Nume
Email
Categoria din care vrei sa primesti
economic
TULCEA: Infrastructură pan-europeană în domeniul râuri-mări, condusă de România

TULCEA: Infrastructură pan-europeană în domeniul râuri-mări, condusă de România(1187)

Astăzi, 20 septembrie 2018, în cadrul proiectului „Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la proiectul Danubius RI” a avut loc o sesiune de lucru la Centrul de cercetări Danubius - Murighiol, tematica fiind „Componenta românească a Danubius RI-Hub-ul de la Murighiol, Centrul de Date, Super-site-ul Delta Dunării. ”

Centrul Internațional de Studii Avansate pentru sisteme râuri-mare îşi propune să fie infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului integrat al acestor sisteme la nivelul intregului bazin hidrografic.

O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu. DANUBIUS-RI va oferi o infrastructură de cercetare pan-europeană care va umple acest gol oferind access la o gamă largă de sisteme europene fluviu-mare, facilităţi de cercetare şi expertiză, şi va face posibilă cercetarea acestor sisteme în Europa şi în întreaga lume. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor.

DANUBIUS-RI este o propunere de infrastructură distribuită, care va avea nucleul central în Delta Dunării. Tot România va găzdui şi Centrul de Date al Infrastructurii. DANUBIUS-RI are în componenţă facilităţi de cercetare, grupate în noduri, centre de excelenţă ce vor oferi facilităţi şi servicii de stocare şi furnizare a datelor, facilităţi experimentale şi măsurători în situ, capabilităţi analitice de ultimă generaţie şi punerea în aplicare a procedurilor standardizate şi de control al calităţii. Nodul pentru observaţii şi măsurători va fi coordonat de către Laboratorul de Ştiinţe Marine din Plymouth, Marea Britanie, Nodul pentru analize va fi coordonat de către Institutul Federal de Hidrologie din Germania, Nodul pentru Modelare va fi coordonat de către Institutul de Ştiinte Marine din Italia iar cel de Guvernanţă de către DELTARES, din Olanda.

Asistăm la un eveniment deosebit de important pentru Delta Dunării. Dinamica acestei zone extraordinare va fi analizată în detaliu, cu echipamente de ultimă generație. Cercetările ce vor fi efectuate aici vor fi o sursă extraordinară de informații relevante pentru tot bazinul hidrografic al Dunării. Este vorba de componenta românească a Danubius-RI care cuprinde și realizarea Supersite-ului acestei rezervații, practic un laborator natural reprezentat de Delta Dunării, o zonă de studii, măsurători și modelări complexe și aprofundate”, a spus în cadrul sesiunii de lucru vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea. 

Adauga un comentariu

Aboneaza-ma la comentarii

Editorial

CUM SE VEDE ȚARA PRIN OCHELARII LUI DAN BARNA?
scris de Lucian Cristea
Ca președinte de țară, Traian Băsescu a fost un gargaragiu fără pereche și o parte din populație l-a crezut! El a făcut, la încep(...)
citeste mai mult

Cele mai recente comentarii

  • De ce candidează Mircea Diaconu?
  • DINTRE 1.000 DE-ALDE CATTANI, NU S-A GĂSIT UN MINISTRU COMPETENT LA INTERNE!
  • SĂ MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE SPORT...
  • Al cui este Teatrul de vară din Mamaia, cine își bate acum joc de el și nimeni nu se supără?
  • SCURTA VARĂ FIERBINTE A NOULUI MINISTRU DE INTERNE