Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
editorial
PE LITORAL, CRIZA DE PERSONAL GENEREAZĂ SITUAȚII INCREDIBILE

PE LITORAL, CRIZA DE PERSONAL GENEREAZĂ SITUAȚII INCREDIBILE(8025)

După ce a trecut peste tot felul de obstacole, turismul de pe litoralul românesc se confruntă cu o veritabilă criză de personal!

Nu-i o criză de fițe.
Mâna de lucru este deficitară, începând de jos până sus. Asta este practic situația. Nu sunt oameni pentru a acoperi tot necesarul de posturi.

În aceste condiții, nici nu se mai pune problema unor selecții corecte și exigente. Ce calificare! Ce diplome, cursuri de perfecționare sau vechime în câmpul muncii! Cu sau fără carte de muncă, contract.

Povestea este cunoscută de câțiva ani de zile, dar nu s-a găsit formula câștigătoare.

Se întâmplă și lucruri ciudate.
De regulă, acolo unde sunt aduse grupe întregi de lucrători din întreaga țară. După o lună de zile de activitate, își încasează salariul și fug noaptea în gașcă din hotel, lăsându-i mască pe proprietari!

S-a întâmplat, recent, într-un hotel de clasă și restaurant din Vama Veche. Nu a fost înainte nici un deranj, nu s-a întâmplat nimic deosebit, nu a fost nici un conflict, lumea mulțumită de bani etc., taxele plătite la zi, ca să existe vreun motiv de revoltă. Pe la două noaptea, întreg personalul și-a luat bagajele, s-a urcat în două taxiuri și a tulit-o englezește!

Părtaș la această evadare neforțată a fost paznicul, care, sub impresia generată de o mică “atenție”, s-a făcut că nu-i vede pe fugari! Care fugari, trebuie spus, nu au luat nici măcar un săpunel mic din hotel!

Hotelul plin cu turiști. La Vama Veche, în această perioadă, foarte greu găsești un loc de cazare! Patronii hotelului cu pricina, soț și soție, și-au revenit cu greu când au realizat că trebuie să vină turiștii la masă, că trebuiesc aranjate camerele și, mă rog, toate celelalte servicii... 

Să nu fii în pielea lor niciodată într-un astfel de moment! În final, întreaga familie s-a mobilizat exemplar pentru a ieși din impas, dar problema de fond a rămas.

De pildă, i-au oferit unei tinere masă, casă și 1800 lei pe lună ca să stea în recepție! Și duduia a refuzat! Nu avea chef de muncă în intervalul 9-17.

S-a boierit lumea!
Din toată povestea asta, nu înțeleg un lucru. Cum poate un angajat să plece de capul lui fără nici o răspundere față de atribuțiile pe care le are de îndeplinit?

Ce se întîmplă?
Păi, cine riscă în plin sezon o dezertare în masă, dacă nu are controlul asupra oamenilor săi!

Lipsa de personal provoacă dureri de cap și celor mai versați patroni de pe litoralul românesc.

Nicușor Năstase, de la VOX MARIS din Costinești, petrece cea mai mare parte din timp la bucătărie, suplinind lipsa de personal calificat. Și o face destul de bine, fără să-i cadă galoanele, pentru că nu acceptă nici o abatere de la standardele de calitate impuse de domnia sa.

Trecut prin toate apele turismului de calitate, domnul Năstase a rezolvat de unul singut problemele generate de lipsa de personal.

Alții învață abia acum să facă treaba asta.
Mohammad Murad joacă aproape în fiecare zi rolul bucătarului, demonstrativ, firește, servindu-i pe turiști cu diverse minunății de preparate l...Credeam că e o dovadă de exces de zel, dar e o necesitate!

Acum, în luna august, în plin sezon estival, când totul părea să meargă, după mulți ani de așteptare, ca pe roate, iată că am intrat într-un prelungit impas.

Sigur, criza de personal, atât în activitatea hotelieră, cât și în cea de alimentație publică, a constituit principala temă a unor ample dezbateri, dar nimeni nu a crezut că se poate trezi, la un moment dat, fără întreg personalul!

Imaginați-vă că sunteți patronul unui complex turistic de pe litoral și, dimineața, când vă treziți, constatați că angajații au dispărut ca și cum ar fi fost răpiți!

Nu vorbiți singur?
 

Comentarii

COSEREA SORIN
10-08-2018
Problema dezertarii in masa se pune doar in momentul cind angajatii sunt nedreptatiti, toti angajatii, concluzia fiind ca ANGAJATORUL POARTA TOATA VINA; cat despre,,Cum poate un angajat să plece de capul lui fără nici o răspundere față de atribuțiile pe care le are de îndeplinit?,, asta se datoreaza acordarii prea multor beneficii angajatului( si eu sunt angajat dar unul responsabil), si unde lucrez eu tot asa procedeaza multi: ba medicale, ba nu vin deloc, ba ma doare capu, ba burta, ba imi e rau toate astea =MA DOARE-N CUR DE SERVICI CA NU AVETI CE-MI FACE!
daniela
08-08-2018
in momentul in care pleaca tot personalul de vina este proprietarul,pentru ca patroni au decat cainii nu oamenii...nu va puneti intrebarea cum de au plecat toti odata? Eu mi-as pune-o..

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

REVOLUȚIA PESCĂRUȘILOR LA MANGALIA
scris de Lucian Cristea
Când a fost declarat simbolul orașului Mangalia, pescărușul arăta impecabil. Edilii Mangaliei tinere și nobile de atunci l-au(...)
citeste mai mult

Cele mai noi

Cele mai recente comentarii