Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
social
DE CE S-AU MUTAT TURIȘTII  GERMANI DE LA MAMAIA LA BALCIC?

DE CE S-AU MUTAT TURIȘTII GERMANI DE LA MAMAIA LA BALCIC?(3820)

“Ce faci?” mă întreabă un prieten la telefon. Îi răspund. Ce să fac, stau la coadă la... Bulgaria!
Așteptăm vama și eliberarea rovinietelor.

Duminică, dacă aveam posibilități materiale, invitam membrii guvernului cu bigudiuri la frontiera de la Vama Veche. În protocol era inclus un cornet cu semințe și o apă plată puturoasă din producția internă de captare.

Fiind conformă cu realitatea, fraza poate fi citită și în înțelesul de “cap tare”, pentru că avem destui miniștri în stadiul ăsta. Intenționam să le fac o farsă de zile mari, deși, recunosc, nimeni nu se pricepe mai bine la farse ca membrii guvernului Femina.

Sigur, față de farsele lor cu salarii, pensii, pilonul 1, pilonul 2 etc., eu sunt un mic copil, ca tot românul credul. Cu toate astea, încercarea moarte nu are!

Când ar fi văzut ei cozile imense de mașini, cetățeni în toată firea, înțărcați, neînțărcați, bătrâni cu bastoane pilonul 1 și 2, familiști cu amante cu tot etc. la intrarea în Bulgaria, la coadă la roviniete, într-un cuvânt, o mare de oameni, ar fi avut curajul să le treacă prin față? Sau să intre în față? Sau să recunoască în fața mulțimii cine sunt? Sau mai bine să-și dea demisia!

I-ar fi dat vreunuia mâna să strige și să se prezinte cu voce tare, suflând într-o pâlnie sindicală, că este membru al Guvernului României?

Eu zic că da, pentru că bigudiurile sunt mai rezistente decât obrazul!

L-aș fi pus pe ministrul Turismului să-i numere și să stea la coadă la roviniete pentru cei mai bătrîni dintre ei, ca o contribuție decisivă la dezvoltarea schimburilor turistice dintre România și Bulgaria, țara vecină și prietenă. Sunt sigur că ar fi luat câteva poșete în cap.

“Bă,dacă noi nu avem turism, pentru că românii își petrec vacanțele în Bulgaria, la ce ne mai trebuie pe cap un ministru al Turismului?!”

Ca să-i ridic, pe post de cunoștințe generale, adrenalina, m-aș fi întins, ca un sinucigaș, pe cealaltă parte carosabilă care face legătura dintre Bulgaria și România, adică invers…

O să mă întrebați dacă nu ar fi fost periculos. Nici vorbă. În timp ce pe sensul nostru de mers, adică spre Bulgaria, circulam în coloană, invers, ca să spun așa, spre România, nu circula nici o mașină!
Nu venea nimeni, toți plecau! Asta era, duminică, la prânz, diferența la turism dintre Bulgaria și România.
Să nu generalizăm, dinspre litoralul bulgăresc și litoralul nostru. Pustiu.

Pe drumul spre Balcic, pe ministrul Agriculturii, care nu face altceva decât să tundă oaia și berbecul, l-aș fi întrebat de ce la bulgari toate terenurile agricole sunt lucrate exemplar? Și de ce este atâta verde peste tot? Nu le dăunează?

De ce, ca la “Rața sălbatică”, din Ezeret, aproape toate cârciumile au propria lor grădină de legume? De ce pâinea lor e precum cea de casă?

Din puținul meu bănesc, l-aș fi invitat pe ministrul Turismului, altul decât Dobre, la o bere. Doar ca să-l întreb ce dracu are în plus faleza de la Balcic de este atât de circulată și cu terasele pline?!

De ce berea, indiferent de marcă, este originală? Pepsi ca pe vremuri. Înghețata? Nu m-am putut abține și am cerut și eu una din meniul rezervat grupurilor de turiști.

Cum care turiști? Ăia de Germania, de la TUI, care altădată veneau direct la Mamaia!

Luni, pe terasa de la White House, din Balcic, s-au intersectat două grupuri mari de turiști germani. Parcă erau la ei acasă! Ștrudel, foraibel, în limba păsărească. Mă rog, de-ale lor, dar frumos îmbrăcați, ordonați, disciplinați, cu gentuța de gât, ca tot neamțul care se respectă!

Ascultându-i cum vorbeau și râdeau plini de viață, mi-am adus aminte de anii tinereții petrecuți la Mamaia, când foarte mulți prieteni de-ai mei s-au căsătorit cu nemțoaice și daneze.

Faleza de la Balcic îmbină de minune vechiul, istoria și modernismul. La noi, dominantă este dughenizarea. Au și ei tarabe, dar nu te sufocă. Negustorii nu sunt obraznici și nu te agresează cu insistențele lor gălăgioase. Nu urlă. Nu se ascultă manele.

La noi, unde te duci, la restaurante mă refer, toată lumea îți oferă una și aceeași specialitate a bucătarului: ceafa de porc.

La Balcic, sunt preparate pe care le poți servi într-un singur loc. De pildă, rechin la castron, o delicatesă fără termeni de comparație, găsești doar la terasa Lotos.

În România, ne plângem de lipsa personalului calificat din turism. Nu pot să pun mâna în foc că ai lor sunt mai breji sau că toți au urmat școli înalte de alimentație publică, dar, “Domnule”, se vede pe fața ospătarului bulgar că se străduiește să fie cât mai prompt și mai amabil cu putință. Și, atenție, la Balcic, trebuie musai să cunoască limba română!

Și le-aș mai atrage atenția asupra unui aspect domnilor guvernanți. La Balcic, un orășel mic, dar cochet, peste care s-a pus vizibil patina timpului, se construisc în prostie hoteluri și restaurante, piscine și parcuri.
Noi argumente cu care ghizii bulgari să-și completeze agendele rezervate turiștilor străini.

Goana după noi locații dovedește încrederea celor din Balcic, dar nu numai de aici, că turismul rămâne activitatea lor de bază și, mai ales de viitor.

Și o ultimă întrebare pentru ministrul Turismului.

De ce s-au mutat turiștii germani de la Mamaia la Balcic?

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii
OMD MAMAIA
IMPExpert Birotică și Papetărie

Editorial

„Sunt un candidat asumat”
scris de Mircea Lungu
Dețin, de ceva timp, o olografă proslanie de recomandare a distinsului candidat, un candidat asumat, cum se recomandă pe ici-colo, victi(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii