor care nu au nimic în cap, și cu care oricât discuți nu ajungi la un numitor comun.

Se întâmplă ca exact ultimul om pe care îl mai consideri prieten să te atace frontal într-o chestiune în care nu ai nici un amestec! Prietenul meu insinuează public, deci mă obligă să-i răspund, că sunt împotriva primarilor get-beget constănțeni și că aș încuraja “importurile”!

Se înțelege de la sine că este vorba de Primăria Constanța... Ca și cum eu aș fi impus anumite discriminări în sensul ăsta! Ca și cum eu aș milita în beneficiul unor intruși sau neaveniți!

Dragă prietene, nu eu conduc fabrica de primari!
De PSD, întreb, ai auzit?
Nu am fost părtaș la alegerea nici unuia dintre cei care au adus Constanța la stadiul de metropolă a ruinelor.
Nu m-am uitat în buletinul nimănui să văd de unde vine cu neamul lui cu tot.
Nu știu dacă, în finalul unei campanii electorale, a contat locul de naștere al vreunui candidat.

Eu zic că, fie și prin simpatie, asta contează mai puțin.
Am votat și eu după anumite criterii personale: ba că e tânăr, ba că e intelectual, ba că e doctor sau țărănist, Corneliu Neagoe, ba una, ba alta, dar niciodată în deplină cunoștință de cauză în legătură cu originea candidatului.

Nu eu l-am adus de la Eforie pe Chiru, despre care vorbești. Nu eu am votat legile care permit traseiștilor politici să se plimbe de la un partid la altul exact la spartul târgului!
Nu eu am favorizat apariția de noi partide, în fapt, “cuibușoare de nebunii” pentru cei care nu mai au nici un fel de identitate politică și de aici confuzia care îi derutează pe alegători…

Uitați-vă în curtea ALDE. Vedeți cine sunt noii magnifici, peste cei șapte consacrați, din PRO ROMÂNIA, o nouă gară pentru poftitorii de poziții avansate și privilegiate din politică.

Cine nu-i lasă pe constănțeni să se înscrie pe liste la alegeri? Dar, sigur, e mai simplu să pasezi grijile campaniei electorale în seama unui partid, din motive cunoscute, chiar dacă unii se fac că nu pricep adevărata esență a algoritmului politic…

Indiferent de ceea ce îmi vor reproșa unii, în opinia mea, Andrei Popescu reprezintă un exemplu singular în materie și întrunește chiar și condiția impusă de bunul meu prieten. Andrei Popescu este constănțean. A contat cumva acest lucru la alegeri? Cu atât mai mult cu cât Popescu mai avea de partea sa alte două atuuri care ar fi trebuit să facă diferența: tinerețea și independența din punct de vedere politic.

A luat cineva în calcul că un constănțean autentic, precum Popescu, s-a chinuit de unul singur în campania electorală, luptându-se cu uriașele mașini de propagandă și dezinformare ale PSD și PNL.?

În ultimul caz, PNL se confundă cu omul de afaceri Gabi Comănescu-GSP. Cu un moderator subiectiv la pupitrul de comandă și manipulare al postului de telviziune Dobrogea TV, continuă campania electorală în sprijinul unui anumit candidat. La una dintre emisiuni, Mihai Petre, un bun cunoscător al vieții politice locale, a vrut să vorbească exact despre cazul independentului Popescu. Nu a avut nici o șansă. Domnul moderator, cu experiența dobândită, a schimbat brusc macazul, dându-l ca exemplu, deci, obligându-ne să-l acceptăm, pe Claudiu Palaz. Mihai Petre, cunoscut pentru imparțialitatea sa, a rămas ca la dentist! Moderatorul l-a preferat pe Claudiu Palaz, nimeni altul decât cel care a făcut din favoritul domnului Comănescu o țintă bună de tăvălit! L-a apărat cineva pe constănțeanul Popescu? Dacă nu ești în grațiile moderatorului de la Dobrogea TV, nu ai parte de o prezentare obiectivă!

Dar, în fine, nu e treaba mea, e treaba patronilor!
Vorbim de constănțeni. Nu cunosc, de pildă, dacă cei care au demolat “Continentalul”, atenție, fără a fi pedepsiți, sunt constănțeni sau au venit din altă parte cu gândul ăsta…
Cu gândul de a demola “Hotelul Continental”, una dintre construcțiile reprezentative ale orașului nostru!
În loc să construim, noi demolăm!

La noi, la Constanța, s-au păstrat peisajul și atmosfera caracteristice perioadei de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Dacă închiriem câteva avioane din perioada menționată, am putea face niște filme demențiale cu război! De pildă, “Pianistul”, partea a doua, fără clape.

Nu îmi mai amintesc cine era primar când a fost distrus parcul arheologic de la Gara Constanța. Poate ne spune domnul Hașotti, istoricul. Și dacă tot ne spune, să precizeze de ce, la vremea respectivă, a intrat în conflict cu Gheorghe Martin, prefectul de atunci al Constanței, singurul care a avut curajul de a devoala marea afacere a rambursărilor ilegale de TVA și povestea cu mormintele arheologice. Apropo de TVA, dacă vă uitați în dosarul cauzei, veți constata că majoritatea dintre cei achitați ocupă astăzi importante funcții de conducere! Alții s-au retras discret de pe scena publică...

Prietenul meu insinuează, mult mai înverșunat decât dușmanii mei, că îl susțin voalat ca primar pe Horia Constantinescu, zis Cattani, care păcătuiește, în primul rând, prin faptul că nu este constănțean…

Mă miră o astfel de atitudine! De ce? Doar pentru faptul că i-am dat comisarului posibilitatea să se apere într-un caz care a dat naștere la tot felul de controverse? E vorba de incidentul de pe plaja de la Costinești. E dreptul domniei sale, dar asta nu înseamnă că am devenit agentul său electoral!

Crede simpaticul meu prieten, pe care îl admir pentru frământările lui personsale pentru binele urbei, că pot să-l propun eu pe Cattani ca primar peste capul mentorului său sută la sută? Am eu față să mă erijez în sfătuitorul lui Horia Constantinescu?

Nu o fi el constănțean, dar, ca și Făgădău, care ne uimește cu experiența sa dobânită în administrație, este pesedist.
Cât privește posibila candidatură a domnului Horia la Primăria Constanța, domnia sa a explicat clar în ziarul “TIMPUL” care sunt intențiile sale. A promis că, la momentul oportun, ne va anunța dacă va candida sau nu.

Chiar dacă domnia sa m-a luat peste picior pe considerentul că sufăr de o boală foarte grea, disputele personale nu au nici o legătură cu relația strict profesională. Chiar dacă unora nu le convine chestia asta…

Cu sau fără Horia în centrul atenției, cert este că fabrica de primari funcționează. Tot repetând la infinit numele comisarului Cattani, sunt șanse mari ca acesta să rămână întipărit în memoria alegătorilor. S-ar putea ca gălăgia insistentă pe acest subiect să facă parte dintr-o tactică prelungită a presupusului candidat.

Eu sunt convins că, la alegerile locale trecute, dacă ar fi fost prezentat mai devreme și mai insistent, Vergil Chițac ar fi câștigat alegerile.

Cineva a învățat ceva din experiențele altora…

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

PATRONUL DE LA MIO CAFFE SE CONSIDERĂ VICTIMA COLATERALĂ A UNUI CONFLICT POLITIC!
scris de Lucian Cristea
În viață, nu este suficient să stai liniștit în banca ta, cum am stat eu la semafor și, degeaba, a intrat unul cu un BMW în mine(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii